back to top
27.3 C
Athens
Κυριακή, 28 Ιουλίου, 2024

27.3 C
Athens
Κυριακή, 28 Ιουλίου, 2024

Αχ. Τζέμος: Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι κάτι περισσότερο από απελπιστική

Διαβάστε επίσης

Για ένα απόλυτο χάος έκανε λόγο ο Αχιλλέας Τζέμος, Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, περιγράφοντας στον Αθήνα 9.84 και στην Μαργαρίτα Μυτιληναίου την κατάσταση που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας. Παράλληλα, αναφερόμενος στο τελεσίγραφο για εκκένωση υπό την απειλή ότι θα μετατραπεί σε πεδίο στρατιωτικών επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας τις επόμενες ημέρες, εκτίμησε ότι ο εξαναγκαστικός εκτοπισμός και η μετεγκατάσταση ενός τόσο μεγάλου αριθμού ανθρώπων σε λίγα μόνο τετραγωνικά χιλιόμετρα θα επιδεινώσει μια ήδη εφιαλτική κατάσταση.

«Πρόκειται για ένα πολύ άσχημο σκηνικό. Η κατάσταση είναι κάτι περισσότερο από απελπιστική. Υπολογίζεται ότι 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μια πολύ μικρή έκταση γης και η μετακίνηση ενός τόσο μεγάλου αριθμού ανθρώπων είναι αδύνατη. Εξάλλου, ακόμα κι αν φύγουν, ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι θα είναι ασφαλείς γιατί οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται και στο νότιο κομμάτι», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Τζέμο, οι αδιάκριτοι βομβαρδισμοί έχουν μετατρέψει μια χρόνια ανθρωπιστική κρίση σε ολική καταστροφή ενώ ,όπως εξήγησε, τα μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα καλούνται να συνεχίσουν το έργο τους στη Λωρίδα της Γάζας εν μέσω δραματικών συνθηκών οι οποίες καθιστούν δύσκολο έως και αδύνατο το έργο τους.

«Η κατάσταση στις δομές υγείας είναι πάρα πολύ κρίσιμη. Σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει καν ρεύμα στο νοσοκομείο, τα καύσιμα τελειώνουν ενώ παρατηρείται μεγάλη έλλειψη φαρμάκων. Υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που χειρουργούνται χωρίς αναισθητικό», υπογράμμισε, τονίζοντας παράλληλα ότι «περισσότερα από 200 μέλη των ομάδων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βρίσκονται στη Γάζα και πως αρκετοί εξ αυτών έχουν χάσει μέλη της οικογένειάς τους ή και τα σπίτια τους ενώ έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 20 γιατροί και νοσηλευτές».

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, εξήγησε ότι παρά τα τελεσίγραφα περί εκκένωσης, κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο.

«Δεν μπορείς να πάρεις έναν άνθρωπο ο οποίος είναι βαριά τραυματισμένος και να τον μεταφέρεις κάπου αλλού. Αυτό ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη. Περισσότεροι από 10.000 τραυματίες στη Λωρίδα της Γάζας δεν μπορούν να λάβουν ιατρική βοήθεια. Δεν υπάρχει πρόσβαση για να την παράσχουμε και ουδείς μπορεί να μας εγγειάται την ασφάλεια του προσωπικού μας. Αυτή τη στιγμή, η δομή υγείας λειτουργεί μετά βίας με κάποιους Παλαιστίνιους συναδέλφους, γιατρούς και νοσηλευτές οι οποίοι έχουν μείνει με δική τους ευθύνη», είπε.

Την ίδια στιγμή, επαπειλείται σοβαρό υγειονομικό πρόβλημα καθώς οι κάτοικοι πίνουν ανθυγιεινό νερό, θαλασσινό ή μολυσμένο για να ξεδιψάσουν με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ανησυχία για έξαρση και μετάδοση μολυσματικών ασθενειών

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια υγειονομική βόμβα. Πρόκειται για μια ανθρωπιστική καταστροφή. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η συλλογική τιμωρία του πληθυσμού που μένει στην πλευρά της Γάζας. Δεν υπάρχει ασφαλές σημείο στην περιοχή για τον άμαχο πληθυσμό. Όπου κι βρίσκεσαι, είναι πολύ πιθανό να φας μια βόμβα στο κεφάλι», προειδοποίησε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα