back to top
29.5 C
Athens
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

29.5 C
Athens
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Επιστροφή Τραμπ: Ανησυχία για την αμερικανική Δημοκρατία και τους δασμούς

Διαβάστε επίσης

Περίπου τα δύο τρίτα των Καναδών που ερωτήθηκαν αυτό το μήνα στο πλαίσιο έρευνας είπαν πως η αμερικανική δημοκρατία δεν θα μπορέσει να επιβιώσει από άλλα τέσσερα χρόνια με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο και περίπου οι μισοί είπαν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται καθ’ οδόν για να γίνουν ένα αυταρχικό κράτος, έδειξε η έρευνα αυτή, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Οι Καναδοί δεν είναι μόνοι.

Στις Βρυξέλες η ανησυχία από τις δημοσκοπήσεις ενόψει των προκριματικών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος κορυφώνονται. Οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί προτείνουν  επιτάχυνση των αποφάσεων  για κρίσιμα θέματα όπως ο χάλυβας και τα ορυκτά ακόμη κι αν χρειασθεί οι Βρυξέλλες να κάνουν υποχωρήσεις έναντι της Ουάσιγκτον.  Στην Ρωσία, ο Πούτιν πανηγυρίζει ενώ στο Πεκίνο επικράτεια ανησυχία για την πιθανότητα νέας επιδείνωσης στις σινοαμερικανικές σχέσεις .  Όπως το περιέγραψε  ο Economist στην αρχή του νέου έτους ” Ο Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τον κόσμο το 2024″ καθώς 10 μήνες χωρίζουν τον κόσμο  από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές που όπως δείχνουν τα πράγματα θα φέρουν αντιμέτωπους τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο 77χρονος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ  θεωρείται το αδιαμφισβήτητο φαβορί  για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ενώ οι προκριματικές εκλογές αρχίζουν σήμερα από την Αϊόβα. Αλλά και έναντι του Τζο Μπάιντεν ο Τραμπ προηγείται καθώς αρκετές δημοσκοπήσεις τον φέρνουν μπροστά από τον πρόεδρο . Σε μία από αυτές, για λογαριασμό των New York Times, το 59% των ψηφοφόρων τον εμπιστεύονται για την οικονομία, έναντι μόλις 37% για τον κ. Μπάιντεν.

Στον Καναδά το 64% αυτών που απάντησαν στη δημοσκόπηση του Angus Reid Institute, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1.510 Καναδών, είπαν ότι συμφωνούν με τη δήλωση: «Η δημοκρατία των ΗΠΑ δεν μπορεί να επιβιώσει από άλλα τέσσερα χρόνια με τον Ντόναλντ Τραμπ». Το 28% διαφώνησε.

Τριπλάσιοι Καναδοί λένε πως μια νίκη του Μπάιντεν θα ήταν καλύτερη για την οικονομία του Καναδά (53%) απ’ ό,τι μια νίκη του Τραμπ (18%), σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, την οποία είδε αποκλειστικά το Ρόιτερς. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 9 ως τις 11 Ιανουαρίου και έχει περιθώριο σφάλματος συν ή πλην 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Το 49% των ερωτηθέντων λένε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται καθ’ οδόν για να γίνουν ένα αυταρχικό κράτος και 71% των Καναδών θεωρούν πως η ιδέα ότι το κράτος του νόμου ισχύει εξίσου για όλους εξασθενεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η προκελογική εκστρατεία του Τραμπ δεν απάντησε σε αίτημα να σχολιάσει τη δημοσκόπηση.

«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι ο κόσμος ανησυχεί πολύ για την προοπτική να επιστρέψει ο Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε η Σάτσι Κουρλ, πρόεδρος του Angus Reid Institute.

Ο 77χρονος μεγιστάνας των ακινήτων είχε ήδη απειλήσει με έναν οριζόντιο δασμό σε όλα τα προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ υπενθυμίζοντας την πρώτη θητεία Τραμπ όταν οι ευρωπαϊκές εξαγωγές επλήγησαν με δασμούς δισεκατομμυρίων δολαρίων – σε μόλις οκτώ εβδομάδες το 2018 όταν ο Τραμπ επέβαλε δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην παρούσα φάση οι δυο πλευρές του Ατλαντικού θα μπορούσαν να συμφωνήσουν να παρατείνουν την αναστολή και να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, ο κίνδυνος μιας νίκης του Τραμπ το 2024 αυξάνει την πίεση για μια πρόωρη συμφωνία – ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει παραχωρήσεις.

“Είναι στο μυαλό όλων: τι θα γίνει αν οι εκλογές πάνε στραβά;”, δήλωσε ένας εμπορικός διπλωμάτης της ΕΕ στο Politico ενώ δικηγόρος που συμβουλεύει εταιρικούς πελάτες σχετικά με ευρωπαϊκούς εμπορικούς φακέλους δήλωσε ότι αξιωματούχοι της ΕΕ και επιχειρηματίες “φοβούνται” από τη σκέψη της επιστροφής του Τραμπ.

Εκτός από τη διαμάχη για τον χάλυβα, οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον διαπραγματεύονται επίσης ένα κρίσιμο σύμφωνο για τα ορυκτά. Μια τέτοια συμφωνία θα επέτρεπε στις μεταλλευτικές και χημικές εταιρείες της ΕΕ να πωλούν τα προϊόντα τους στους Αμερικανούς κατασκευαστές μπαταριών χωρίς τον κίνδυνο να περικοπούν οι φορολογικές πιστώσεις για τα ηλεκτρικά οχήματα που προβλέπονται από τον νόμο των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού.

“Αυτοί οι μήνες που έχουμε μπροστά μας θα είναι πολύ σημαντικοί για τις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ”, δήλωσε στο Politico η Λουίζα Σάντος της BusinessEurope. “Πρέπει οπωσδήποτε να προσπαθήσουμε να λύσουμε τα εκκρεμή ζητήματα”.

Η απειλή του Τραμπ να επιβάλει δασμό 10 τοις εκατό σε όλες τις εισαγωγές, εάν ανακτήσει τον Λευκό Οίκο, έχει ήδη προκαλέσει προειδοποιήσεις ότι ένα τέτοιο βήμα θα πυροδοτούσε έναν ολοκληρωτικό εμπορικό πόλεμο

Σε πρόσφατη επιστολή του προς τη Wall Street Journal, ο Τραμπ κατηγορει τους επικριτές του – συμπεριλαμβανομένης της συντακτικής επιτροπής της εφημερίδας: “Ακόμη και αφού αποδείχθηκαν θεαματικά και εντελώς λανθασμένες όλες οι προηγούμενες προβλέψεις τους σχετικά με τις ιστορικά επιτυχημένες εμπορικές πολιτικές μου, οι σκληροπυρηνικοί της παγκοσμιοποίησης στην συντακτική επιτροπή εξακολουθούν να μην έχουν μάθει το μάθημά τους”, έγραψε.

Βεβαίως οποιοσδήποτε μελλοντικός Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος πιθανότατα θα αλλάξει την αμερικανική πολιτική όσον αφορά την ΕΕ, προκαλώντας φόβους για μια στροφή σε όλα, από τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, μέχρι την κλιμάκωση της συνεχιζόμενης γεωπολιτικής αντιπαράθεσης με την Κίνα.

Όπως υπενθυμίζει το Politico o Λευκός Οίκος δεν είναι η μόνη πιθανή αλλαγή που έρχεται. Τον Ιούνιο του 2024 θα διεξαχθούν επίσης εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά τις οποίες θα διοριστεί νέο εκτελεστικό όργανο της ΕΕ.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και οι ηγέτες της βιομηχανίας ελπίζουν να προωθήσουν τις συνομιλίες για τον χάλυβα και τις κρίσιμες πρώτες ύλες πριν από τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ που έχει προσωρινά προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο – αν και δεν έχει ακόμη καθοριστεί ημερομηνία.

Ο επικεφαλής του εμπορικού τμήματος της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις και η εμπορική αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Κάθριν Τάι έχουν επενδύσει πολλά στη σχέση, συναντώνται σχεδόν σε μηνιαία βάση σε μια διαρκή προσπάθεια να προχωρήσουν οι συνομιλίες. Ωστόσο, δεν έχουν ακόμη αναφέρει κάποια σημαντική ανακάλυψη.

Ο Άξελ Έγκερτ, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χάλυβα, δήλωσε ότι η ΕΕ θα αυτοπυροβοληθεί στα πόδια αν δεν πετύχει τη συμφωνία για τον χάλυβα, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη δημιουργία ισότιμων όρων ανταγωνισμού για τη βιομηχανία. Ταυτόχρονα, αναγνώρισε ότι οι διαφορές μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσινγκτον είναι “ακόμη πολύ μεγάλες”.

Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα