back to top
20.5 C
Athens
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024

20.5 C
Athens
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024

Οικογενειακό «πόθεν έσχες» για 5 χρόνια για όσους αμφισβητήσουν το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα

Διαβάστε επίσης

Οικογενειακό «πόθεν έσχες» και για περίοδο τουλάχιστον 5 παρελθόντων ετών θα εφαρμόσει η εφορία για όσους από τους 375.000 ελεύθερους επαγγελματίες ,επιτηδευματίες και ατομικές επιχειρήσεις αμφισβητήσουν, με αίτημά τους, τον φόρο εισοδήματος που θα τους επιβάλλει φέτος η Εφορία με βάση τον ελάχιστο τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης για τα περσινά τους εισοδήματα.

Σύμφωνα με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ οι ενδιαφερόμενοι φορολογούμενοι αυτής της κατηγορίας θα μπορούν με δήλωσή τους σε κωδικό του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσής τους να ζητήσουν τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου, υποστηρίζοντας ότι πέρυσι εισέπραξαν χαμηλότερα εισοδήματα από τα τεκμαρτά εισοδήματα που τους προσδιόρισε η εφορία επιβάλλοντας τους και τον αντίστοιχο φόρο εισοδήματος.

Στην περίπτωση αυτή θα περάσουν από «κόσκινο» ελέγχου από την εφορία όχι μόνο για τα περσινά τους εισοδήματα που θα δηλώσουν αλλά και και για εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία των 5 τουλάχιστον παρελθόντων ετών. Μάλιστα ο οικονομικός έλεγχος θα αφορά ολόκληρη την οικογένεια. Δηλαδή τι εισοδήματα δηλώνει τα τελευταία χρόνια και τι περιουσιακά στοιχεία διαθέτει ο/η σύζυγος και τα προστατευόμενα τέκνα .

Ωστόσο εκτός του αιτήματος για φορολογικό έλεγχο υποχρεούνται, εντός δύο μηνών από τη λήξη της φετινής προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων, να συμπληρώσουν και ειδικό ερωτηματολόγιο που στην ουσία θα αποτελεί το οικογενειακό «Πόθεν έσχες» στο οποίο θα περιλαμβάνονται μετρητά, ΙΧ, κρυπτονομίσματα, τραπεζικές θυρίδες, καταθέσεις, δαπάνες ιδιωτικής εκπαίδευσης, κινητά τηλέφωνα, πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά συμβόλαια, ταξίδια στο εσωτερικό και εξωτερικό κλπ.

Όμως κι αν ακόμη έχουν ολοκληρώσει τα δύο αυτά στάδια αμφισβήτησης προς την εφορία δηλαδή της υποβολής αιτήματος φορολογικού ελέγχου για τα περσινά τους εισοδήματα και της συμπλήρωσης του ειδικού ερωτηματολογίου με την οικογενειακή τους περιουσιακή κατάσταση τους παρέχεται το δικαίωμα, με τροποποιητική τους δήλωση, να ανακαλέσουν το αίτημα ελέγχου από την εφορία εάν αλλάξουν γνώμη.

Με βάση την απόφαση της ΑΑΔΕ μπορούν για ειδικούς και αντικειμενικούς λόγους να αμφισβητήσουν το τεκμαρτό εισόδημα με την προσκόμιση των ανάλογων δικαιολογητικών και όσοι φορολογούμενοι πέρυσι είχαν π.χ είχαν νοσηλευτεί για κάποιο χρονικό διάστημα ,είχε υποστεί φυσική καταστροφή η επιχείρησή τους κιαι δεν λειτούργησε, εάν τους αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργίας της επιχείρησης για διαφόρους λόγους,εάν βρίσκονταν στη φυλακή κλπ.

Το σημαντικότερο όλων, ενόσω διαρκεί αίτημα αμφισβήτησης του φόρου εισοδήματος οι αιτούντες φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις του φόρου που θα τους προσδιοριστεί και θα πρέπει να αναμένουν την απόφαση της εφορίας εάν τυχόν δικαιωθούν προκειμένου να τους επιστραφεί ο φόρος που κατέβαλαν. Βέβαια ελλοχεύει και το σοβαρό ενδεχόμενο ,λόγω του ελέγχου,η εφορία να ανακαλύψει κρυφά τους εισοδήματα οπότε θα πληρώσουν περισσότερους φόρους ακόμη και για τα προηγούμενα 5 χρόνια.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα