back to top
28.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Ιουλίου, 2024

28.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Ιουλίου, 2024

Διαφωνία Κυβέρνησης-Εκκλησίας Κρήτης – Κρίσιμη Σύνοδος Ιεραρχίας στο Φανάρι

Διαβάστε επίσης

Την ύπαρξη σημαντικής διάστασης απόψεων της κυβέρνησης με τις Μητροπόλεις των λεγόμενων «νέων χωρών», που ελέγχονται διοικητικά ή πνευματικά από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στη «συμφωνία» Τσίπρα-Ιερώνυμου, επιβεβαίωσε η συνάντηση το απόγευμα της Κυριακής του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου με εκπροσώπους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης. Εν τω μεταξύ, ξεκινά την Τρίτη 27 Νοεμβρίου η κρίσιμη Σύνοδος του Οικουμενικού Θρόνου στο Φανάρι, όπου μεταξύ άλλων, θα τεθεί επί τάπητος το κείμενο 15 σημείων που συμφώνησαν ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

Σε καλό κλίμα αλλά με διαφωνίες ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε ο υπουργός Παιδείας, με εκπροσώπους της Εκκλησίας της Κρήτης. «Είχαμε μία αναλυτική και εκτεταμένη συζήτηση εφ’ όλης της ύλης» είπε ο κ. Γαβρόγλου στις δηλώσεις του, αναφέροντας ότι συζητήθηκαν οι απόψεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος και το πλαίσιο της συμφωνίας ανάμεσα στην Ελληνική Πολιτεία και την Εκκλησία της Ελλάδος.

Ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι στόχος του διαλόγου είναι ο εξορθολογισμός των σχέσεων μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Πολιτείας, η διασφάλιση των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των κληρικών, καθώς επίσης και το νοικοκύρεμα των οικονομικών, ενώ υπογράμμισε ότι πεποίθηση του υπουργείου είναι η συνέχιση του διαλόγου.

Ο διάλογος συνεχίζεται

«Καταλήξαμε με τον πρόεδρο της ένωσης του συνδέσμου των κληρικών της Κρήτης να συναντηθούμε άμεσα και να συνεχίζουμε να διευκρινίζουμε θέματα. Ελπίζουμε ο διάλογος να οδηγήσει σε ένα πολύ δημιουργικό αποτέλεσμα» κατέληξε ο κ. Γαβρόγλου.

Από την πλευρά του, ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, αρχιμανδρίτης Πρόδρομος, επιβεβαίωσε ότι υπήρξε εποικοδομητικός διάλογος, ωστόσο προσέθεσε: «Δεν σημαίνει ότι σε έναν διάλογο πάντοτε συμφωνούμε. Υπάρχουν σημεία που έχουμε άλλη προσέγγιση. Χαιρόμαστε που απόψε ξεκινά αυτός ο διάλογος γι’ αυτά τα θέματα».

Σημείωσε επίσης ότι στόχος είναι η συνέχιση του «ειλικρινούς διαλόγου», στον οποίο θα μετέχουν και όλοι οι ιερείς της Κρήτης διά των εκπροσώπων τους.

Σύνοδος στο Φανάρι

Τα κρίσιμα θέματα που έχουν ανακύψει το τελευταίο διάστημα, όπως οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της προωθούμενης Συνταγματικής αναθεώρησης, το «σχέδιο Συμφωνίας 15 σημείων» μεταξύ Τσίπρα-Ιερώνυμου, αλλά και το «ουκρανικό» ζήτημα θα κυριαρχήσουν στη Σύνοδο του Οικουμενικού Θρόνου, που πραγματοποιείται στο Φανάρι από την Τρίτη και θα διαρκέσει τρεις ημέρες.

Συνεργάτες του Οικουμενικού Πατριάρχη δεν έκρυψαν από την πρώτη στιγμή την έντονη δυσαρέσκεια του Οικουμενικού Θρόνου που δεν είχε καμία ενημέρωση από την κυβέρνηση για θέματα που το αφορούσαν, καθώς όσα συζήτησαν και συμφώνησαν ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών αγγίζουν και τις μητροπόλεις των Νέων Χωρών (Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου), που υπάγονται πνευματικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και τα Δωδεκάνησα που υπάγονται άμεσα στο Πατριαρχείο και την Αρχιεπισκοπή Κρήτης η οποία έχει ημιαυτόνομο καθεστώς, υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η Ιεραρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναμένεται να τοποθετηθεί στις προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για «αγεφύρωτο χάσμα», όχι μόνο με την κυβέρνηση αλλά και με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ενώ για το ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών υπάρχει η σκέψη ο Οικουμενικός Θρόνος να ορίσει τριμελή αντιπροσωπεία αρχιερέων, η οποία θα διαπραγματευτεί μόνη της το ζήτημα με την κυβέρνηση. Όπως λένε χαρακτηριστικά κύκλοι του Φαναρίου «η Εκκλησία της Ελλάδος διαπραγματεύεται για τα δικά της ζητήματα και το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τα δικά του».

Η Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας

Στο φλέγον ζήτημα της Ουκρανίας, το Φανάρι έχει ήδη αφήσει να διαφανεί ότι θα εγκρίνει το τελικό κείμενο του Τόμου για την Αυτοκεφαλία. Η Αρχιγραμματεία της Αγίας και Ιεράς Συνόδου εξέδωσε τις προάλλες ανακοίνωση με την οποία επαναβεβαιώνει την απόφαση του Οικουμενικού Θρόνου για την χορήγηση Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Επισημαίνει μάλιστα ότι, ενώ η διαδικασία προετοιμασίας της Κληρολαϊκής Συνέλευσης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας βρίσκεται σε εξέλιξη, το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα ορίσει την ημερομηνία διεξαγωγής της «Ενοποιητικής Συνόδου», η οποία θα πραγματοποιηθεί πριν το 2019.

Έτσι, η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναμένεται να εγκρίνει το τελικό κείμενο του Τόμου για την Αυτοκεφαλία και θα περιμένει από την «Ενοποιητική Σύνοδο» να εκλέξει τον Προκαθήμενό της, ώστε εντός του έτους να του δοθεί ο Τόμος Αυτοκεφαλίας. Στην «Ενοποιητική Σύνοδο» της Ουκρανίας θα συμμετάσχουν όλοι οι ιεράρχες, από οποιαδήποτε εκκλησιαστική δικαιοδοσία, και από την οποία θα προκύψει ο νέος Προκαθήμενος της νέας Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Νοεμβρίου ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πετρό Ποροσένκο είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Φανάρι και υπέγραψε Διμερή Συμφωνία Συντονισμού και Συνεργασίας με τον Οικουμενικός Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Τότε και οι δύο πλευρές έκαναν λόγο για ιστορική μέρα για τις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Ουκρανία, ενώ ο κ. Βαρθολομαίος είχε επισημάνει ότι «θα επισπεύσει την έκδοση του Τόμου αναγνωρίσεως της Αυτοκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας εις την Ουκρανία».

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα