back to top
35.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

35.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

ΣτΕ: Παράνομος ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης χιλιάδων μηχανικών

Διαβάστε επίσης

Ανατροπές στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης χιλιάδων μηχανικών του ιδιωτικού και του Δημοσίου τομέα, οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν μετά το νόμο Κατρούγκαλου του 2016, επιφέρει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το ΣτΕ, έκρινε παράνομο τον τρόπο υπολογισμού της προσαύξησης στο ανταποδοτικό σκέλος της σύνταξης περίπου 7.000 μηχανικών, ασφαλισμένων στο τέως ΤΣΜΕΔΕ.

Όπως εκτιμάται, σε πολλές περιπτώσεις το υπερβάλλον ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί στους δικαιούχους, ξεπερνά τα 500 ευρώ ανά σύνταξη.

Ωστόσο, για τους συνταξιούχους του τ. ΤΣΜΕΔΕ, που προέρχονται από το Δημόσιο, ενδέχεται να υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις.

Ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης, ο οποίος εκπροσώπησε τους συνταξιούχους στο ΣτΕ, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι με ομόφωνη και αμετάκλητη απόφαση κρίθηκε πως αυτές οι συνταξιοδοτικές πράξεις πρέπει να επιστρέψουν στον ΕΦΚΑ, να επανυπολογιστούν και να διορθωθούν.

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε πως μια υπουργική απόφαση του 2018, με την υπογραφή του τότε υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσου Πετρόπουλου προβλέπει τον υπολογισμό της παροχής αυτής με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι η ισχύουσα διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου, χωρίς μάλιστα να έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ως εκ τούτου, το ΣτΕ έκρινε ότι οι αποφάσεις που αφορούν την συνταξιοδότηση των συγκεκριμένων ασφαλισμένων, στηρίχθηκαν «σε ανυπόστατη πράξη».

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα