back to top
18.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

18.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Συνήγορος του Πολίτη: «Δεν γνωρίζουμε την έκταση των φαινομένων κακοποίησης ανθρώπων που τελούν υπό κράτηση»

Διαβάστε επίσης

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης διοργάνωσε διήμερη στογγυλή τράπεζα με θέμα: «Αστυνόμευση – Μεταχείριση ατόμων υπό κράτηση και συνέπειες».

Τόσο το διεθνές όσο και το Ευρωπαϊκό δίκτυο δικαιωμάτων του ανθρώπου απαγορεύει τα βασανιστήρια και τη συναφή μεταχείρηση με απόλυτο τρόπο. Ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποτάκης, μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και στην εκπομπή «Ντάμες Σπαθί» με αφορμή την ημερίδα επεσήμανε: «Δεν γνωρίζουμε ακριβώς την έκταση των φαινομένων κακοποίησης και κακομεταχείρισης ανθρώπων που τελούν υπό κράτηση. Αυτό το οποίο όμως έχει σημασία είναι να διαμορφώνονται οι κατάλληλες δομές και οι κατάλληλοι μηχανισμοί για τη διερεύνηση όποιου περιστατικού προκύπτει και γίνεται γνωστό προκειμένου να μπορούμε να λέμε ότι έστω την κορυφή του παγόβουνου την επεξεργαζόμαστε και την ερευνούμε και ίσως με αυτόν τον τρόπο δίνουμε και τη δυνανότητα και σ’ άλλα περιστατικά να απομακρυνθούν».

Ο Κ. Ποτάκης μίλησε και για τον μηχανισμό παρακολούθησης περιστατικών αυθαιρεσίας των Σωμάτων Ασφαλείας των σοφρωνιστικών υπαλλήλων, τονίζοντας ότι έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του εδώ και 1,5 χρόνο, από τον Ιούνιο του 2017: «Το προσεχές διάστημα θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε την πρώτη έκθεση πεπραγμένων του μηχανισμού με μία αναλυτική καταγραφή υποθέσεων τις οποίες έχουμε κληθεί να χειριστούμε ως μηχανισμός παρακολούθησης των πειθαρχικών. Θα είναι πολύ ενδιαφέροντα τα ευρήματα».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα