back to top
36.2 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

36.2 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Μ. Πασχαλίδης: Νιώθουμε τυχεροί που είμαστε σύγχρονοι του Μίκη Θεοδωράκη, που ζήσαμε στον ίδιο αιώνα μαζί του

Διαβάστε επίσης

Τις σκέψεις του και τα συναισθήματά του για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη μοιράστηκε με τους ακροατές του Αθήνα 9.84, ο τραγουδιστής και τραγουδοποιός Μίλτος Πασχαλίδης, συνομιλώντας στον ραδιοφωνικό αέρα του σταθμού της πόλης με τον Μιχάλη Λεάνη.

«Όταν πληροφορηθήκαμε το χαμό του, μιλήσαμε πολύ, σαν να είπαμε πολλά. Φυσικά ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ένας πληθωρικός άνθρωπος και όσα και να πεις για εκείνον δε φτάνουν. Όμως, από την άλλη πλευρά, αρχίζουν και τελειώνουν οι λέξεις. Νομίζω ότι πέρα από το ”μούδιασμα” που νιώθουμε όλοι από τη στιγμή που ”έφυγε” και παρόλο που γνωρίζαμε ότι δεν ήταν καλά, προσωπικά, σήμερα ξύπνησα με μια αίσθηση ότι είμαστε τυχεροί που υπήρξαμε σύγχρονοί του, που ζήσαμε στον ίδιο αιώνα μαζί του.

Και αυτό, πέρα από το γεγονός ότι κάποιοι από εμάς υπήρξαμε ακόμη πιο τυχεροί γιατί συνεργαστήκαμε μαζί του. Οι επόμενες γενιές μπορεί να μας μακαρίζουν γι αυτό, που τον προλάβαμε να διευθύνει, να τραγουδάει, να δημιουργεί. Είμαστε τυχεροί που το ζήσαμε».

Παράλληλα, ο Μίλτος Πασχαλίδης, υπογράμμισε ότι με τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, τελείωσε ένας αιώνας ιστορίας.

«Είναι ένα κλείσιμο εποχής. Για τους οικείους του είναι μια τρομακτική απώλεια. Για όλους τους υπόλοιπους Έλληνες θα είναι ”παρών” στο διηνεκές με τα τραγούδια του, όπως είναι όλοι οι μεγάλοι, ο Χατζιδάκις, ο Μικρούτσικος. Αυτοί οι άνθρωποι δε φεύγουν», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης δημιούργησε ένα τεράστιο πολιτιστικό κεφάλαιο για τον τόπο και αναφέρθηκε επίσης στο μουσικό ένστικτο που είχε να γνωρίζει πως να ακουμπήσει τον μέσο Έλληνα με το έργο του.

«Τα τραγούδια του ήταν και τραγούδια δραματικής συγκυρίας, όπως έλεγε και ο Θάνος Μικρούτσικος. Στη διάρκεια της Χούντας δημιούργησε εκείνα τα έργα που θα στήριζαν όλο τον ελληνικό λαό. Ο ίδιος είχε πει κάτι που μπορεί να μοιάζει υπερφίαλο αλλά ο ίδιος δικαιούται να το έχει πει, ότι ”εγώ έχω χρίσει συνομιλητή μου τον ελληνικό λαό”. Πραγματικά, όταν έγραφε, ήταν σαν να συνομιλούσε με το συλλογικό ασυνείδητο. Ίσως κανείς άλλος δεν μπορεί να ισχυριστεί κάτι τέτοιο».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα