back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Βίτσας: Δημιουργούνται οκτώ νέες επιτροπές εξέτασης προσφυγών ασύλου στα πέντε νησιά

Διαβάστε επίσης

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η έμφαση έχει δοθεί στο πρόγραμμα αποσυμφόρησης των πέντε νησιών στα οποία λειτουργούν Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως και Λέρος), δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας ενημερώνοντας το Δημοτικό Συμβούλιο για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το προσφυγικό.

Αναγνώρισε τις δύσκολες συνθήκες στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ στη Χίο και σημείωσε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες μετακινήσεις ανθρώπων προς την ηπειρωτική Ελλάδα, ώστε ο αριθμός εκείνων που θα παραμείνουν να είναι κοντά στην ονομαστική δυναμικότητα του hot spot. Αναφερόμενος στα σχετικά στοιχεία, ο κ. Βίτσας είπε πως στη Χίο έχουν έρθει από την αρχή του 2018 3.330 άνθρωποι και έχουν φύγει 3.766, ενώ πρόσθεσε πως συνολικά στο νησί ο αριθμός είναι 420 πρόσφυγες και μετανάστες λιγότεροι, σε σχέση με το τέλος του 2017.

Ο κ. Βίτσας σημείωσε ότι δημιουργούνται οκτώ νέες επιτροπές εξέτασης προσφυγών, οι οποίες θα είναι αποκλειστικά προσανατολισμένες στην εξυπηρέτηση των πέντε νησιών.

Παράλληλα, επανέλαβε την κυβερνητική δέσμευση για διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά που επιβαρύνονται από το προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Ανέφερε ακόμη ότι το υπουργείο δίνει ιδιαίτερη σημασία στη στενή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς της τοπικής κοινωνίας, προκειμένου να διασφαλίζεται η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, με στόχο την εύρυθμη συνύπαρξη των κατοίκων και των προσφύγων – μεταναστών.

Υβόννη Κλάπα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα