back to top
20.3 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

20.3 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά με ταυτόχρονη μείωση των μνημονιακών φόρων

Διαβάστε επίσης

Υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού αλλά με ταυτόχρονη μείωση των μνημονιακών φόρων που βαραίνουν τις επιχειρήσεις ώστε να στηριχθούν επαρκώς και εκείνες αλλά και το εργατικό δυναμικό της χώρας, τάχθηκε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Εν όψει των σχετικών ανακοινώσεων από την κυβέρνηση, πιθανότατα περί τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, ο κ. Χατζηθεοδοσίου, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Θεοδόση, υπογράμμισε την ανάγκη οι εργαζόμενοι στη χώρα μας να απολαμβάνουν αξιοπρεπείς, ευρωπαϊκούς μισθούς.

Ειδικότερα, τόνισε:

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού

«Ως μικρομεσαίες επιχειρήσεις είμαστε υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού, όμως, πρέπει να ακολουθήσει και μείωση των μνημονιακών φόρων. Είναι λογικό οι εργαζόμενοι στη χώρα μας να απολαμβάνουν αξιοπρεπείς ευρωπαϊκούς μισθούς γιατί αυτοί είναι οι αυριανοί καταναλωτές μας. Εκτιμώ ότι ο νέος κατώτατος μισθός θα ανέλθει περίπου στα 830 ευρώ -γιατί όχι και παραπάνω-αλλά πρέπει ταυτόχρονα να μειωθούν και τα δικά μας βάρη. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει ακόμα η προκαταβολή φόρου που σημαίνει δανεικά στο κράτος χωρίς επιτόκιο και αυτό δεν ισχύει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Επίσης, ο φόρος επιτηδεύματος ο οποίος είναι άδικος γιατί είναι οριζόντιος καθώς και το μη μισθολογικό κόστος».

Για τις ελλείψεις προσωπικού στις επιχειρήσεις

«Σε μια χώρα στην οποία το ποσοστό ανεργίας αγγίζει το 10%, παρατηρείται έλλειψη περίπου 250.000 εργαζομένων. Υπάρχει τεράστιο θέμα σε ότι αφορά στις ανάγκες στην οικοδομή, σε εργάτες γης αλλά και σε προσωπικό στις ξενοδοχειακές μονάδες. Παρά την υψηλή ζήτηση, οι εργασιακές συνθήκες, οι απαιτήσεις των εργοδοτών και πολλές φορές οι ακατάλληλοι χώροι διαμονής, οδηγούν τους νέους σε άλλες επαγγελματικές λύσεις. Δεν επιλέγουν να εργαστούν σε αυτούς τους τομείς. Επίσης, υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, όπως για παράδειγμα στον τομέα της μηχανογράφησης όπου δρομολογείται εισαγωγή εργαζομένων από το εξωτερικό αλλά και σε ειδικότητες που αφορούν συγκεκριμένες δεξιότητες , δεδομένου ότι το επόμενο διάστημα οι αλλαγές στην οικονομία μέσω της τεχνητής νοημοσύνης θα είναι μεγάλες.

Πλέον, η χώρα μας πληρώνει το brain drain, τη φυγή ανθρώπινου κεφαλαίου με υψηλή εξειδίκευση και εκπαίδευση προς ξένες χώρες και μελλοντικά θα δούμε επιχειρήσεις που δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης αυτού του προσωπικού».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα