back to top
33.3 C
Athens
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

33.3 C
Athens
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Βουλή: Απορρίφθηκε η τροπολογία για την αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία»

Διαβάστε επίσης

Με το επιχείρημα ότι ήδη ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει την ύψιστη τιμωρία σε περίπτωση ανθρωποκτονίας, η κυβέρνηση διά στόματος της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφίας Ζαχαράκη, απέρριψε στη Βουλή, τις τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς για τη νομική κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία.

Όπως είπε η κ. Ζαχαράκη, οι τροπολογίες όπως είναι διατυπωμένες, «εξυπηρετούν λόγους επικοινωνίας και όχι ουσίας», καλώντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις να απέχουν από τεχνάσματα μικροκομματικής διαχείρισης ενός τόσο σοβαρού θέματος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, επέμεινε ότι οι δολοφονίες γυναικών με έμφυλα χαρακτηριστικά, πρέπει να έχουν άλλη αντιμετώπιση στο Ποινικό μας Δίκαιο.

«Αν λέτε ότι δεν υπάρχει έγκλημα με έμφυλη διάσταση, τότε να καταργήσετε και το έγκλημα με ρατσιστικά κίνητρα», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Νάσος Ηλιόπουλος, λέγοντας ότι αν η Βουλή ψηφίσει την τροπολογία, αυτό θα είναι νίκη της Δημοκρατίας.

Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης, επέμεινε ότι η καθιέρωση του όρου γυναικοκτονία,που είναι κοινωνικός όρος,θα ήταν λάθος να περιληφθεί στον Ποινικό Κώδικα,καθώς -όπως είπε – δεν έχει να προσδώσει τίποτα ως προς το ποινικό σκέλος, από τη στιγμή που η ανθρωποκτονία τομωρείται με ισόβια.

Τέτοια αποτρόπαια εγκλήματα επαναλαμβάνονται τόσο στις χώρες που υπάρχει ο όρος γυναικοκτονία, όσο και σε αυτές που δεν υπάρχει, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, αναγνωρίζοντας πάντως, την ανάγκη ενίσχυσης του νομικού πλαισίου στην κατεύθυνση οι δράστες να τιμωρούνται χωρίς να υπάρχουν παραθυράκια μείωσης της ποινής τους.

«Η έμφυλη βία και οι γυναικοκτονίες, τείνουν να γίνουν κοινωνική μάστιγα», παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος, προτείνοντας να ανοίξει ένας ευρύτερος διακομματικός διάλογος για το θέμα, κάτι που αποδέχθηκε η κ. Ζαχαράκη.
Την ποινικοποίηση της γυναικοκτονίας ως αυτοτελούς εγκλήματος, ζήτησε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Δημήτρης Ράντος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα