back to top
32.3 C
Athens
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

32.3 C
Athens
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Δ. Παρασκευής: Ο μηνιγγιτιδόκοκκος, μεταδίδεται σχετικά εύκολα, δεν χρειάζεται πανικός αλλά προφύλαξη

Διαβάστε επίσης

Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκεται ο ΕΟΔΥ μετά την έξαρση κρουσμάτων μηνιγγίτιδας στην Πάτρα και συγκεκριμένα σε φοιτητές σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της συγκεκριμένης πόλης. Οι φοιτητές και όλοι όσοι επισκεφθούν την Πάτρα, για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν τα προληπτικά μέτρα.

Όπως  εξήγησε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Θεοδόση, ο Δημήτρης Παρασκευής, μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και καθηγητής Επιδημιολογίας και προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, «ο μηνιγγιτιδόκοκκος είναι ένα μικρόβιο που μεταδίδεται με σταγονίδια και σάλιο. Πρόκειται για παθογόνο που μεταδίδεται σχετικά εύκολα». Τόνισε ωστόσο ότι δεν χρειάζεται πανικός αλλά προφύλαξη.

«Είμαστε σε επαγρύπνηση ενόψει του καρναβαλιού. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή δεδομένου ότι έχουμε μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού εκεί, ωστόσο η έγκαιρη παρέμβαση, σε ότι αφορά στο θέμα της προφύλαξης, καθώς και η ενημέρωση των αρμόδιων φορέων, είναι κάτι που θα συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη».

Ο κ. Παρασκευής ανέφερε ότι συνήθως μεταδίδεται σε πολύ μικρά παιδιά και σε ευπαθείς ομάδες, ωστόσο υπογράμμισε ότι γενικά «δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ηλικία που να παρουσιάζει μεγαλύτερη ευαισθησία σε ό,τι αφορά τη μόλυνση με το συγκεκριμένο παθογόνο».

Τόνισε τη σημασία της έγκαιρης ανίχνευσης της νόσου, προτρέποντας τους πολίτες που έχουν συμπτώματα μηνιγγίτιδας όπως είναι ο πυρετός και το εξάνθημα να απευθύνονται άμεσα σε γιατρό.

«Τα κύρια συμπτώματα είναι πυρετός κεφαλαλγίες δυσκαμψία του αυχένα. Επίσης μπορεί να εμφανίσει εμετούς, διάρροια και ελαφριά απώλεια συνείδησης . Αν κάποιος εμφανίσει συμπτώματα, να ζητήσει αμέσως ιατρική βοήθεια προκειμένου να του δοθεί η κατάλληλη θεραπεία και να αποφύγει τα χειρότερα».

Περισσότερες πληροφορίες για τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ Βακτηριακή Μηνιγγίτιδα – Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (eody.gov.gr)

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα