back to top
36.2 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

36.2 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Το ελληνοτουρκικό αποτύπωμα στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ

Διαβάστε επίσης

Μία ακόμη Σύνοδος των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, που έγινε στις Βρυξέλλες με βασικό θέμα την περεταίρω  στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας και την αντιπυραυλική ομπρέλα της Ε.Ε., «χρωματίστηκε» από τα ελληνοτουρκικά.

Ελλάδα και Τουρκία έγιναν τα νέα μέλη της ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής «ομπρέλας» European Sky Shield Initiative, που συστάθηκε ύστερα από πρωτοβουλία του Γερμανού καγκελαρίου Ολαφ Σολτς, το 2022.

Υπήρξε συνάντηση σύντομη αλλά και περιεκτική, των Υπουργών Άμυνας Ελλάδας Ν. Δένδια και Τουρκίας Γιασέρ Γκιουλέρ (Yasar Guler), κατά την οποία ο Έλληνας Υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη διατήρησης κλίματος ύφεσης και αποφυγής οποιωνδήποτε ενεργειών που μπορούν να το διαταράξουν. Ουσιαστικά ο Ν. Δένδιας προειδοποίησε τον τούρκο ομόλογό του, να μην επανέλθει η Τουρκία στη τακτική της ρητορικής μίσους,  που εξυπηρετεί αποκλειστικά την αναθεωρητική και επεκτατική πολιτική της Τουρκίας.

Και το τρίτο, είναι οι ανησυχίες της Ελληνικής πλευράς, από τις διαφαινόμενες τάσεις διαπραγμάτευσης – εκβιασμού της Τουρκίας, αναφορικά με το πρόσωπο του νέου Γ.Γ. του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με  διαρροή στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg,  η Άγκυρα, προκειμένου να στηρίξει την υποψηφιότητα του Ολλανδού απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε για τη  θέση του Γ.Γ. της Συμμαχίας, θα απαιτήσει, να  είναι αμερόληπτος «έναντι συμμαχικών ευρωπαϊκών μελών και κυρίως ότι δεν θα ενδίδει στην πίεση από άλλα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα ή η Κύπρος».

Κατά τα λοιπά: Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε σήμερα, Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, η ενίσχυση της Ουκρανίας και θέματα Αποτροπής και Άμυνας.  Στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Δένδιας υπέγραψε την Επιστολή Πρόθεσης (Letter of Intent) προσχώρησης της Ελλάδος στην Πρωτοβουλία European Sky Shield Initiative (ESSI), κατόπιν ομόφωνης απόφασης των 19 μελών της Πρωτοβουλίας. Η ESSI αφορά στη δημιουργία πολιτικών, χρηματοδοτικών και τεχνολογικών συνεργειών στον τομέα της ενοποιημένης αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας. Στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για την ενίσχυση της αμυντικής παραγωγής της Συμμαχίας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας υπέγραψε επίσης, από κοινού με 16 ομολόγους του, την Επιστολή Πρόθεσης (Letter of Intent), για τη συμμετοχή στην πολυεθνική πρωτοβουλία προμήθειας πυρομαχικών και πυραύλων. Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Δένδιας είχε σύντομη συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας της Φινλανδίας, Άντι Χακάνεν (Antti Hakkanen), ενόψει της επίσκεψής του στη χώρα στις 27 Φεβρουαρίου.

Χρήστος Καπούτσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα