back to top
14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Π.Ρουμελιώτης: «Eφαρμόστηκαν μέτρα που οδήγησαν σε τραγική κατάληξη την οικονομία»

Διαβάστε επίσης

Στο δύσκολο των σχέσεων μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της χώρας μας, αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης.

Ο πρόεδρος της Attica Bank και πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ σε δηλώσεις του στην εκπομπή «Η Τρόικα του Αθήνα 9.84» ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, «οι σχέσεις ΔΝΤ-Ελλάδας δεν ήταν εύκολες ποτέ γιατί εφαρμόστηκαν μέτρα που οδήγησαν σε μια τραγική κατάληξη την ελληνική οικονομία. Ποια είναι η δικαιολογία; Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είχε αποδεχθεί την ιδιοκτησία του προγράμματος και δεν εφάρμοσε έγκαιρα τις μεταρρυθμίσεις».

Πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες τα «κόκκινα» δάνεια

Αναφορικά με το θέμα των τραπεζών ο κ. Π. Ρουμελιώτης επεσήμανε ότι, η χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση έχει υποχωρήσει, όμως οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών είναι πολύ υψηλή σε σχέση με τους εποπτικούς κανόνες.

“Η κεφαλαιακή τους επάρκεια δεν είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών είναι ο υψηλός αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων”, είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για μια δυνητική ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης , bail-in ή συγχωνεύσεις συστημικών τραπεζών απάντησε ότι, «αυτή τη στγμή δεν τίθεται τέτοιο θέμα».

Και πρόσθεσε ότι, «η πορεία των ελληνικών τραπεζών έχει βελτιωθεί προς το καλύτερο τα τελευταία χρόνια με την κεφαλαιακή τους επάρκεια, με την μείωση της εξάρτησης τους απο τον ELA κτλ. Αυτό που πρέπει να κάνουμε σήμερα είναι να θωρακίσουμε την οικονομία, να βγάλουμε την οικονομία μέσα απο αντιπραθέσεις που δεν βοηθούν.

Δύσκολες οι σχέσεις με το ΔΝΤ

Στην συνέντευξή του ο κ. Ρουμελιώτης αναφέρθηκε και στο θέμα των δηλώσεων από της Κριστίν Λαγκάρντ. Η επικεφαλής του ΔΝΤ είχε δηλώσει  ότι ενώ αλλες χώρες είχαν την ιδιοκτησία των προγραμμάτων, στην Ελλάδα πάντα κάποιος άλλος έπρεπε να επιβάλλει τις μεταρρυθμίσεις.

“Οι σχέσεις του ΔΝΤ-Ελλάδας δεν ήταν εύκολες ποτέ, γιατί εφαρμόστηκαν μέτρα που οδήγησαν σε μια τραγική κατάληξη την ελληνική οικονομία, να μειωθεί το ΑΕΠ της κατά 25% μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, να αυξηθεί η ανεργία στο 27% κτλ. Αυτά είναι πράγματα στα οποία απολογούνται καθημερινά στο Δ.Σ οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ.  Επομένως πρέπει να βρουν μια δικαιολογία».

Ως δικαιολογία, ο κ. Ρουμελιώτης προέβαλε το γεγονός ότι «η Ελλάδα δεν είχε αποδεχθεί την ιδιοκτησία του προγράμματος και δεν εφάρμοσε έγκαιρα τις μεταρρυθμίσεις. Ποιά χώρα θα ιδιοποιηθεί ένα πρόγραμμα που οδηγεί σε τέτοια μεγάλη οικονομική καταστροφή; Καμία κυβέρνηση δεν είχε τη δυνατότητα να διαπραγματευθεί αυτά τα πράγματα».

Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Επιβλήθηκαν στην Ελλάδα για πολλούς γνωστούς λόγους που σήμερα έχουν γίνει προφανείς. Είναι ότι δεν δέχθηκαν το 2010 -ενώ το χρέος δεν ήταν βιώσιμο- να κουρέψουν το χρέος για να σωθούν κάποιες τράπεζες γερμανικές και γαλλικές. Το ΔΝΤ, ενώ στην αρχή ήταν υπέρ της απόψεως αυτής (του κουρέματος του χρέους, μετά για πολιτικούς λόγους για να μην δημιουργήσουν πρόβλημα στην Ευρωζώνη που δεν συμφωνούσε σε απομείωση του χρέους, αναγκάστηκε να πάει σε πιο αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση που βρισκόμασταν μέχρι και το 2015».

Και  κατέληξε λέγοντας: «Εγώ δεν τα δέχομαι αυτά, γνωρίζω μέσα απο το Ταμείο ότι κάποιοι που βρίσκονται ακόμα σε καίριες θέσεις για να αποποιηθούν τις ευθύνες τους απέναντι στο ΔΣ του Ταμείου, υποστηρίζουν τέτοιες θέσεις, βάζουν στο στόμα της κας Λαγκάρντ να επαναλαμβάνει αυτά τα θέματα ενώ αποκρύπτουν τις επίσημες εκθέσεις που το ίδιο Ταμείο έχει βγάλει».

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα