back to top
27.8 C
Athens
Σάββατο, 3 Αυγούστου, 2024

27.8 C
Athens
Σάββατο, 3 Αυγούστου, 2024

Σακελλαροπούλου: Ελλάδα και Τουρκία να εργαστούν από κοινού για τη διαφύλαξη της ειρήνης

Διαβάστε επίσης

Την κοινή βούληση τους για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, εξέφρασαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ Ελλάδα και Τουρκία να εργαστούν από κοινού για ενίσχυση της συνεργασίας, την προώθηση του Διεθνούς Δικαίου και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής» τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Σακελλαροπούλου, καλωσορίζοντας τον Τούρκο πρόεδρο σε αυτήν την πρώτη συνάντησή τους.

Στο ξεκίνημα των δηλώσεών της η πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη που έχουν επιδείξει οι δύο λαοί μετά από τραγωδίες και φυσικές καταστροφές και τόνισε ότι η διαπίστωση αυτή είναι βάση για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Αναφέρθηκε επίσης και στην ύπαρξη ζητημάτων για τα οποία οι δύο χώρες έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά, ωστόσο μπορούν να συζητούν και ευχήθηκε παραγωγικές συνομιλίες στις σημερινές συναντήσεις. «Η παρουσία σας σήμερα στην Ελλάδα πιστεύουμε ότι αντανακλά αυτό το θετικό κλίμα», είπε απευθυνόμενη στον Τούρκο πρόεδρο.

Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε και πάλι την σημερινή επίσκεψη και τη διεξαγωγή του Ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας των δύο χωρών, του πέμπτου κατά σειρά, ως ευκαιρία για το ξεκίνημα μιας νέας εποχής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πρόσθεσε ότι οι υπουργοί έχουν κάνει μεγάλη προετοιμασία για αυτό. Σκοπός είναι να ανεβάσουμε τις εμπορικές συναλλαγές στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια είπε συγκεκριμένα

Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου ήταν σε ήπιους τόνους και δεν θύμιζαν σε τίποτε την προηγούμενη επίσκεψή του στην Αθήνα, το 2017, όταν με τις δηλώσεις του για αλλαγή της συμφωνίας της Λωζάννης είχε προκαλέσει τις ελληνικές αντιδράσεις. Σήμερα είπε ότι θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με «λογικό» τρόπο και πρόσθεσε ότι θα είναι καλύτερο για τις δύο χώρες αν βλέπουμε το γεμάτο μέρος του ποτηριού

Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι η επίσκεψη του αυτή είναι μια ευκαιρία να ξεκινήσει μια νέα πορεία στις σχέσεις των δυο χωρών, έκανε λόγο για εποικοδομητικές συναντήσεις και τόνισε ότι είναι καλύτερο για το μέλλον και των δυο χωρών να μιλήσουμε για το γεμάτο μέρος του ποτηριού.

Ευάγγελος Σαρακινός 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα