back to top
29.5 C
Athens
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

29.5 C
Athens
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Κ. Μόρφη: ‘Οσο αυξάνεται η φτώχεια αυξάνεται και σχολικός εκφοβισμός

Διαβάστε επίσης

Τα φαινόμενα βίας μεταξύ παιδιών και εφήβων σοκάρουν καθημερινά στη χώρα μας. Σύμφωνα με έρευνα το 2023 καταγράφηκε αυξητική τάση, ενώ ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι πλέον οι ανήλικοι διαπράττουν πιο σοβαρά αδικήματα από ηλικίες μεταξύ 12 και 14 ετών.

«Πρόκειται για ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας που έχει αυξηθεί ραγδαία το τελευταίο διάστημα. Η ανάγκη για την υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης είναι πολύ σημαντική», δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και στην Μαρία Παύλου, η ψυχολόγος από το “Χαμόγελο του Παιδιού”, Κωνσταντίνα Μόρφη.

Ο σχολικός εκφοβισμός συνδέεται και με την κακή οικονομική κατάσταση των οικογενειών

«’Οσο αυξάνεται η φτώχεια αυξάνεται και σχολικός εκφοβισμός. Αυτό το φαινόμενο υπήρχε και υπάρχει και οι αντικειμενικές δυσκολίες και αντιξοότητες  αποτελούν έναν επιπλέον επιβαρυντικό παράγοντα».

Τηλεφωνική γραμμή 1056

«Το Χαμόγελο Του Παιδιού έχει αναπτύξει πολλές δράσεις και εργαλεία για την πρόληψη αλλά και τη διαχείριση τέτοιων περιστατικών εκφοβισμού. Στο 1056 παρέχουμε τηλεφωνική υποστήριξη για τη διαχείριση τέτοιων φαινομένων εκφοβισμού, ανώνυμα και δωρεάν. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να καλέσει οποιοσδήποτε αντιμετωπίζει κάποιο τέτοιο πρόβλημα. Θα του  δώσουμε τις απαραίτητες κατευθύνσεις και θα τον υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο. Είναι σημαντικό ότι στη τηλεφωνική γραμμή λαμβάνουμε και αναφορές για παιδιά που κινδυνεύουν.

«Αυτό που κάνουμε ως πρώτο βήμα είναι να τα απενοχοποιήσουμε. Τα παιδιά που δέχονται εκφοβισμό αισθάνονται ντροπή με συνέπεια να κρύβουν όλα αυτά που συμβαίνουν. Επομένως από τη στιγμή που θα μας καλέσει ένα παιδί και θα μας μεταφέρει κάτι τόσο σημαντικό, αυτόματα αποτελεί και μια επιβράβευση για το ίδιο που βρήκε το θάρρος και μας κάλεσε για να μας πει αυτό που συμβαίνει. Στην πρώτη επαφή μας μαζί τους, τους επιβραβεύουμε. Όλα αυτά τα περιστατικά γιγαντώνονται και επεκτείνονται σε συνθήκες σιωπής, οπότε εμείς τους ενθαρρύνουμε να μιλήσουν».

Παιδιά που εκφοβίζουν

«Οφείλουμε να τα ακούσουμε και αυτά τα παιδιά χωρίς να τα κρίνουμε. Πρέπει να δούμε πως θα τα βοηθήσουμε» 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα