back to top
34.1 C
Athens
Τρίτη, 6 Αυγούστου, 2024

34.1 C
Athens
Τρίτη, 6 Αυγούστου, 2024

Κ. Σταμπολής: Έλλειμμα στρατηγικής της ΕΕ η επιλογή για εσπευσμένη αποδέσμευση από το ρωσικό φυσικό αέριο

Διαβάστε επίσης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  06-07-2022

Ευθύνες στην ΕΕ για τις αποφάσεις άμεσης αποδέσμευσης από το ρωσικό φυσικό αέριο, καταλόγισε  ο πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Κώστας Σταμπολής, μέσω του Αθήνα 9.84.

«Η Ευρώπη μόνη της αποφάσισε το διαζύγιο από το ρωσικό αέριο, το πετρέλαιο και το κάρβουνο μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Αυτή η στροφή έχει μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις και είναι τεράστιες οι ευθύνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των πολιτικών της προϊσταμένων», είπε με έμφαση, προειδοποιώντας ότι
«οδεύουμε σε μια πλήρη απορρύθμιση της παγκόσμιας οικονομίας και σε ύφεση».

Στην εφ όλης της ύλης συνομιλία του πάνω στην ενεργειακή κρίση με τον Γιάννη Παπαγεωργίου εκτίμησε επίσης ότι «θα χρειαστούν 5 με 10 χρόνια προκειμένου να επανέλθει σε ισορροπία το σύστημα».

Ο κ. Σταμπολής έκανε λόγο για αυτοπαγίδευση της Ε.Ε.και υποστήριξε πως επιδιώκοντας την απεξάρτηση από το Ρωσικό φυσικό αέριο, κατέληξε να εξαρτάται από το LNG των ΗΠΑ και άλλων προμηθευτών.

Τόνισε ακόμη ότι θα έπρεπε να δοθούν κίνητρα στις χώρες της Ευρώπης να παράγουν το δικό τους φυσικό αέριο με αξιοποίηση του εγχώριου πλούτου. «Έχουμε αποθέματα στη Γερμανία, στην Ολλανδία, στην Ελλάδα, στη Ρουμανία και στην Κροατία. Γιατί να μην παράγουμε φυσικό αέριο και πρέπει να το εισάγουμε;» διερωτήθηκε.

Αφού σημείωσε πως στα επόμενα χρόνια, η αλλαγή του ενεργειακού του μίγματος θα αποτελεί κανόνα για τη πλειονότητα των χωρών του πλανήτη και η οικονομία των ορυκτών καυσίμων θα μετατραπεί σε μια οικονομία καθαρών μορφών ενέργειας όπως το υδρογόνο κι η πυρηνική ενέργεια, έδωσε μια τάξη μεγέθους των δυσκολιών που ενέχει το εγχείρημα της ενεργειακής μετάβασης.

«Το 82% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας προέρχεται από τα ορυκτά καύσιμα» επισήμανε και συμπλήρωσε ότι «την τελευταία 50ετία κατορθώσαμε να μειώσουμε τη χρήση τους μόνον κατά 5%, με δεδομένο ότι στο διάστημα 1973-1974 το ποσοστό χρήσης ορυκτών καυσίμων ήταν στο 87%».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα