back to top
28.9 C
Athens
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

28.9 C
Athens
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

Σουδάν: Ο στρατός ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τον διάλογο

Διαβάστε επίσης

Ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, που διοικεί το Σουδάν μετά το πραξικόπημα της 25ης Οκτωβρίου, ανακοίνωσε χθες ότι επιθυμεί να επιτρέψει τη δημιουργία κυβέρνησης από πολιτικούς, κατά την πέμπτη ημέρα της καθιστικής διαμαρτυρίας που πραγματοποιούν φιλοδημοκρατικοί διαδηλωτές.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο επικεφαλής του στρατού του Σουδάν και πρώτος τη τάξει στο Συμβούλιο Κυριαρχίας – την ανώτατη αρχή της χώρας—ανακοίνωσε ότι «ο στρατός δεν θα συμμετέχει πλέον στον εθνικό διάλογο» που έχει ξεκινήσει υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της Αφρικανικής Ένωσης κυρίως προκειμένου να επιτρέψει στους πολιτικούς σχηματισμούς να συστήσουν «κυβέρνηση που θα αποτελείται από ικανές προσωπικότητες».

«Μετά τον σχηματισμό της (…) θα διαλύσουμε το Συμβούλιο Κυριαρχίας και θα σχηματίσουμε ένα ανώτατο συμβούλιο των ενόπλων δυνάμεων» στο οποίο θα ενταχθούν οι παραστρατιωτικές ομάδες και δεν θα είναι πλέον αρμόδιο παρά για θέματα «άμυνας και ασφάλειας».

Ο στρατηγός Μπουρχάν κάλεσε τους πολιτικούς σχηματισμούς να ξεκινήσουν σοβαρό διάλογο προκειμένου η χώρα να επιστρέψει στον δρόμο της δημοκρατικής μετάβασης, τονίζοντας ότι ο στρατός θα δεσμευθεί να εφαρμόσει τα αποτελέσματα του διαλόγου.

Το 2019 υπό την πίεση του δρόμου ο στρατός ανέτρεψε τον δικτάτορα Ομάρ αλ Μπασίρ και στη συνέχεια μοιράστηκε την εξουσία με τους πολιτικούς με στόχο να οδηγήσουν τη χώρα στις πρώτες ελεύθερες εκλογές έπειτα από 30 χρόνια δικτατορίας.

Όμως στις 25 Οκτωβρίου ο στρατηγός Μπουρχάν συνέλαβε τους πολιτικούς με τους οποίους συγκυβερνούσε και βύθισε το Σουδάν στη βία αλλά και σε μια βαθιά οικονομική κρίση, διότι η διεθνής κοινότητα ανέστειλε την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.

Αν και μετά το πραξικόπημα του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν οι Σουδανοί πραγματοποιούν φιλοδημοκρατικές διαμαρτυρίες κάθε εβδομάδα, το κίνημα απέκτησε νέα πνοή την Πέμπτη.

Τότε – επέτειο από τα τρία χρόνια από την εξέγερση που οδήγησε στην ανατροπή του Ομάρ αλ Μπασίρ — δεκάδες χιλιάδες Σουδανοί βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν.

Απέναντί τους οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση πραγματικών σφαιρών. Απολογισμός: εννέα διαδηλωτές νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες και άλλες τόσες συλλήψεις, σύμφωνα με το φιλοδημοκρατικό συνδικάτο των γιατρών. Συνολικά από τον Οκτώβριο 114 διαδηλωτές έχουν χάσει τη ζωή τους και χιλιάδες έχουν τραυματιστεί.

Από την Παρασκευή οι διαδηλωτές δεν έχουν εγκαταλείψει τις καθιστικές διαμαρτυρίες στο Χαρτούμ και τη δίδυμη πόλη Ομντουρμάν, αλλά και το βορειοανατολικό προάστιο Βόρειο Χαρτούμ.

Μέχρι στιγμής οι Δυνάμεις για την Ελευθερία και την Αλλαγή (FLC), βασικός πυλώνας της πολιτικής κυβέρνησης που αποπέμφθηκε από τον στρατό, αρνούνταν να συμμετάσχουν στον εθνικό διάλογο.

«Δεν έχουμε συνομιλητή», επαναλάμβαναν τα στελέχη τους, ενώ τα πολιτικά κόμματα και οι επιτροπές αντίστασης, που οργανώνουν τις διαδηλώσεις, διαβεβαίωναν ότι δεν επιθυμούν να συζητήσουν πριν τον τερματισμό της καταστολής και την απελευθέρωση των συλληφθέντων.

Η χθεσινή ομιλία άλλαξε εντελώς τα δεδομένα.

Οι FLC πραγματοποίησαν χθες το βράδυ έκτακτη συνεδρίαση για να αποφασίσουν πώς θα κινηθούν μετά την ανακοίνωση του Μπουρχάν.

Ακόμη δεν είναι γνωστό πώς θα αντιδράσουν οι διαδηλωτές, οι οποίοι από την αρχή του πραξικοπήματος είχαν ένα και μόνο σύνθημα: «καμία σύμπραξη, καμία διαπραγμάτευση» με τους στρατηγούς.

 

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα