back to top
32.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

32.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Ξεπάγωμα τριετιών για 1,3 εκατ. εργαζομένους – Οι προϋποθέσεις και οι διευκρινήσεις

Διαβάστε επίσης

Για την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα μίλησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου για την εξειδίκευση της ρύθμισης για το “ξεπάγωμα” των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα .

Ο κ Γεωργιάδης τόνισε ότι πρόκειται για μια ισορροπημένη ρύθμιση που προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων, επιταχύνει τη μισθολογική εξέλιξή τους και λαμβάνει υπόψη την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και των επιχειρήσεων.Όσον αφορά στην αναδρομικότητα τόνισε ότι οι τριετίες είχαν ανασταλεί. “Ουδέποτε μια αναστολή δημιούργησε θέματα αναδρομικότητας. Ο λόγος που μπορούμε και δίνουμε αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους ή στους συνταξιούχους και ο λόγος που προχωράμε στο ξεπάγωμα των τριετιών είναι γιατί η οικονομία μας μπήκε σε τάξη και οι επενδύσεις πάνε από ρεκόρ σε ρεκόρ. Θα ήταν ανοησία εάν τινάζαμε τα πάντα στον αέρα” πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι η ρύθμιση θα νομοθετηθεί άμεσα και θα ψηφιστεί στο τέλος της εβδομάδας

Εντός της εβδομάδας, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία με την οποία επανέρχονται από την 1η Ιανουαρίου 2024 όλες οι προσαυξήσεις λόγω προϋπηρεσίας, οι οποίες παραμένουν “παγωμένες” από τις 14 Φεβρουαρίου 2012.

Με κεντρικό θέμα το «ξεπάγωμα» των τριετιών ο υπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης  Άδωνις Γεωργιάδης, οι υφυπουργοί Βασίλης Σπανάκης, Πάνος Τσακλόγλου και οι γενικοί γραμματείς  Άννα Στρατινάκη και Νίκος Μηλαπίδης παραχωρούν  συνέντευξη Τύπου.

Όπως εκτιμάται, η προσαύξηση αφορά δυνητικά τουλάχιστον 800.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Εξ αυτών, 500.000 αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και άλλοι περίπου 300.000 λαμβάνουν βασικούς μισθούς κλαδικών συμβάσεων.

Η προσμέτρηση της προϋπηρεσίας, αφορά όλων των ειδών τις προσαυξήσεις, δηλαδή 3ετιες στον κατώτατο μισθό ή 3ετιες, 5ετιες και άλλες μισθολογικές κλίμακες.

Πότε θα καταβληθούν

Σε κάθε περίπτωση, η νέα ρύθμιση δεν θα έχει αναδρομική ισχύ. Δηλαδή δεν ανατρέχει στον Φεβρουάριο του 2012 και επομένως οι εργαζόμενοι δεν θα λάβουν τα ποσά που δεν τους έχουν καταβληθεί τα τελευταία 11 χρόνια.

Με αυτά τα δεδομένα:

– Όσοι εισήλθαν στην αγορά εργασίας μετά τις 14 Φεβρουαρίου του 2012 θα αρχίσουν να χτίζουν το δικαίωμα επιδόματος για πρώτη φορά,. Άρα θα λάβουν την προσαύξηση από το 2027.

– Όσοι εισήλθαν στην αγορά εργασίας πριν τις 14 Φεβρουαρίου 2012, θα λάβουν την προσαύξηση από το 2025.

3+3 σημεία προσοχής

Η προσαύξηση, χορηγείται, εφόσον:

1) Ο εργαζόμενος αμείβεται με τον κατώτατο μισθό.

2) Υπάρχει σε ισχύ σύμβαση εργασίας και

3) η σύμβαση – ατομική ή συλλογική –

περιλαμβάνει ρητή πρόβλεψη για την χορήγηση επιδόματος προϋπηρεσίας.

Η προσαύξηση, ΔΕΝ χορηγείται όταν:

1) Ο εργαζόμενος λαμβάνει υψηλότερες αποδοχές από αυτές που προβλέπονται στον κατώτατο μισθό ή στη Συλλογική Σύμβαση.

2) Δεν υπάρχει πρόβλεψη για την χορήγηση επιδόματος προϋπηρεσίας και

3) έχει υπογράψει ατομική σύμβαση με αποδοχές υψηλότερες από τις κατώτατες ή λαμβάνει κάποιο μπόνους πάνω από τις βασικές αποδοχές όποτε τα επιπλέον ποσά συμψηφίζονται με τα καταβαλλόμενα από την προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας.

Δημήτρης Κωστάκος

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα