back to top
14.9 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

14.9 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Εικόνα διάλυσης στην ομάδα ΔΙΑΣ Πειραιά

Διαβάστε επίσης

Σε πλήρη εγκατάλειψη η ομάδα ΔΙΑΣ του Πειραιά.

Χωρίς κράνη, με λιγότερες από τις μισές μοροσυκλέτες της να είναι σε λειτουργία και στεγασμένη μέσα σε ένα κοντέϊνερ κάτω από μία γέφυρα, η υπηρεσία αγωνίζεται να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά της και στέκεται δίπλα στον πολίτη χάρις στις προσπάθειες των αστυνομικών που την στελεχώνουν.

Συγκεκριμένα, η ομάδα ΔΙΑΣ ιδρύθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Μάρτιο του 2010 και από τότε έχει καταγράψει πάνω από 4.000.000 ελέγχους προσώπων, περισσότερους από 2.000.000 ελέγχους οχημάτων και τουλάχιστον 75.000 συλλήψεις.

Από την παραπάνω δράση η ομάδα ΔΙΑΣ του Πειραιά, που αριθμεί 283 άτομα έχει καταγράψει περίπου τα μισά περιστατικά. Παρ’ όλ’ αυτά έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της και η εικόνα που σήμερα παρουσιάζει είναι απογοητευτική. Δεν διαθέτει γραφεία και οι υπηρεσίες της στεγάζονται σε κοντέινερ, κάτω από μία ετοιμόρροπη γέφυρα, στο λιμάνι του Πειραιά.

Σε μικρή απόσταση από το κοντέϊνερ φυλάσσονται οι λιγοστές μοτοσικλέτες που της έχουν απομείνει και το μόλις ένα περιπολικό όχημα, με αποτέλεσμα εξαιτίας της εγγύτητας με τη θάλασσα, το αλάτι να καταστρέφει κάθε μεταλλικό κομμάτι των οχημάτων της υπηρεσίας. Είναι χαρακτηριστικό, ότι από τις 143 μοτοσικλέτες που φέρεται χρεωμένη η υπηρεσία μόνο οι 60 είναι λειτουργικές δηλαδή λιγότερες από τις μισές και οι υπάρχουσες χρησιμοποιούνται σε διπλές βάρδιες καθημερινά για να καλυφθούν οι περιπολίες.

Ακόμη αντί για τρία περιπολικά διαθέτει μόλις ένα, κι αυτό πάρα πολύ παλιό, με αποτέλεσμα το κόστος συντήρησής του να υπολογίζεται σε περισσότερα από 3000 ευρώ ετησίως, ενώ η αξία του ως μεταχειρισμένο δεν ξεπερνά τα 1500 ευρώ.

Τέλος, με πολλές ελλείψεις είναι και ο εξοπλισμός των ανδρών της ΔΙΑΣ, που καλύπτεται χάρις στις δωρεές ιδιωτών, που έχουν παραδώσει λίγες στολές με προστατευτικά και κράνη.

Πολλοί από τους αστυνομικούς χρησιμοποιούν ακόμη το ίδιο κράνος που τους δόθηκε το 2010, ενώ το τελευταίο δίμηνο η υπηρεσία δεν έχει κράνη για τους αστυνομικούς με αποτέλεσμα αρκετοί να κινούνται με τις μηχανές
χωρίς όμως κράνος.

Το θέμα πριν λίγες μέρες έφτασε και στη Βουλή με επίκαρη ερώτηση, που κατέθεσε προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων της Νέας Δημοκρατίας και αναπληρωτής Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας,  Κώστας Κατσαφάδος, ο οποίος ερωτά την αρμόδια υπουργό:

1. Τι πρόκειται να πράξει, ώστε να λυθεί άμεσα το χωροταξικό πρόβλημα της υπηρεσίας ΔΙΑΣ Πειραιά;

2. Τι πρόκειται να πράξει, ώστε άμεσα να ενισχυθεί η ομάδα ΔΙΑΣ Πειραιά με καινούριες μοτοσικλέτες και περιπολικά στολές και κράνη;

Νεκτάριος Ανδριόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα