back to top
36.6 C
Athens
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

36.6 C
Athens
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Ακυρώσεις πτήσεων και ουρές στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια λόγω έλλειψης προσωπικού

Διαβάστε επίσης

Χαοτική εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στα περισσότερα αεροδρόμια της Ευρώπης καθώς δεν έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα προβλήματα που χαρακτήρισαν τις αερομεταφορές τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το σκηνικό του καλοκαιριού στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα. Μεγάλες ουρές, καθυστερήσεις, ακυρώσεις πτήσεων και ταλαιπωρία είναι η εικόνα που επικρατεί στα περισσότερα αεροδρόμια της βόρειας και της δυτικής Ευρώπης, καθώς η εκρηκτική ανάκαμψη της ζήτησης για ταξίδια βρήκε την βιομηχανία των αερομεταφορών εντελώς απροετοίμαστη. Αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια πασχίζουν να ανταποκριθούν στην εκρηκτική άνοδο της επιβατικής κίνησης μετά την πανδημία του κορονοϊού, την ώρα που αντιμετωπίζουν δραματικές ελλείψεις προσωπικού.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, ιδιαίτερα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο χιλιάδες πτήσεις ακυρώθηκαν και αμέτρητοι ταξιδιώτες αναγκάστηκαν να περιμένουν για ώρες στον έλεγχο διαβατηρίων και την παραλαβή αποσκευών στα αεροδρόμια της Ευρώπης, καθώς τόσο οι αεροπορικές εταιρείες όσο και τα ίδια τα αεροδρόμια αδυνατούσαν να ανταπεξέλθουν στην επιστροφή της ταξιδιωτικής κίνησης, κυρίως λόγω απολύσεων εργαζομένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας κορονοϊού. Η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί ιδιαίτερα όσον αφορά τις ελλείψεις, όμως η εικόνα είναι ελαφρώς βελτιωμένη, καθώς η επιβατική κίνηση έχει μειωθεί μεν οριακά δε, έτσι δεν λείπουν φαινόμενα με τεράστιες ουρές και καθυστερήσεις αλλά και ακυρώσεις πτήσεων.

Τα αεροδρόμια με τα μεγαλύτερα προβλήματα εξακολουθούν να είναι της Φρανκφούρτης, των Βρυξελλών, του Παρισιού, της Βουδαπέστης και της Λισαβόνας, ενώ πολλά προβλήματα παρατηρούνται στα αεροδρόμια της Βρετανίας, της Ολλανδίας και της Γερμανίας (πέρα της Φρανκφούρτης). H εικόνα των καθυστερήσεων στα ελληνικά αεροδρόμια πάντως είναι σαφώς καλύτερη από ό,τι στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά.

Πηγές του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών αναφέρουν ότι τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στα μεγάλα αεροδρόμια της Ευρώπης ευθύνονται τουλάχιστον κατά 80% για τις μικρές καθυστερήσεις που παρουσιάζονται σε κάποια από τα ελληνικά αεροδρόμια και σε καμία περίπτωση δεν ευθύνεται η ελληνική εναέρια κυκλοφορία. Μάλιστα οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι σημαντικό ρόλο έχει παίξει η Κοινή Συμφωνία της κυβέρνησης με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, η οποία περιελάμβανε μια σειρά από μέτρα, που στόχο είχαν να ανακουφίσουν την εναέρια κυκλοφορία από τις επικείμενες καθυστερήσεις.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα