back to top
28.5 C
Athens
Τετάρτη, 31 Ιουλίου, 2024

28.5 C
Athens
Τετάρτη, 31 Ιουλίου, 2024

Α. Ξανθός: Restart στη διαχείριση της πανδημίας και Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής

Διαβάστε επίσης

«Αυτό που χρειάζεται τώρα, μετά την αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, είναι ένα συνολικό restart», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Υγείας και αρμόδιος Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και στην Κατερίνα Παπαβασιλείου.

‘Όπως εξήγησε «πρέπει να γίνει προσπάθεια επανεκκίνησης,  να χαραχθεί μια νέα στρατηγική  η οποία και θα ενισχύσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, θα το κρατήσει όρθιο και θα σώσει ανθρώπινες ζωές. Αυτό απαιτεί μια ευρύτερη επιστράτευση όλων των διαθέσιμων δυνάμεων και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα αλλά και των ενόπλων δυνάμεων»

Ο πρώην υπουργός επεσήμανε πως η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης και μιλάει αυτάρεσκα ενώ το ΕΣΥ καταρρέει και χωρίς καμία βούληση ενίσχυσης του. «Είμαστε σε μια πολύ δραματική εξέλιξη. Αυτό που ζούμε είναι μια τραγωδία. Το ΕΣΥ δέχεται αφόρητη πίεση, το προσωπικό του είναι στα όρια του, έχουμε μη διαχειρίσιμο αριθμό κρουσμάτων, εισαγωγών στα νοσοκομεία, διασωληνώσεων και θανάτων»

Ο κ. Ξανθός τόνισε πως restart πρέπει να γίνει και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα το οποίο έχει βαλτώσει: «αυτή τη στιγμή είναι ανεμβολίαστοι οι καρκινοπαθείς σε ποσοστό 28% καθώς και ηλικιωμένοι και άλλοι ευάλωτοι άνθρωποι» προσθέτοντας: «υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ κυβέρνησης και πολιτών»

Αναφερόμενος στο “πράσινο” πάσο είπε ότι «είναι άλλο να δίνονται κίνητρα για τους εμβολιασμούς και άλλο κόντρα στην λογική να δίνεται η αίσθηση ότι ο εμβολιασμένος παίρνει διαβατήριο ελευθέρας και δεν υπόκειται σε περιορισμούς όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις συναθροίσεων και συγχρωτισμού» 

Απαντώντας αν η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για επιστημονική Επιτροπή κοινής αποδοχής θέτει θέμα ανεπάρκειας της υφιστάμενης ο κ. Ξανθός είπε πως η αξιοπιστία της Επιτροπής έχει τρωθεί με ευθύνη της κυβέρνησης η οποία την εργαλειοποίησε: «όπως τώρα που δεν την βολεύει η κατεύθυνση της Επιτροπής προς την αυστηροποίηση καθώς έχει κλείσει το μάτι στην αγορά. Η κυβέρνηση την απαξίωσε βάζοντας της να νομιμοποιεί τις αποφάσεις της, όπως έγινε και με την κ. Κεραμέως και την ημερομηνία έναρξης των σχολείων. Επίσης ρόλο έπαιξε και η υπερέκθεση κάποιων μελών της Επιτροπής στα ΜΜΕ» υπογράμμισε. 

 «Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι, στο πλαίσιο της ανάγκης για ένα γενικό restart και  δημιουργία κλίματος συναίνεσης απέναντι σε μια εθνική κρίση, να συγκληθεί και Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό την ΠτΔ για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα