back to top
16.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η ομιλία Τραμπ στα Ηνωμένα Έθνη που χλευάστηκε από τους παρευρισκόμενους καθώς επίσης και η κυβερνητική κρίση που συνεχίζεται στη Γερμανία είναι μερικά από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Στη Βρετανία:

Ο Guardian αναφέρει ότι στη διάρκεια των σημερινών εργασιών του συνεδρίου των Εργατικών ο Τζέρεμι Κόρμπιν θα επιχειρήσει να κάνει “επαναφορά” του βασικού θέματος ύστερα από μέρες συγκρούσεων γύρω από το Brexit. Η εφημερίδα περιγράφει την επικείμενη ομιλία του ως “επιστροφή” στον πυρήνα του οικονομικού του προγράμματος – όπου ανάμεσα σε άλλα θα κάνει λόγο για “ανεξέλεγκτος καπιταλισμός” ενώ θα υπόσχεται “τη δημιουργία ‘πράσινων’ θέσεων εργασίας”.

Η Huffington Post εκτιμά πως το τμήμα της ομιλίας του Κόρμπιν με το οποίο θα επικρίνει τον τρόπο διαχείρισης της οικονομικής κρίσης από την κυβέρνηση πριν από δέκα χρόνια – επί της ουσίας είναι μια επίθεση εναντίον του Γκόρντον Μπράουν.

Συνεργάτες όμως του αρχηγού των Εργατικών αναφέρουν στους Financial Times ότι δεν θα υπονοήσει πως ο πρώην πρωθυπουργός θα έπρεπε να είχε αφήσει τις τράπεζες να καταρρεύσουν, αλλά θα πει πως αυτό το πρόγραμμα ενίσχυσης των τραπεζών με τη “σφραγίδα” του υπουργείου Οικονομικών στην τελική ενίσχυσε μόνο τους εύπορους.

Από την πλευρά της η Daily Mirror στο πρωτοσέλιδο της αναφέρει “βάζουμε τα παιδιά πρώτα ως προτεραιότητα” – δίνοντας δηλαδή έμφαση στα σχέδια του αρχηγού των Εργατικών για επέκταση της δωρεάν περίθαλψης των παιδιών. Η Mirror αναφέρει ότι η ομιλία του Κόρμπιν είναι η ευκαιρία του να αποδείξει όχι μόνο στους σύνεδρους αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα ότι το Εργατικό Κόμμα είναι η “απάντηση” στα προβλήματα της Βρετανίας.

Η Daily Telegraph αναφέρει ότι η Τερέζα Μέι μιλώντας ενώπιον επικεφαλής πολυεθνικών στη Νέα Υόρκη σήμερα θα δεσμευθεί να μειώσει τον εταιρικό φόρο στο χαμηλότερο επίπεδο εντός των χωρών – μελών του G20. Η εφημερίδα ερμηνεύει την πρόθεση αυτή ως “σήμα” προς τους επενδυτές και μια προσπάθεια να πείσει τους Τόρις ότι μπορεί να εξασφαλίσει τα μέγιστα πλεονεκτήματα του Brexit.

Η Daily Express αναφέρει ότι μια τέτοια ομιλία είναι ένδειξη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ανταγωνιστεί την Ε.Ε αν δεν υπάρξει συμφωνία για το Brexit.

Στη Γερμανία:

Για «απροσδόκητη ανατροπή» ακόμα και «εξέγερση» στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης κάνει λόγο ο γερμανικός Τύπος μετά την αποτυχία του Φόλκερ Κάουντερ, έμπιστου της καγκελαρίου Μέρκελ, να επανεκλεγεί πρόεδρος της κοινής κοινοβουλευτικής ομάδας Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών .

Η Süddeutsche Zeitung επιγράφει σχόλιό της «Το λυκόφως της καγκελαρίου» και σημειώνει: «Η νίκη του Ραλφ Μπρινκχάους δεν αποτελεί έκπληξη. Πρόκειται για τομή στην πρωθυπουργία της Μέρκελ διότι δεν τάχθηκε μόνο υπέρ της υποψηφιότητας Κάουντερ, αλλά και τη στήριξε δημόσια και σε συνεδρίαση της Κ.Ο. Όμως οι περισσότεροι βουλευτές δεν άκουσαν την καγκελάριο. Πρόκειται για ταπείνωση τόσο της καγκελαρίου Μέρκελ, όσο και του υπουργού Εσωτερικών Ζεεχόφερ, που κι αυτός στήριξε δημόσια την υποψηφιότητα Κάουντερ. Η Άγκελα Μέρκελ δεν μπορεί πλέον να κυβερνά σαν μην συνέβη τίποτα. Η καγκελάριος αναμένεται να υπογραμμίσει την αυτονομία της Κ.Ο. Όμως εν τέλει η απόφαση των συντηρητικών βουλευτών ήταν απόφαση κατά της καγκελαρίου».

Η Handelsblatt σημειώνει σε σχόλιό της ότι «με την καταψήφιση του μέχρι πρότινος αρχηγού της Κ.Ο. η Χριστιανική Ένωση προετοιμάζεται για την μετά Μέρκελ εποχή. Η εξέγερση της Κ.Ο. κατά του εκλεκτού της καγκελαρίου είναι σαφής ένδειξη ότι εξουσία της φθίνει. Το τελευταίο διάστημα το μόνο που έκανε ο Φόλκερ Κάουντερ ήταν να διασφαλίζει πλειοψηφίες. Ο νεοεκλεγείς Ραλφ Μπρινκχάους υποσχέθηκε ωστόσο στους βουλευτές ότι η Κ.Ο. θα πάψει να επικυρώνει μόνο όσα αποφασίζουν οι αρχηγοί της παράταξης και ότι θα αρχίσει να αντιμετωπίζει με αυτοπεποίθηση την κυβέρνηση. Και προφανώς οι βουλευτές πείστηκαν».

Στο μεταξύ, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει σε πρωτοσέλιδο σχόλιό της: «Η Γερμανία έχει συμφέρον από μια ισχυρή Τουρκία. Ο πρόεδρος Ερντογάν πρέπει τώρα να προχωρήσει σε απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις. Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει εργαλεία για να βγάλει μια οικονομία 80 εκ. από το τέλμα. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα έτσι ώστε γερμανικές εταιρίες να επενδύσουν στην Τουρκία. Όμως η κρίση στην Τουρκία δεν επιλύεται μόνο με ξένα κεφάλαια. Η Τουρκία χρειάζεται και ένα ισχυρό στήριγμα στο εξωτερικό. Και αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από την ΕΕ. Όταν η Τουρκία ξεκινούσε τη διαδικασία αποδοχής του ευρωπαϊκού κεκτημένου η χώρα άνθησε. Είναι στο χέρι της Άγκυρας να συνεχίσει στον δρόμο που είχε ξεκινήσει κάποτε, για παράδειγμα στη δημιουργία κράτους δικαίου. Η Γερμανία μπορεί να εκδηλώσει δημόσια την στήριξή της στην Τουρκία. Όμως η Άγκυρα είναι εκείνη που πρέπει να αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να ξεπεραστεί η κρίση».

Στο μεταξύ, επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες ότι η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν θα παραβρεθεί στο επίσημο δείπνο που παραθέτει ο Γερμανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ το βράδυ της Παρασκευής προς τιμή του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται αν με αυτό τον τρόπο θέλει να στείλει κάποιο πολιτικό μήνυμα.

Γεγονός είναι όμως ότι και στο παρελθόν η καγκελάριος σποραδικά μόνο συμμετείχε στα επίσημα δείπνα του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τιμή ξένων αρχηγών κρατών. Ενώ για παράδειγμα έχει παραστεί στο δείπνο για τη βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας Ελισάβετ το 2015, δεν παραβρέθηκε στο δείπνο προς τιμή του Κινέζου πρόεδρου το 2017. Πάντως, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στη Γερμανία (27-29 Σεπτεμβρίου) η κ. Μέρκελ θα συναντήσει τον κ. Ερντογάν δύο φορές για συνομιλίες στην καγκελαρία: την Παρασκευή το μεσημέρι και το Σάββατο το πρωί πριν ο κ. Ερντογάν αναχωρήσει για την Κολωνία όπου θα παραβρεθεί στα εγκαίνια τζαμιού της τουρκικής θρησκευτικής οργάνωσης DITIP.

Στις ΗΠΑ – για ομιλία Τραμπ:

Η Washington Post πιστεύει πως ο Πρόεδρος Τραμπ τελικά υπέστη τη μοίρα, που πάντα φοβόταν όταν δηλαδή τα επιχειρήματά του για το επίπεδο των επιτευγμάτων της κυβέρνησής του έγιναν αντικείμενο χλευασμού και γέλιου από τους παρευρισκόμενους στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Η εφημερίδα βλέπει τη συμπεριφορά αυτή ως μια αλαζονική στάση της διεθνούς κοινότητας απέναντι σε έναν πρόεδρο που επί της ουσίας θέλει να “χλευάζει” τους συμμάχους του.

Από την πλευρά τους οι NYTimes αναφέρουν ότι “δεν είναι ok” που ένας Αμερικανός πρόεδρος γίνεται αντικείμενο χλευασμού σε ένα από τα πιο σημαντικά διεθνή φόρα.

Για Μακρόν:

Αντιθέτως, όπως σημειώνει η DW, η ομιλία του Γάλλου προέδρου, Ε. Μακρόν προκάλεσε παρατεταμένο χειροκρότημα από τους παρευρισκόμενους στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, καθώς πραγματοποίησε μια παθιασμένη έκκληση προς τους ηγέτες να επιλέγουν μια πολιτική διεθνών συνεργιών ενώ επέκρινε την πολιτική απομόνωσης των ΗΠΑ. Ενώ παραδέχθηκε ότι υπάρχει αυξημένος σκεπτικισμός σε θεσμικούς οργανισμούς όπως η Ε.Ε, τα Ηνωμένα Έθνη ο Μακρόν προειδοποίησε ότι “ο εθνικισμός πάντα οδηγεί σε ήττα”. Ο Μακρόν απαντούσε επί της ουσίας στον Τραμπ που νωρίτερα είχε δεσμευθεί να μην παραδοθεί η εθνική κυριαρχία των ΗΠΑ σε “γραφειοκράτες που δεν έχουν εκλεγεί” ενώ κατηγόρησε το ιρανικό καθεστώς ότι έχει μια “αιματηρή ατζέντα” στην Υεμένη και τη Συρία. Επί της ουσίας με την ομιλία του αντεπιτέθηκε στη βασική πολιτική ατζέντα του Τραμπ.

Στη Γαλλία, η κεντροδεξιά θέλει τον Μισέλ Μπαρνιέ να αποτελέσει τον υποψήφιό της στις ευρωεκλογές. “Ο Μπαρνιέ σκέφτεται να κατέβει υποψήφιος” στο πλαίσιο του Spitzenkandidat των Ευρωπαίων συντηρητικών, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος των Ρεπουμπλικανών επιβεβαιώνοντας δηλαδή ότι υπάρχουν ήδη συνομιλίες μεταξύ του κόμματος και του βασικού διαπραγματευτή εκ μέρους της Ε.Ε για το Brexit. Το θέμα ανέδειξε πρώτα η γαλλική Point. “Το κόμμα του πρότεινε να γίνει ο Spitzenkandidat για το ΕΛΚ” προσέθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Την ίδια ώρα, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εμανουέλ Βαλς ανακοίνωσε ότι θέλει να κατέβει υποψήφιος για δήμαρχος στη Βαρκελώνη.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα