back to top
28.7 C
Athens
Κυριακή, 28 Ιουλίου, 2024

28.7 C
Athens
Κυριακή, 28 Ιουλίου, 2024

Αχ. Τζέμος: Απόλυτος εφιάλτης η Γάζα-Να τερματιστεί άμεσα η αιματοχυσία

Διαβάστε επίσης

Για απόλυτο εφιάλτη έκανε λόγο ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Αχιλλέας Τζέμος περιγράφοντας την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας,  στον Αθήνα 9.84 και στους Αθηνά Κορλίρα και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός στην περιοχή, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω αιματοχυσία και να φτάσει ως εκεί η ανθρωπιστική βοήθεια.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στα νοσοκομεία,  μίλησε για κόλαση.

«Σχεδόν όλες οι ιατρικές δομές έχουν καταρρεύσει. Περισσότερα από τα μισά νοσοκομεία αδυνατούν να περιθάλψουν άλλους ασθενείς και τραυματίες. Είτε επειδή τελείωσαν τα καύσιμα και δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι γεννήτριες, είτε γιατί έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.  Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας είναι εφιαλτική καθώς μεγάλος αριθμός αμάχων αναζητά εκεί καταφύγιο, με την ελπίδα ότι δεν θα αποτελέσουν στόχο επιδρομών. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι θα είναι ασφαλείς γιατί οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται» παρατήρησε.

Σύμφωνα με τον Αχιλλέα Τζέμο, «η διαθεσιμότητα των ιατρικών υπηρεσιών σε μια περιοχή αντιμέτωπη με χρόνια ανθρωπιστική κρίση, λόγω των  καταστροφικών βομβαρδισμών, διαμορφώνεται αποκαρδιωτική και για τον κίνδυνο εμφάνισης επιδημιών.»

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ήδη σημάνει συναγερμό για κρούσματα ανεμοβλογιάς, ψώρας και ασθενειών που προκαλούν διαρροϊκά επεισόδια στη Λωρίδα της Γάζας, εξαιτίας των φοβερών συνθηκών από άποψη υγιεινής. Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ υπογραμμίζει ότι στους βασικούς λόγους εξάπλωσης ασθενειών συγκαταλέγεται  η έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, τόνισε ότι «περίπου 300 παλαιστίνιοι- μέλη των ομάδων της Οργάνωσης- και 22 εργαζόμενοι από το διεθνές προσωπικό παραμένουν στη Γάζα. Πολλοί από αυτούς προσπαθούν να κάνουν ό,τι καλύτερο περνά από το χέρι τους ή και να βοηθήσουν τις οικογένειές τους να επιβιώσουν, καθώς έχουν χάσει σπίτια  και δικούς τους ανθρώπους.»

Την ίδια ώρα και στον απόηχο σχετικού τελεσίγραφου του Ισραηλινού στρατού, ο κ Τζέμος ανακοίνωσε την εξαιρετικά δύσκολη  -όπως τη χαρακτήρισε- απόφαση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα να εκκενώσουν τις ιατρικές δομές στο νότιο τμήμα της Γάζας, καθώς όπως είπε «Μας είναι πολύ δύσκολο στο εξής  να συντονίσουμε αποτελεσματικά  τις εκεί επιχειρήσεις μας , σε ένα περιβάλλον απολύτως χαοτικό».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα