back to top
31.1 C
Athens
Σάββατο, 17 Αυγούστου, 2024

31.1 C
Athens
Σάββατο, 17 Αυγούστου, 2024

Μαίνεται ο εμφύλιος στο Σουδάν – Έλληνας πρόξενος: Οι εκεχειρίες αντέχουν 4-5 λεπτά

Διαβάστε επίσης

Νέα εκεχειρία αναμένεται να ζητήσουν σήμερα οι επικεφαλής του ΟΗΕ, της Αφρικανικής Ένωσης, του Αραβικού Συνδέσμου και άλλων διεθνών και περιφερειακών οργανισμών οι οποίοι θα συνεδριάσουν για την κατάσταση στο Σουδάν, μετά την κατάρρευση και της νέας κατάπαυσης του πυρός, μολονότι τόσο ο στρατός όσο και οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) είχαν ανακοινώσει ότι θα την τηρήσουν.

Οι εκεχειρίες αντέχουν 4-5 λεπτά πριν ξεκινήσουν πάλι οι εχθροπραξίες, δήλωσε στον Αθήνα 9,84 και τον Γιώργο Αποστολίδη ο Έλληνας επίτιμος πρόξενος στο Χαρτούμ, Γεράσιμος Παγουλάτος, ο οποίος χαρακτήρισε εκτός ελέγχου την κατάσταση στο Σουδάν. Όπως είπε, οι Έλληνες που ζουν στην Μητρόπολη είναι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση χωρίς νερό και ηλεκτρικό, απομονωμένοι και κλεισμένοι στα σπίτια τους. Όσον αφορά τους δύο Έλληνες τραυματίες, είπε ότι φιλοξενούνται σε σπίτι συγγενή και σήμερα θα προσπαθήσουν και πάλι να πάνε σε κάποιο νοσοκομείο.

Χθες, διπλωματικές αποστολές στο Σουδάν κάλεσαν τις αντίπαλες δυνάμεις να παύσουν το πυρ και να σεβαστούν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο ώστε να προστατεύσουν τους αμάχους, τους διπλωμάτες και τους ανθρωπιστικούς παράγοντες έπειτα από μια πολυήμερη διαμάχη εξουσίας σε όλη τη χώρα.

Στις διπλωματικές αποστολές περιλαμβάνονται οι πρεσβείας του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Πολωνίας, της Δημοκρατίας της Κορέας, της Ισπανίας, της Ελβετίας, της Σουηδίας, της Βρετανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, και η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε κοινή ανακοίνωση, κάλεσαν τον στρατό και την πιο ισχυρή παραστρατιωτική οργάνωση να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση και να ξεκινήσουν συνομιλίες για την επίλυση θεμάτων που παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Μέχρι στιγμής ο αριθμός των νεκρών αγγίζει τους 300, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τις δύο χιλιάδες.

Η κατάπαυση του πυρός, διάρκειας 24 ωρών, επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή χθες στις 18.00 τοπική ώρα (19.00 ώρα Ελλάδας). Δύο αυτόπτες μάρτυρες, σε διαφορετικές περιοχές της πρωτεύουσας Χαρτούμ, είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι οι μάχες συνεχίζονται.

Νωρίτερα ακούγονταν συνεχώς βομβαρδισμοί στο κεντρικό Χαρτούμ, γύρω από το κτιριακό συγκρότημα όπου στεγάζεται το γενικό επιτελείο του στρατού, καθώς και στο αεροδρόμιο της πόλης, το οποίο δεν λειτουργεί από το περασμένο Σάββατο.

Πυκνός καπνός υψωνόταν στον ουρανό και οι δρόμοι της πρωτεύουσας ήταν σχεδόν άδειοι. Ακούγονταν πυρά και ο στρατός προσπαθούσε να ανακαταλάβει ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κρίσιμης σημασίας στο βόρειο Σουδάν, σύμφωνα με τα πλάνα που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.

Κρυμμένοι στα σπίτια τους, οι κάτοικοι της πρωτεύουσας, μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις στην Αφρική, αντιμετωπίζουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση, δεν έχουν νερό και ανησυχούν καθώς τα τρόφιμα τελειώνουν. «Σήμερα αρχίσαμε να αντιμετωπίζουμε ελλείψεις σε κάποια βασικά είδη», είπε η αρχιτέκτονας Χαντίλ Μοχάμεντ, εκφράζοντας ανησυχίες για την ασφάλεια του αδελφού της, ο οποίος βγήκε έξω για να βρει τρόφιμα.

Φεύγουν οι κάτοικοι

Χιλιάδες κάτοικοι της πόλης, κυρίως γυναίκες με παιδιά, επιχείρησαν σήμερα να φύγουν, για να γλιτώσουν από τις μάχες. Πεζή ή με αυτοκίνητα, περνώντας ανάμεσα σε πτώματα και σε καμένα άρματα, οι άμαχοι προσπαθούσαν να αποφύγουν τα διασταυρούμενα πυρά.

«Είναι αδύνατον να ζήσουμε στο Χαρτούμ», είπε η Αλάουια αλ-Ταγιέμπ, 33 ετών, που κατευθυνόταν νότια. «Έκανα τα πάντα για να μην δουν τα παιδιά μου τα πτώματα» επειδή «έχουν ήδη υποστεί σοκ».

«Πάμε σε συγγενείς μας στο Ουαντ Μαντάνι», την πρωτεύουσα της επαρχίας Αλ Τζαζίρα, 200 χιλιόμετρα νοτιότερα, εξήγησε ο Μοχάμεντ Σάλεχ, ένας δημόσιος υπάλληλος 43 ετών. Τώρα που στρατιώτες και παραστρατιωτικοί περιφέρονται στους δρόμους «φοβόμαστε ότι θα επιτεθούν στα σπίτια μας», πρόσθεσε.

Η Βάγκνερ διαψεύδει πως επιχειρεί ή δραστηριοποιείται καθ’ οιονδήποτε τρόπο στη χώρα

Η ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Βάγκνερ διέψευσε χθες Τετάρτη ότι επιχειρεί στο Σουδάν, διαβεβαιώνοντας πως δεν έχει καμιά σχέση με τις μάχες που μαίνονται στην πελώρια πάμφτωχη αφρικανική χώρα.

Τον Μάρτιο του 2022, δυτικοί διπλωμάτες στο Χαρτούμ κατηγορούσαν τη Βάγκνερ πως ενέχεται σε παράνομη εξόρυξη χρυσού στο Σουδάν, μεταξύ άλλων. Η ίδια και η στρατιωτική χούντα του Σουδάν το αρνήθηκαν.

«Λόγω του μεγάλου αριθμού ερωτημάτων από διάφορα ξένα μέσα ενημέρωσης σχετικά με το Σουδάν, τα περισσότερα από τα οποία είναι προκλητικά, κρίνουμε πως είναι απαραίτητο να ενημερώσουμε κάθε ενδιαφερόμενο ότι δεν υπάρχει προσωπικό της Βάγκνερ στο Σουδάν για πάνω από δύο χρόνια», τόνισε η εταιρεία μισθοφόρων μέσω Telegram.

Η Βάγκνερ δεν έχει επαφή εδώ και πολύ καιρό ούτε με τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, τον επικεφαλής της χούντας, ούτε με τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ή «Χαμέτι», τον επικεφαλής των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), διαβεβαίωσε η ίδια.

Οι δυνάμεις των δύο στρατηγών ενεπλάκησαν σε ανοικτό πόλεμο από το Σάββατο.

Πάντα σύμφωνα με τη Βάγκνερ, δεν δραστηριοποιούνται στο Σουδάν ούτε εταιρείες στις οποίες έχει συμφέροντα ο ιδρυτής της, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν. Η σύγκρουση στη χώρα είναι εσωτερική της υπόθεση, έκρινε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα