back to top
37.1 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

37.1 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Ικανοποίηση στα συνδικάτα για την χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση

Διαβάστε επίσης

Ως ακόμη έναν σταθμό στις προσπάθειες ενίσχυσης του εισοδήματος και αποκατάστασης του πλαισίου των εργασιακών σχέσεων και των συμβάσεων εργασίας, αντιμετωπίζουν τα συνδικάτα την χθεσινή απεργία στο πλαίσιο του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Οι διοργανωτές της κινητοποίησης εξέφρασαν την ικανοποίηση τους, καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι και φοιτητές έδωσαν των “παρών” στο απεργιακό προσκλητήριο των συνδικάτων στην Αθήνα και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Το επόμενο βήμα θα γίνει από την ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ στις 21 του μηνός.
Οι εκπρόσωποι των δημοσίων υπαλλήλων έχουν προκηρύξει 24ωρη Πανελλαδική Απεργία, ενώ το ΠΑΜΕ θα κινητοποιήσει Σωματεία και Ομοσπονδίες του Ιδιωτικού τομέα προκειμένου να συμμετάσχουν στην απεργία της ΑΔΕΔΥ.

Χαρακτηριστικά στοιχεία της φετινής κινητοποίησης για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς ήταν η τριχοτόμηση των συλλαλητηρίων με την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ -μετά την πρόσφατη. μεταξύ τους ..σύγκρουση κορυφής- να στήνουν διαφορετικές εξέδρες στην πλατεία Κλαυθμώνος και στον πεζόδρομο της Κοραή, χρησιμοποιώντας ως φυσικό σύνορο την οδό Σταδίου.

Το ΠΑΜΕ, από την πλευρά του πραγματοποίησε ξεχωριστή συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος.

Παράλληλα, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην συνεχιζόμενη στρατιωτική επέμβαση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, με διαδηλωτές σε μια συμβολική κίνηση να πετούν κόκκινη μπογιά στο συντριβάνι της πλατεία Συντάγματος και σε δεύτερο χρόνο να αναρτούν πανό με συνθήματα υπέρ των εξεγερμένων φοιτητών στις ΗΠΑ, οι οποίοι ζητώντας,επίσης, να σταματήσει η επιχείρηση του Ισραηλινού στρατού βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις αμερικανικές αρχές ασφαλείας.

Σαφές στίγμα προθέσεων για την συνέχιση των κινητοποιήσεων, έδωσε και ο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος επισήμανε ότι “η παγκόσμια εργατική τάξη επιθεωρεί τις δυνάμεις της, μαζικοποιεί τα συνδικάτα της, αλλάζει τους αρνητικούς συσχετισμούς από κάτω μέχρι πάνω, οργανώνει και προωθεί την κοινωνική συμμαχία της εργατικής τάξης με όλα τα λαϊκά στρώματα, ενάντια στα μονοπώλια, τον καπιταλισμό.

Και κυρίως οργανώνεται και παλεύει για τα σύγχρονα κοινωνικά δικαιώματα, όλα τα δικαιώματα, στην εργασία, στην παιδεία, στην υγεία, στον πολιτισμό, ενάντια στον πόλεμο και τη φτώχεια, για όλους τους τομείς της κοινωνικής και προσωπικής ζωής του κάθε εργάτη, της κάθε εργάτριας, του κάθε αυτοαπασχολούμενου επαγγελματία, του αγρότη, των νέων και των γυναικών”.

O Σωκράτης Φάμελλος εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, από το συλλαλητήριο της πλατείας Κλαυθμώνος, υπογράμμισε ότι “η κυβέρνηση, μάς οδηγεί σε έναν εργασιακό μεσαίωνα, με την υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων, με απλήρωτες υπερωρίες, 12ωρα, ρεπό που δεν πληρώνονται, εξαήμερη εργασία και νέες εξαγγελίες για την επέκταση του χρόνου εργασίας μέχρι τη σύνταξη.

Χρειαζόμαστε συλλογικές συμβάσεις, καλύτερες αμοιβές, δικαιώματα στην εργασία.
Πρέπει τα μηνύματα της Πρωτομαγιάς και οι ανάγκες των εργαζομένων να βρουν μία απάντηση στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.”

Ο υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Εργασίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Μουλκιώτης, τόνισε ότι “η Εργατική Πρωτομαγιά γεννήθηκε από τους πιο ριζοσπαστικούς αγώνες του 19ου αιώνα και η διαφύλαξη των κατακτήσεών της προϋποθέτει να μην λησμονήσουμε ούτε στιγμή ότι ο αγώνας για αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, δίκαιους μισθούς και ίσες ευκαιρίες είναι διαρκής.”

Και προσθεσε: “Να μην παραμελήσουμε ούτε στιγμή την ανάγκη συνεχούς διεκδίκησης για ισχυρό κοινωνικό διάλογο, ισχυρότερα συνδικαλιστικά δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας και καθολική πρόσβαση σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες”.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα