back to top
31.2 C
Athens
Σάββατο, 6 Ιουλίου, 2024

31.2 C
Athens
Σάββατο, 6 Ιουλίου, 2024

Την Παρασκευή οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για το χρονοδιάγραμμα του απαγορευτικού

Διαβάστε επίσης

Παρά την μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας και παρά την πτώση του δείκτη μεταδοτικότητας RT κάτω από το 1 σε ολόκληρη την επικράτεια, παραμένουν έντονες οι επιφυλάξεις για  την άρση των  καθολικών μέτρων περιορισμού παρότι εισήλθαμε ήδη στην τρίτη εβδομάδα εφαρμογής του lockdown. Η άρση στις 7 Δεκεμβρίου έχει ήδη αποκλεισθεί  και ο  πρωθυπουργός ο οποίος  συλλέγει στοιχεία από τους επιστήμονες, θα ανακοινώσει την Παρασκευή το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων.

Ένα από τα θέματα που παραμένουν ανοικτά προς συζήτηση είναι το τι θα συμβεί με τα σχολεία και κατ αρχήν με τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία μέχρι και τη διακοπή των μαθημάτων για τις γιορτές των Χριστουγέννων.  Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων παραμένει διχασμένη  και η τελική απόφαση βαραίνει τον πρωθυπουργό, για το αν τελικά θα ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου.

Όπως είπε ο Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπάρχει διχογνωμία στην επιτροπή κι έτσι αναμένεται το θέμα να πάει μέχρι και την Παρασκευή  οπότε θα ανακοινωθεί τι μέλλει γενέσθαι σε ό,τι αφορά στην εκπαίδευση. Εκφράζοντας την πεποίθησή του, ο καθηγητής τόνισε ότι «το μόνο που μένει να φανεί είναι αν θα πάμε για τις 14 Δεκεμβρίου στα Δημοτικά, αλλά το πιο πιθανό είναι να ανοίξουν μετά τις γιορτές και τα Δημοτικά, μαζί με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια».

Με τα έως τώρα δεδομένα στις 14 Δεκεμβρίου θα ανοίξει με αυστηρούς περιορισμούς το λιανικό εμπόριο   για τις μικρές επιχειρήσεις, που θα λειτουργούν υπό αυστηρό καθεστώς και με ελάχιστο κόσμο μέσα. Γύρω στις 21 του μήνα αναμένεται να ανοίξουν τις πύλες τους τα μεγάλα μαγαζιά και δη τα πολυκαταστήματα , αλλά κι αυτά με αυστηρά μέτρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε χθες στο υπουργικό συμβούλιο, ότι «ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής» «Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα», πρόσθεσε μαρτυρώντας αφενός την πιθανότητα παράτασης των περιορισμών, αφετέρου την επιθυμία αποφυγής νέου κύκλου lockdown. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τα δεδομένα θα κρίνουν την άρση των περιορισμών και όχι οι ημερομηνίες. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης όρισε ως το πιο σημαντικό δεδομένο τις δυνατότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Το πιο ενδιαφέροντα στοιχεία των επιδημιολογικών δεδομένων είναι η μείωση του δείκτη θετικότητας των τεστ, αλλά και του δείκτη Rt, που έπεσε κάτω από το 1 σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Αυτή η τελευταία μείωση πιθανώς να οφείλεται στο μειωμένο αριθμό τεστ που πραγματοποιήθηκαν. Χθες, έγιναν 7.203 μοριακά τεστ και 4.169 rapid tests, δηλαδή συνολικά έγιναν 11.372 τεστ, όταν την προηγούμενη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου είχαν διεξαχθεί 11.209 μοριακά τεστ και 4.289 rapid tests, δηλαδή στο σύνολό τους 15.498 τεστ.

Πολύ μεγάλος παραμένει ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19 (νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 600 ασθενείς), πράγμα που διατηρεί την πίεση στο σύστημα υγείας, την ώρα μάλιστα που οι ΜΕΘ  έχουν πληρότητα 87% σε όλη την επικράτεια. Επίσης σταθερά υψηλός είναι και ο αριθμός θανάτων ασθενών με κορονοϊό που χθες έφθασε στον αριθμό των 85.

Σχολιάζοντας την μείωση του Rt ο πρόεδρος Ελληνικής  Εταιρίας Λοιμωξιολόγων Παναγιώτης Γαργαλιάνος εξήγησε ότι αν και αισιόδοξη εξέλιξη απαιτεί ένα χρονικό διάστημα δέκα ημερών για να οδηγήσει σε αποσυμπίεση το σύστημα υγείας.

«Το R0 έχει μεγάλη σημασία αλλά από την στιγμή που πέφτει ο ρυθμός αναπαραγωγής μέχρι να εισπράξουμε λιγότερους θανάτους, νοσηλείες, διασωληνωμένους  περνάει ένα χρονικό διάστημα και σήμερα που μιλάμε μπαίνουν άνθρωποι στο νοσοκομείο και αυτοί μπορεί να διασωληνωθούν, που σημαίνει ότι η αποφόρτιση του συστήματος μπορεί να πάρει και 10 ημέρες ακόμα», σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ

ανακοινώθηκαν συνολικά 1044 κρούσματα εκ των οποίων 255 στην Αττική και 215 στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο μεγάλος παραμένει ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών που έφτασαν τους 600 ενώ άλλοι  85 άνθρωποι κατέληξαν. Είναι σαφές ότι ανησυχητικά μεγάλος, για την αντοχή του συστήματος υγείας  παραμένει  ο αριθμός των  ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ.

Έχουμε ακόμα καιρό για να αρθούν τα μέτρα καθώς παρά την πτώση, ο αριθμός  των κρουσμάτων, είναι ακόμα υψηλά, δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Μικροβιολογίας  Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, ή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες και παρά τη μείωση των κρουσμάτων τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. Το πιο πιθανό  τα σχολεία  όλωντωνβαθμιδων να ανοίξουνμετάτιςγιορτέςεκτίμησεμιλώντας στο ΣΚΑΙ ο καθηγητής παθολογίας ΧαράλαμποςΓώγος. Επίσηςπροέβλεψεότιτολοκντάουν θα παραταθείγια μία τουλάχιστον εβδομάδαμετάτιςεπτάΔεκεμβρίου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα