back to top
29.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2024

29.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2024

Μ. Δασκαλοπούλου (ΚΕΘΕΑ): Το τιμόνι της απεξάρτησης το κρατούν όσοι έχουν το πρόβλημα

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, το ΚΕΘΕΑ που συμπληρώνει 40 χρόνια δράσης, απευθύνεται για άλλη μια φορά σε ανθρώπους με πρόβλημα χρήσης ουσιών ή άλλων μορφών εξάρτησης, όπως τα τυχερά παιχνίδια και το διαδίκτυο/gaming καλώντας τους να γνωρίσουν από κοντά τα προγράμματά του.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 284 εκατομμύρια άνθρωποι κάνουν χρήση παράνομων ουσιών και από αυτούς 38.624.000 χρειάζονται θεραπεία. Κάθε χρόνο οι θάνατοι που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τα ναρκωτικά αγγίζουν το μισό εκατομμύριο, ενώ εξαιτίας των ναρκωτικών χάνονται 42 εκατομμύρια χρόνια «υγιούς» ζωής. Το πρόβλημα των ναρκωτικών πλήττει δυσανάλογα τους πιο ευάλωτους. Συνδέεται με τη δημόσια υγεία, την κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη, την οικονομία και το περιβάλλον. Επηρεάζεται από τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις, τις πολεμικές συγκρούσεις, την εξέλιξη της τεχνολογίας και την παγκοσμιοποίηση. Αποτελεί ένα επίμονο και σύνθετο παγκόσμιο ζήτημα που αψηφά τις εύκολες λύσεις και τις απλοϊκές προσεγγίσεις.

«Το κάλεσμά μας για συμπόρευση, στοχεύει στην ανάδειξη της ανάγκης αντιμετώπισης των εξαρτήσεων εν γένει από παράνομες και νόμιμες ουσίες, αλλά και των εξαρτητικών συμπεριφορών…..Όλα τα προγράμματα προσφέρονται δωρεάν και χωρίς λίστες αναμονής σε όλους, σε κάθε σημείο. Στο δρόμο, στα σωφρονιστικά καταστήματα και σε μονάδες σε όλη τη χώρα. Η εξάρτηση είναι από τα πιο σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες με επιπτώσεις στους ίδιους τους χρήστες, στις οικογένειές τους, καθώς και στο κοινωνικό σύνολο» είπε η Μαρίνα Δασκαλοπούλου, υπεύθυνη του Τμήματος Ενημέρωσης του ΚΕΘΕΑ στον Αθήνα 984, καλεσμένη της Μαργαρίτας Μυτιληναίου.

Για την ίδια, οι δράσεις του ΚΕΘΕΑ είναι φώτα πορείας σε ένα δρόμο για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και περιθωριοποιήσεις.

«Δεν εστιάζουμε στις ουσίες, αλλά στην εξάρτηση. Ούτε στην καταστολή και στα συμπτώματα. Εμείς στο ΚΕΘΕΑ πιστεύουμε στη θεραπευτική υποστήριξη, στην αποδοχή και στην αλληλεγγύη. Αναζητούμε τις αιτίες πέρα από ηθικολογικά κηρύγματα» τόνισε με έμφαση.

Αναδεικνύοντας τη διάσταση δημόσιας ασφάλειας στο πρόβλημα, η υπεύθυνη του Τμήματος Ενημέρωσης του ΚΕΘΕΑ μίλησε για την ανάγκη θεραπευτικής και όχι ποινικής ή τιμωρητικής αντιμετώπισης των εξαρτημένων, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε ενδεχόμενες παρενέργειες καθώς, όπως είπε, «όταν μιλάμε για την εξάρτηση ως ασθένεια, περιορίζουμε τον τρόπο αντιμετώπισης και παθολογικοποιούμε τους ανθρώπους.»

Το μείζον ωστόσο είναι να γίνει αντιληπτό πως «το τιμόνι της απεξάρτησης το κρατούν οι ίδιοι που έχουν το πρόβλημα. Αυτό είναι η θεραπεία και εργαλεία η αυτοβοήθεια, η ομάδα και η αλληλεγγύη.»

Η πανελλαδική καμπάνια ΠΑΜΕ ΜΑΖΙ του ΚΕΘΕΑ, που συμπίπτει με τα γενέθλια για τα 40 χρόνια δράσης του, πλαισιώνεται και από εκδηλώσεις, ανοικτές σε όλους, ακόμα και σε καταστήματα κράτησης.

Αναλυτικά, οι εκδηλώσεις του ΚΕΘΕΑ στο: https://www.kethea.gr/

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα