back to top
15.4 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

15.4 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 11:00

Διαβάστε επίσης

Να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο καλούν οι 27 της ΕΕ την Τουρκία στην ανακοίνωσή τους μετά τη χθεσινή πρώτη μέρα της Συνόδου κορυφής των Βρυξελλών.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει -όπως τονίζεται- «τη βαθιά ανησυχία του για τις πρόσφατες επαναλαμβανόμενες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας»
Χθες οι 27 συμφώνησαν να τεθούν υπό καθεστώς υποψήφιων μελών ένταξης η Ουκρανία και η Μολδαβία ενώ αναγνωρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική και της Γεωργίας. Για «μοναδική και ιστορική στιγμή» έκανε λόγο χθες ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρετίζοντας την απόφαση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσθέτοντας ότι “το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στους κόλπους της ΕΕ” .
Τέλος, η σύνοδος κάλεσε ειδικά τα υπό ένταξη μέλη να εφαρμόσουν τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή θα υποβάλει σύντομα πρόταση, για τη χορήγηση στην Ουκρανία, νέας έκτακτης μακροοικονομικής συνδρομής, ύψους έως 9 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε στους ομολόγους του την ικανοποίησή του για τη στήριξη και τη σχετική αναφορά στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τόνισε ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές έκανε αναφορά και στις χθεσινές δηλώσεις από τα κατεχόμενα του Τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι, ο οποίος επανέλαβε τα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών στο Αιγαίο και αμφισβήτησης της κυριαρχίας τους.

«Ενότητα και αλληλεγγύη» ζητά η Τουρκία ενόψει της σσυνόδου του ΝΑΤΟ επικαλούμενη «κοινές απειλές ασφάλειας και τρομοκρατίας», όπως είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, προς τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέικ Σάλιβαν. Η Τουρκία αναμένεται να επιμείνει στο θέμα των εμποδίων ως προς την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην βορειοατλαντική συμμαχία, ωστόσο θεωρείται ότι θα υιοθετήσει ηπιότερη ατζέντα στη σύνοδο έναντι της χώρας μας.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να προχωρήσει στην επιβολή επιπλέον κυρώσεων στη Ρωσία, αντ’ αυτού θα όφειλε να πιέσει προκειμένου να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις», τόνισε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής συνεργάτης του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Για 2,5 μήνες μόνο θα μπορέσει η Γερμανία να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της, εφόσον οι εγκαταστάσεις της για την αποθήκευση φυσικού αερίου είναι πλήρεις, δήλωσε χθες ο επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης του δικτύου Κλάους Μίλερ, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του χρειάζεται περισσότερους προμηθευτές και πρέπει να εξοικονομήσει φυσικό αέριο.

Με τα κρούσματα κορονοϊού στην χώρα μας να έχουν πάρει την ανιούσα, ανοίγει τη Δευτέρα η πλατφόρμα για τους πολίτες άνω των 30 ετών που επιθυμούν να κάνουν την τέταρτη δόση εμβολίου.

Παραμένει ισχυρή η σύσταση για εμβολιασμό των ατόμων άνω των 60 ετών, ενώ για τους νεότερους η αρμόδια επιτροπή επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια.

Τέταρτη δόση δεν θα λάβουν όσοι έχουν κάνει τρεις και μετά νόσησαν με κορωνοιό.

Αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 καταγράφει και η Κύπρος, με το ποσοστό θετικότητας στο σύνολο των χθεσινών εξετάσεων είναι στο 9,77%.

Άγρια δολοφονία στο Κουκάκι. 46χρονη γυναίκα εντοπίστηκε μαχαιρωμένη τα ξημερώματα στο διαμέρισμά της στην οδό Ματρόζου στο Κουκάκι.

Δράστης ο 53χρονος σύζυγος της ο οποίος εντοπίστηκε λίγο μετά τις 7 το πρωί να έχει πέσει σε γκρεμό με το αυτοκίνητο του στην παραλία Θυμάρι στην Αθηνών Σουνίου. Τον δράστη παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που τον μετέφερε στο ΚΑΤ, όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος.

Πανελλαδική συγκέντρωση στα Προπύλαια πραγματοποιούν αυτή την ώρα οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις. Θα ακολουθήσει πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου. Μεταξύ των αιτημάτων τους η αύξηση της κατώτερης σύνταξης στα 650 ευρώ από τα 384, που είναι σήμερα και η άμεση έκδοση των εκκρεμών συντάξεων.

Εκτός λειτουργίας σήμερα από τις 12 το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα, η ιστοσελίδα του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης , λόγω εργασιών αναβάθμισης της ασφάλειάς της, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού. Για οποιαδήποτε πληροφορία, οι πολίτες μπορούν να καλούν δωρεάν στο 1555.

Σχεδόν 10 εκατομμύρια ευρώ, πιστώνονται σήμερα στους τραπεζικούς λογαριασμούς περίπου 47.000 δικαιούχων, στο πλαίσιο του μηχανισμού ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και του προγράμματος επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας.

Το δικό του δίκτυο συνδρομής και προστασία των κατοίκων της πρωτεύουσας από καύσωνες διαθέτει και εφαρμόζει ο Δήμος Αθηναίων.

Εκτός από τα δημοτικά ιατρεία τώρα, μέσω του Heat Alert ενημερώνει άμεσα για τις συνθήκες στην πόλη το καλοκαίρι, όπως και για τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνονται κυρίως για τον πιο ευάλωτο πληθυσμό, σε ένα περιβάλλον με διαρκώς μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες, παγκοσμίως.
Όπως είπε ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων Μανόλης Καλαμπόκας μιλώντας στον Αθήνα 984, το πρωτοποριακό αυτό σύστημα ταξινομεί τους καύσωνες σε 4 κατηγορίες υψηλών θερμοκρασιών, παρέχοντας ενημέρωση όχι μόνο για το επίπεδο σοβαρότητάς τους, αλλά και για ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Γενικά αίθριος σήμερα ο καιρός στην Αττική. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν το μεσημέρι και το απόγευμα και υπάρχει πιθανότητα τοπικών βροχών στα δυτικά και τα βόρεια. Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα φτάσει έως 33 βαθμούς Κελσίου. 30 βαθμοί αυτή την ώρα στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.

 

α

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα