back to top
28.4 C
Athens
Δευτέρα, 29 Ιουλίου, 2024

28.4 C
Athens
Δευτέρα, 29 Ιουλίου, 2024

Κλυδωνίζεται το Χρηματιστήριο Αθηνών – Βουτιά 4,51 % – Ανησυχίες για την αύξηση των επιτοκίων

Διαβάστε επίσης

Στο χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 4,51% στις 823,8  μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 36,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 15 εκατ. τεμάχια. Πτώση 4,75% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.980 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 5,95% στις 533,60 μονάδες.

Στο ταμπλό,  η Πειραιώς σημειώνει απώλειες 5,39%, με τις Μυτιληναίος, Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, ΔΕΗ, ΕΛΧΑ, Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή να ακολουθούν με πτώση άνω του 4%. Άνω του -3% κινούνται οι ΑΔΜΗΕ, Titan, Λάμδα, Aegean, ΟΤΕ και ΓΕΚ Τέρνα.

Η πτώση σε Ελληνικά Πετρέλαια, Quest, Βιοχάλκο, Coca Cola και ΕΥΔΑΠ ξεπερνά το 2%, ενώ εκείνη του ΟΛΠ και του ΟΠΑΠ το 1%. Στο -0,47% είναι ο Ελλάκτωρ και στο +0,55% η Jumbo, με τον Σαράντη να μην έχει μεταβολή.

Η κρισιμότερη ανησυχία των αγορών αφορά στο ενδεχόμενο η αύξηση των επιτοκίων στις οποίες αναμένεται αν προχωρήσουν προχωρούν οι κεντρικές τράπεζες για να ελέγξουν τον πληθωρισμό, θα οδηγήσει σε συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών, προκαλώντας ακόμη και ύφεση. «Ο πληθωρισμός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις αγορές και εξηγεί γιατί οι επενδυτές πωλούν τις μετοχές όλη τη φετινή χρονιά» εξηγεί η αναλύτρια της Wall Street Journal, Γκουτζάν Μπανέρτζι.

Σήμερα η απόδοση του ελληνικού 10ετους κρατικού ομολόγου εκτινάχθηκε έως και το 4,615%, προσεγγίζοντας έτσι απαγορευτικά για δανεισμό από τις αγορές επίπεδα. Η χθεσινή πτώση στις αγορές την Δευτέρα συνδυάστηκε με την αύξηση της απόδοσης του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου πάνω από το 4%,για πρώτη φορά από το 2014. Όπως επεσήμανε στους Financial Times, ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης, ο συνδυασμός της ανόδου των τιμών της ενέργειας με την τεράστια επέκταση των προγραμμάτων στήριξης των οικονομιών διεθνώς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δημιούργησε μια κατάσταση που δημιουργεί κινδύνους για το χρέος.

Το ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρούσε σήμερα το πρωί στα 1,0438 δολάρια που είναι το χαμηλότερο από τα μέσα Μαΐου, ενώ ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά  από τη βουτιά που προκάλεσαν οι πληροφορίες ότι οι κεντρικές τράπεζες , λόγω πληθωριστικών πιέσεων, θα αναγκαστούν να ασκήσουν επιθετική νομισματική πολιτική

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 0,6%, με τον κλάδο των τραπεζών να κερδίζει 2%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,54% στις 7.244 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει κέρδη 0,60% στις 13.507 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,01% στις 6.023 μονάδες.

Αυτή την εβδομάδα οι αγορές επίσης αναμένουν τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, με τις εκτιμήσεις μάλιστα να αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να αποφασίσει αύξηση του επιτοκίου κατά 75 μ.β., ενώ,  η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας θα ανακοινώσει την της απόφαση για τα επιτόκια την Πέμπτη. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και η BCB της Βραζιλίας συνεδριάζει επίσης αυτή την εβδομάδα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα