back to top
28.6 C
Athens
Κυριακή, 4 Αυγούστου, 2024

28.6 C
Athens
Κυριακή, 4 Αυγούστου, 2024

Σε τροχιά επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας η ΕΕ – Παραμένουν οι επιφυλάξεις αρκετών κρατών μελών

Διαβάστε επίσης

Σε τροχιά επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα κινείται πλέον η Ε.Ε. και αυτή η διαπίστωση ενισχύθηκε χθες και από τη στάση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας, λίγο πριν τη χθεσινή συνάντηση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ για τα μέτρα κατά της Τουρκίας, στις Βρυξέλλες.

«Η Γερμανία έχει εργαστεί σκληρά στη διάρκεια των περασμένων μηνών για να διευκολύνει έναν διάλογο ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία. Όμως υπήρξαν υπερβολικά πολλές προκλήσεις», ανέφερε ο κ. Μάας, δίνοντας ένα ακόμη σήμα ότι το Βερολίνο αίρει τους ενδοιασμούς του για την επιβολή κυρώσεων στη γείτονα. «Θα μιλήσουμε για τις συνέπειες που θα πρέπει να συναγάγουμε ενόψει επίσης της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. αυτή την εβδομάδα» πρόσθεσε ο κ. Μάας. «Πολύ ξεκάθαρη γλώσσα απέναντι στην Τουρκία» ζήτησε από την Ε.Ε. και ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ. Για επιδείνωση της στάσης της Τουρκίας σε συγκεκριμένους τομείς, μίλησε ο ύπατος εκπρόσωπος Μπορέλ, παραπέμποντας τις αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής.

Την ίδια ώρα πάντως επιφυλακτικές έως και αρνητικές για την επιβολή μέτρων και δη σοβαρών στην Τουρκία εμφανίζονται μέχρι σήμερα η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Ουγγαρία και η Πολωνία, έστω και αν αναγνωρίζουν τις προκλήσεις. Ελλάδα, Κυπριακή Δημοκρατία, Γαλλία και Αυστρία από την άλλη απαιτούν σκληρά μέτρα από τις Βρυξέλλες, ενώ στο ίδιο στρατόπεδο δηλώνουν το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, η Σλοβενία, η Δανία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, οι χώρες της Βαλτικής και η Σλοβακία. Το τρίτο στρατόπεδο είναι των «αδιάφορων» ή ουδέτερων κρατών, που θεωρούν ότι δεν τις αγγίζει το θέμα.

Αυτή τη στιγμή ένα πιθανό σενάριο θα μπορούσε να είναι η επιβολή μέτρων εναντίον προσώπων προσώπων για τις παράνομες έρευνες του «Ορούτς Ρέις», παρόμοιων με εκείνων που είχαν αποφασιστεί για αντίστοιχες ενέργειες στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά θέλει να δοθεί στον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ εντολή για λίστα τομεακών κυρώσεων – γραπτά αυτή τη φορά.

Στο μεταξυ, στην κοινή διαπίστωση των ΥΠΕΞ ότι η Τουρκία δεν αντελήφθη το θετικό μήνυμα της ΕΕ και αντίθετα συνέχισε την παραβατική συμπεριφορά της και μάλιστα με «την απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας, αν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια» αναφέρθηκε ο Νίκος Δένδιας, τονίζοντας ότι «κατέστη σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση».

Την ίδια ώρα και με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με χώρες του Αραβικού κόσμου πραγματοποιείται σήμερα μια ακόμα τριμερής Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα