back to top
35.4 C
Athens
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

35.4 C
Athens
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Δ. Παρασκευής: Το εμβόλιο εξακολουθεί να αποτελεί το ισχυρό μας όπλο

Διαβάστε επίσης

 

Με την πανδημία του κορωνοϊού να σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, τα κρούσματα -μόνο το τελευταίο 24ωρο- να φτάνουν στις 6.808 και σχεδόν τη μισή χώρα στο «κόκκινο», η επιστημονική κοινότητα υπογραμμίζει τη σοβαρότητα του κινδύνου περαιτέρω διασποράς και εκτίναξης του δείκτη θετικότητας.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής, σε συνέντευξή του στον Αθήνα 984 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου, προειδοποίησε πως «αν συνεχιστεί η διασπορά στα ίδια επίπεδα, θα έχουμε περισσότερα κρούσματα. Ήδη εφαρμόζονται προληπτικά περιοριστικά μέτρα για να ανακοπεί αυτή η τάση» και σήμανε καμπανάκι για τη δυσκολία προβλέψεων σχετικά με την όποια εξέλιξη, επισημαίνοντας πως «το εμβόλιο εξακολουθεί να αποτελεί το ισχυρό μας όπλο».

Αναφερόμενος στο φάρμακο κατά της Covid-19 και στην αδειοδότησή του στη Βρετανία, είπε ότι «γνωρίζουμε πως μειώνει στο 50% τον κίνδυνο σοβαρής νόσου ή θανάτου, αλλά σε προχωρημένο στάδιο νόσησης, η αποτελεσματικότητά του είναι περιορισμένη. Αφορά στη θεραπευτική αντιμετώπιση συνανθρώπων μας που θα εκτεθούν στον ιό».

Σημείωσε ότι «κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα μονοκλωνικά αντισώματα, η διαθεσιμότητα των οποίων είναι περιορισμένη, τουλάχιστον στην αρχική φάση αδειοδότησης. Όλα τα σκευάσματα στην αρχική φάση αδειοδότησής τους έχουν υψηλό κόστος, γιατί η φαρμακευτική εταιρεία έχει επενδύσει σε κοστοβόρες κλινικές μελέτες και άλλες διαδικασίες για την ανάπτυξή τους.»

Ο καθηγητής υπογράμμισε τη σημασία του εμβολιασμού και παράλληλα τόνισε ότι «σε κάθε περίπτωση είναι προτιμητέα η πρόληψη της μόλυνσης παρά η αντιμετώπισή της, με ό,τι  συνεπάγεται».

Σε σχέση με την πλατφόρμα για την 3η αναμνηστική δόση του εμβολίου, δήλωσε πως «συστήνεται για όλες τις ηλικίες, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες και τα άτομα ηλικίας άνω των 60. Μπορεί να πραγματοποιηθεί σε όλους όσοι έχουν συμπληρώσει ένα 6μηνο από τη δεύτερη δόση, καθώς ενισχύει την ανοσία έναντι της μόλυνσης. Όλοι έχουμε έναν καλό λόγο να προστατευθούμε από ενδεχόμενη σοβαρή νόσο».

Ειδικότερα για το μονοδοσικό σκεύασμα της Τζόνσον, εκτίμησε πως «συνήθως, είναι καλύτερο η δεύτερη δόση να γίνει με εμβόλιο διαφορετικής τεχνολογίας, ωστόσο είναι διαθέσιμοι όλοι οι τύποι των εμβολίων. Όσον αφορά στην επαναληπτική δόση, συστήνεται να γίνεται μετά την πάροδο διμήνου».

Για τη λήψη περαιτέρω μέτρων, ο κ Παρασκευής έκρινε πως «για μας δεν υπάρχει μονοσήμαντο όριο που αποτελεί κόκκινη γραμμή, λαμβάνουμε υπ’ όψη δείκτες όπως θάνατοι, επίπεδα εμβολιασμού κ.ά…Στο πρώτο κύμα ήταν πιο αποτελεσματικό το λοκντάουν και λιγότερο στο δεύτερο και το τρίτο. Παίζουν ρόλο πολλές παράμετροι- κάθε φορά- που λαμβάνουμε υπ’ όψη όπως η κόπωση, η αποδοχή της κοινωνίας».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα