back to top
32.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

32.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Γαλλία: Στο ύψιστο επίπεδο ο τρομοκρατικός συναγερμός

Διαβάστε επίσης

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε από την γαλλική Γουιάνα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ότι η τζιχαντζιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος από την περιοχή του Χορασάν επιχείρησε τους τελευταίους μήνες να διαπράξει πολλές τρομοκρατικές ενέργειες στη Γαλλία.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι οι γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας πρότειναν τον τελευταίο καιρό στις αντίστοιχες ρωσικές, όπως και σε αυτές άλλων κρατών της περιοχής, μία «στενή συνεργασία» στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Ανέφερε επίσης ότι οι γαλλικές υπηρεσίες διέθεταν πληροφορίες που θα μπορούσαν να ήταν χρήσιμες στις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Στην Γαλλία ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ ανακοίνωσε εχθές το βράδυ ότι αυξάνει στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού κατά τρομοκρατικού κινδύνου το σχέδιο ασφαλείας της χώρας Vigipirate, μετά την επίθεση στη Μόσχα την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

«Δεδομένης της ανάληψης ευθύνης για την επίθεση από το Ισλαμικό Κράτος και των απειλών για τη χώρα μας, αποφασίσαμε να αυξήσουμε στο μέγιστο το επίπεδο ασφαλείας του σχεδίου Vigipirate: επικείμενη επίθεση», ανέφερε ο Γκαμπριέλ Ατάλ στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ μετά το τέλος του συμβουλίου Άμυνας στο Ελιζέ.

Το σχέδιο Vigipirate υποβαθμίστηκε στο επίπεδο 2 (“ενισχυμένη ασφάλεια – κίνδυνος επίθεσης) τον Ιανουάριο.

Tο Ισλαμικό Κράτος από το Χορασάν,  δραστηριοποιείται στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Ιράν και θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνο για την Ευρώπη.  Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι αυτή ήταν η ομάδα που πραγματοποίησε την επίθεση κοντά στη Μόσχα την Παρασκευή, σκοτώνοντας τουλάχιστον 137 ανθρώπους και τραυματίζοντας πολλούς άλλους.

Τον Ιανουάριο, το Ισλαμικό Κράτος – Χορασάν, ή ISIS-K, πραγματοποίησε δύο βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράν που σκότωσαν δεκάδες και τραυμάτισαν εκατοντάδες άλλους σε μια τελετή μνήμης για τον πρώην ανώτατο στρατηγό του Ιράν, Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος στοχοποιήθηκε σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

«Η απειλή από τον ISIS», ανέφερε η Εϊβριλ Χέινς, διευθύντρια της αμερικανικής εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών, σε επιτροπή της Γερουσίας στην Ουάσιγκτον αυτόν τον μήνα, «παραμένει μια σημαντική πηγή ανησυχίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Οι περισσότερες επιθέσεις «που πραγματοποιούνται παγκοσμίως από τον ISIS έχουν συμβεί στην πραγματικότητα από τμήματα του ISIS που βρίσκονται εκτός Αφγανιστάν», είπε.

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα