back to top
26.8 C
Athens
Δευτέρα, 29 Ιουλίου, 2024

26.8 C
Athens
Δευτέρα, 29 Ιουλίου, 2024

Τρίτο «χτύπημα» από τον Μαρσάν, κυρίαρχος η Αυστραλία με παγκόσμιο ρεκόρ στα 4Χ200μ. γυναικών

Διαβάστε επίσης

Τα μελλοντικά αφιερώματα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κολύμβησης του 2023 θα συνοδεύονται πιθανότατα από τη φωτογραφία του Λεόν Μαρσάν.

Έχοντας ήδη «κλέψει την παράσταση» από την πρεμιέρα των αγώνων στη Φουκουόκα, όταν συνέτριψε το παγκόσμιο ρεκόρ του Μάικλ Φελπς στα 400μ. μικτή, ο Γάλλος συνέχισε χθες (26/7) με τη νίκη στα 200μ. πεταλούδα και σήμερα (27/7) πανηγύρισε το τρίτο χρυσό μετάλλιό του, αυτή τη φορά στα 200μ. μικτή ατομική. Αν το πρόγραμμα τον ευνοούσε, πιθανότατα θα διεκδικούσε κι άλλο ένα, στα 200μ. πρόσθιο, αγώνισμα από το οποίο αποφάσισε να αποσυρθεί.

Ο Μαρσάν υπερασπίστηκε τον τίτλο του στα 200μ. μικτή και, με χρόνο 1:54.82, κατέρριψε το ρεκόρ Ευρώπης που κρατούσε από το 2009 ο Ούγγρος Λάζο Τσεχ (1:55.18). Μοιάζει θέμα χρόνου να «σπάσει» το παγκόσμιο ρεκόρ και σε αυτό το αγώνισμα (1:54.00), το οποίο κατέχει ο Ράιαν Λόχτε από το 2011.

Οι Αμερικανοί Κάρσον Φόστερ και Σέιν Κάσας προσπάθησαν να δυσκολέψουν τον Γάλλο και… το πλήρωσαν. Ο Μαρσάν «καθάρισε» (ως συνήθως) την κούρσα στο πρόσθιο και οι ΗΠΑ έμειναν εκτός μεταλλίων, για πρώτη φορά από το 1986 (!), σε ένα αποτέλεσμα ενδεικτικό της κακής -για τα δικά τους δεδομένα βέβαια- παρουσίας τους στη Φουκουόκα. Το βάθρο ήταν αποκλειστικά ευρωπαϊκή υπόθεση, με τους Βρετανούς Ντάνκαν Σκοτ (1:55.95) και Τομ Ντιν (1:56.07) να πλαισιώνουν τον νικητή. Η Βρετανία είχε πάρει ένα χάλκινο μετάλλιο σε αυτό το αγώνισμα στο πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, το 1973, και έκτοτε τίποτα…

Η επιστροφή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος υγρού στίβου στη Φουκουόκα, μετά από 22 χρόνια, σηματοδοτεί και την επιστροφή της Αυστραλίας στην κορυφή της διεθνούς κολύμβησης.

Με την ολοκλήρωση της 5ης ημέρας των αγώνων, η χώρα των Ωκεανίας έφτασε τα εννέα χρυσά μετάλλια (έναντι τεσσάρων της Κίνας και μόλις τριών των ΗΠΑ), με το τελευταίο εξ αυτών να έρχεται με εμφατικό τρόπο, στα 4Χ200μ. ελεύθερο γυναικών. Η τετράδα των Μόλι Ο΄Κάλαχαν, Σέινα Τζακ, Μπριάνα Θρόσελ και Αριάρν Τίτμους, όχι απλά πήρε το χρυσό μετάλλιο, αλλά με χρόνο 7:37.50 συνέτριψε το παγκόσμιο ρεκόρ (7:39.29) που είχε ήδη η Αυστραλία από πέρυσι (31/7/2022), στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες του Μπέρμιγχαμ. Η νικήτρια των 200μ., Μόλι Ο΄Κάλαχαν, έπεσε πρώτη και εξασφάλισε διαφορά δύο δευτερολέπτων, οι ΗΠΑ με τις Κέιτι Λεντέκι και Μπέλα Σιμς κάλυψαν τη διαφορά και πέρασαν οριακά μπροστά, αλλά στο τελευταίο σκέλος της κούρσας η Τίτμους δεν άφησε κανένα περιθώριο στη 17χρονη Αλεξ Σάκελ και «υπέγραψε» τον δεύτερο παγκόσμιο τίτλο της Αυστραλίας στη μεγάλη «σκυταλοδρομία». Οι ΗΠΑ περιορίστηκαν στη δεύτερη θέση με 7:41.38 και ακόμη δεν έχουν κερδίσει ομαδικό αγώνισμα στη Φουκουόκα (τρία χρυσά η Αυστραλία, ένα η Κίνα), με τις Κινέζες να τερματίζουν τρίτες με 7:44.40.

Επτά χρόνια μετά τη νίκη του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, ο Κάιλ Τσάλμερς… αξιώθηκε να ανέβει στο πρώτο σκαλί του βάθρου των 100μ. ελεύθερο και σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Ο Αυστραλός κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στη Φουκουόκα, τερματίζοντας σε 47.15 και χαρίζοντας στη χώρα του άλλη μία νίκη στη φετινή διοργάνωση, όπου είναι πολύ πιθανό πλέον να υποσκελίσει στον πίνακα μεταλλίων τις ΗΠΑ (κάτι που είχε συμβεί για τελευταία φορά το 2001, στην ίδια πόλη). Ο Τσάλμερς, που μέχρι σήμερα δεν είχε πάρει ποτέ ατομικό παγκόσμιο τίτλο, έγινε ο δεύτερος Αυστραλός που κερδίζει το αγώνισμα, μετά τον Τζέιμς Μάγκνουσεν, που είχε πανηγυρίσει δύο διαδοχικές νίκες, το 2011 στη Σανγκάη και το 2013 στη Βαρκελώνη.

Ο τελικός των 100μ. ελεύθερο είχε αρκετές εκπλήξεις, με τους δύο κολυμβητές που προκρίθηκαν με τον 7ο και τον 8ο χρόνο να εξασφαλίζουν μετάλλιο. Ο 20χρονος Αμερικανός Τζακ Αλεξι, που μπήκε στον τελικό για δύο εκατοστά του δευτερολέπτου, «κατέβηκε» από το 48.06 του ημιτελικού στο 47.31 για να πάρει τη δεύτερη θέση, ακολουθούμενος από τον Γάλλο Μαξίμ Γκρουσέ, ο οποίος με 47.42 πήρε το δεύτερο χάλκινο μετάλλιό του στη Φουκουόκα, μετά τα 50μ. πεταλούδα. Ένα εκατοστό του δευτερολέπτου πιο πίσω, ο Κινέζος Ζανλέ Πεν έκανε ρεκόρ Ασίας με 47.43, ενώ ο Βρετανός Ματ Ρίτσαρντς, που είχε πετύχει την καλύτερη επίδοση στα ημιτελικά και είχε ήδη πάρει το χρυσό στα 200μ., ήταν πέμπτος, αλλά με εθνικό ρεκόρ (47.45). Μόλις έκτος και αρκετά μακριά από τα μετάλλια τερμάτισε ο Ρουμάνος κάτοχος του τίτλου και του παγκοσμίου ρεκόρ, Νταβίντ Ποποβίτσι, επιβεβαιώνοντας ότι δεν εμφανίστηκε σε καλή κατάσταση στη Φουκουόκα.

Στο δρόμο για ένα ανεπανάληπτο «τρεμπλ» στα αγωνίσματα του υπτίου βρίσκεται η Κέιλι ΜακΚίοουν. Μετά τα 100μ., η Αυστραλή Ολυμπιονίκης επικράτησε και στο 50άρι, μετά από μεγάλη μάχη με την Αμερικανίδα Ρέγκαν Σμιθ, και της απομένουν πλέον τα 200μ., αγώνισμα στο οποίο είναι η κάτοχος του τίτλου, για να κάνει ένα “sweep” που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην ιστορία της διοργάνωσης (από το 2001, που προστέθηκαν τα 50άρια στο πρόγραμμα). Ο τελικός κρίθηκε με διαφορά τριών εκατοστών του δευτερολέπτου, με τη Σμιθ να είναι πολύ δυνατή, παρότι λίγη ώρα νωρίτερα είχε αγωνιστεί και στον τελικό των 200μ. πεταλούδα. Η ΜακΚίοουν τερμάτισε σε 27.08, πετυχαίνοντας ρεκόρ Ωκεανίας, έναντι 27.11 της Αμερικανίδας, που αρκέστηκε στη δεύτερη θέση. Η Μεγάλη Βρετανία πήρε για πρώτη φορά μετάλλιο στο αγώνισμα χάρη στη Λόρεν Κοξ, που κατέλαβε την τρίτη θέση με 27.20, μπροστά από τις δύο πρώτες της περσινής διοργάνωσης: την Καναδή Κάιλι Μάσε (27.28) και την Αμερικανίδα Κάθριν Μπέρκοφ (27.38).

Μετά από δύο σχετικά μέτριες εμφανίσεις στα 200μ. και στα 400μ. ελεύθερο (τρίτη και τέταρτη, αντίστοιχα), η Σάμερ ΜακΙντος βρήκε τον… εαυτό της και διατήρησε τον τίτλο της στα 200μ. πεταλούδα. Η 17χρονη Καναδή έκανε εντυπωσιακή κούρσα και κατέλαβε άνετα την πρώτη θέση με 2:04.06, πετυχαίνοντας παράλληλα ρεκόρ Αμερικής, αλλά και βελτιώνοντας το δικό της παγκόσμιο ρεκόρ νεανίδων. Έγινε έτσι η τέταρτη αθλήτρια που καταφέρνει να υπερασπιστεί τον παγκόσμιο τίτλο στα 200μ. πεταλούδα, μετά την Κότερ από την Ανατολική Γερμανία, τη Γέντρζεϊστζακ από την Πολωνία και τη Σίπερ από την Αυστραλία, με τη διαφορά βέβαια ότι η ΜακΙντος κλείνει τον Αύγουστο τα 17. Με ένα πολύ δυνατό δεύτερο 100άρι, η Ελίζαμπεθ Ντέκερς από την Αυστραλία πήρε το ασημένιο μετάλλιο με 2:05.46, αφήνοντας πίσω της την Αμερικανίδα Ρέγκαν Σμιθ (2:06.58) και την -επίσης 17χρονη- πρωταθλήτρια Ευρώπης, Λάνα Πούνταρ από τη Βοσνία (2:07.05).

Μετά το παγκόσμιο ρεκόρ στα 200μ. ελεύθερο, η Μόλι Ο΄Κάλαχαν είναι το μεγάλο φαβορί και στα 100μ., όμως οι ημιτελικοί έδειξαν ότι το έργο της δεν θα είναι καθόλου εύκολο. Η 19χρονη Αυστραλή τερμάτισε σε 52.86 και πέρασε στον τελικό με τη δεύτερη επίδοση, πίσω από την Ολλανδή πρωταθλήτρια Ευρώπης, Μάριτ Στεενμπέργκεν, που έκανε 52.82, και ελάχιστα μπροστά από την «ασημένια» Ολυμπιονίκη, Σίομπαν Χάουγκι από το Χονγκ Κονγκ (52.90) και την επίσης Αυστραλή Εμα ΜακΚίον (53.00), που ήταν νικήτρια στο Τόκιο.

Ο δις πρωταθλητής κόσμου σε 50μ. και 100μ. πρόσθιο, Χαϊγιάνγκ Κιν, θα παλέψει για τον τίτλο και στα 200μ., όπου πάντως φαβορί παραμένει ο Ζακ Στάμπλετι-Κουκ. Ο Αυστραλός Ολυμπιονίκης, πρωταθλητής κόσμου και κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ, πέτυχε επίδοση 2:07.27 στον ημιτελικό, έναντι 2:07.70 του Κινέζου που ήταν δεύτερος. Εκτός τελικού έμειναν ο Ολλανδός Αρνο Κάμινγκα και ο Φινλανδός Μάτι Μάτσον, που ήταν δεύτερος και τρίτος στο Τόκιο. Στο αντίστοιχο αγώνισμα των γυναικών, η Νοτιοαφρικανή Ολυμπιονίκης Τατιάνα Σενμέικερ ήταν η κορυφαία με 2:21.31, ενώ η κάτοχος του τίτλου, η Αμερικανίδα Λίλι Κινγκ, πέρασε τέταρτη.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα