back to top
33.4 C
Athens
Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024

33.4 C
Athens
Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024

Π. Τσακλόγλου: Βιώσιμο το συνταξιοδοτικό εάν δεν αλλάξουμε τους κανόνες του παιχνιδιού

Διαβάστε επίσης

Tην επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης των μέτρων διασφάλισης της βιωσιμότητας των συστημάτων σύνταξης και υγείας, απέναντι στη δημογραφική επιβράδυνση επισήμανε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου, ο οποίος συμμετείχε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Μεταξύ αυτών, η παράταση του εργασιακού βίου.

Ο κ. Τσακλόγλου διαβεβαίωσε ότι σύμφωνα με τις διαθέσιμες αναλογιστικές μελέτες «αν δεν αλλάξουμε τους κανόνες του παιχνιδιού το συνταξιοδοτικό σύστημά μας είναι βιώσιμο, παρά την αναμενόμενη αρνητική επίδραση των δημογραφικών μεταβολών».

Ωστόσο, οι κανόνες για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος ασφάλισης, περιλαμβάνουν σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης:

Τον περιορισμό της συνταξιοδοτικής δαπάνης ως ποσοστό του ΑΕΠ (κατάργηση κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση, αναπροσαρμογή των ποσοστών αναπλήρωσης, σύνδεση ορίων συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο της επιβίωσης, κλπ), αλλά και

Τη δημιουργία ή ενίσχυση κεφαλαιοποιητικών συνταξιοδοτικών συστημάτων, συμπληρωματικών προς τα υφιστάμενα διανεμητικά συστήματα.

Ήδη, στον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο, υπάρχουν προβλέψεις για:

Ευκολότερη δημιουργία Επαγγελματικών ταμείων καθώς μπορούν πλέον να γίνουν πολυεργοδοτικά από επιχειρήσεις δηλαδή διαφορετικών κλάδων.

Μεταφορά εποπτείας από ένα μάλλον δυσλειτουργικό τριμερές σχήμα στην Τράπεζα της Ελλάδας και

– τον εξορθολογισμό του φορολογικού πλαισίου με την παροχή κινήτρων για μακροχρόνια ασφάλιση και την παροχή σύνταξης αντί για εφάπαξ ποσό.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα