back to top
32.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

32.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Αντ. Ψαρόπουλος: Καμία ασφάλεια για τους επιβάτες του σιδηροδρόμου

Διαβάστε επίσης

«Σκοπός της ζωής μου, από τη στιγμή που έχασα την κόρη μου είναι να αποδοθούν οι ευθύνες όπου ανήκουν και να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι. Κάθαρση θα υπάρξει μόνον με την απόδοση δικαιοσύνης, διότι οι άνθρωποί μας δεν γυρίζουν πίσω» δήλωσε στον Αθήνα 984,  ο πατέρας της 20χρονης Μάρθας που έχασε τη ζωή της μαζί με άλλους 56 ανθρώπους στη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.

Ένα χρόνο μετά το πολύνεκρο δυστύχημα ο Αντώνης Ψαρόπουλος, προχώρησε σε μια προσωπική αλλά και επαγγελματική αποτίμηση των γεγονότων, καθώς ως δικηγόρος, εμπλέκεται και με την επαγγελματική του ιδιότητα, στην διερεύνηση της υπόθεσης.

«Είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος. Στη δική μου τη ζωή, αλλά και όλων των συγγενών των θυμάτων. Η κατάσταση δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμη. Η θέση μου γίνεται ακόμα πιο επώδυνη όχι μόνο επειδή είμαι γονέας, αλλά και λόγω της ιδιότητας του ενεργά εμπλεκόμενου -ως δικηγόρος- στη διακρίβωση των αιτίων» αποκάλυψε μιλώντας στις Ελεωνόρα Ορφανίδου και Ελευθερία Κουμάντου.

«Σαφώς και γνωρίζω τι έχει συμβεί. Αντιλαμβάνομαι από πρώτο χέρι τι δεν λειτούργησε σωστά ή διόλου στον σιδηρόδρομο και φτάσαμε σε αυτά τα τραγικά αποτελέσματα. Μιλώ για όσα έγιναν η δεν έγιναν και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του το παιδί μου.. Βλέπω ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα και διερωτώμαι πως είναι δυνατόν να εξακολουθεί να λειτουργεί ακόμα ο σιδηρόδρομος χωρίς ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις. Εκτιμώ ότι οι επιβάτες δεν ταξιδεύουν με ασφάλεια. Δεν θεωρώ ότι όλες οι έως τώρα παρεμβάσεις κατοχυρώνουν την ασφαλή μετακίνηση του κόσμου. Το αποδεικνύουν άλλωστε οι χαμηλές ταχύτητες με τις οποίες κινούνται οι συρμοί, μετά το πολύνεκρο δυστύχημα» κατήγγειλε ο κ Ψαρόπουλος , αποδίδοντας το έγκλημα και στην έλλειψη συστημάτων ασφαλείας.

Για την εν εξελίξει διαδικασία ενώπιον της δικαιοσύνης, εκτίμησε πως «το ανακριτικό στάδιο έχει προχωρήσει καλά και στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, δεδομένων των δυσκολιών» να διεκπεραιωθεί ένας  τεράστιος όγκος πληροφοριών, να αναλυθεί και να μετουσιωθεί σε ποινικές διώξεις. Στη βάση τουλάχιστον όσων έχει ο ίδιος διαβάσει και αναλύσει από τη σχετική δικογραφία.

Σημείωσε όμως πως «Υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα» για τα οποία εξέφρασε την ελπίδα «να απαντηθούν έστω και με καθυστέρηση. Εναποθέτω τις ελπίδες μου στις νέες πραγματογνωμοσύνες προσδοκώντας να ρίξουν φως σε αθέατες έως τώρα πλευρές».

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι «ο νέος πραγματογνώμονας θα ζητήσει οπτικό υλικό από τις κάμερες, το οποίο είχε διαγραφεί κι επανεγγράφηκε. Το υλικό πάντως από τους σταθμούς από τους οποίους είχε περάσει η επίμαχη αμαξοστοιχία και δόθηκε στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, απέδωσε ελάχιστα. Το αίτημα είναι τώρα να επανεξεταστούν οι σκληροί δίσκοι από μια ευρωπαϊκή εταιρία ανάκτησης δεδομένων, η οποία όμως υποδεικνύεται από την κατασκευάστρια εταιρία. Στο μεταξύ θα ανατεθεί σε εργαστήριο του Καναδά ο έλεγχος dna και εύφλεκτης ύλης, με τα όποια αποτελέσματα να είναι καλοδεχούμενα, αν και θα καθυστερήσουν σημαντικά την έναρξη της δίκης. Επίσης, αναμένεται και η γνωμοδότηση του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, μετά από δειγματοληψία, για το αν υπήρχε φορτίο χημικών, εξαιτίας του οποίου προκλήθηκε η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε αμέσως μετά τη σύγκρουση των συρμών».

Ταυτόχρονα επισήμανε ότι οι ενέργειες όλων των συγγενών, ως μέσω πίεσης, συμβάλλουν στη διαλεύκανση των αιτίων του τραγικού δυστυχήματος. «Υπάρχουν πραγματογνωμοσύνες τεχνικών συμβούλων διορισμένων από συγγενείς θυμάτων οι οποίες αποδίδουν την έκρηξη και τη φωτιά, σε εύφλεκτη ύλη που δεν θα έπρεπε να υπάρχει».

Ο κ Ψαρόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η δίκη να λάβει διαφορετική τροπή και να στοιχειοθετηθεί πολιτική ευθύνη, με βάση νεότερα στοιχεία που θα προκύψουν.

«Δεν μπορώ να το αποκλείσω» είπε χαρακτηριστικά «Σίγουρα θα προκύψουν ποινικές ευθύνες και για άλλα πρόσωπα.. Έχουμε δρόμο όμως ακόμα… Τα νέα στοιχεία πρέπει να διακριβωθούν πέραν πάσης αμφιβολίας, αλλά τα ενστερνίζομαι απολύτως, σε προσωπικό επίπεδο. Πρέπει να προσωποποιηθούν οι ευθύνες όσον αφορά στη μεταφορά αυτού του υλικού».

Σε σχέση με το ηχηρό μήνυμα που εκπέμπει η ανταπόκριση ενός και πλέον εκατομμυρίου πολιτών στο διαδικτυακό ψήφισμα στο Change.org για τη δικαίωση των 57 θυμάτων , εκτίμησε πως «Δεν θα επιτευχθεί η συνταγματική αναθεώρηση. Δείχνει όμως την ανάγκη ενεργοποίησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα