back to top
18 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

18 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Γρ. Κωνσταντέλλος: ‘Οχι άλλο τσιμέντο στις πόλεις-Να σταματήσει η ξέφρενη υπερδόμηση μέσω ΝΟΚ

Διαβάστε επίσης

Εντάσεις και μπλόκο στην έκδοση οικοδομικών αδειών σε αστικές περιοχές πυροδοτεί η μεταβατική ρύθμιση του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού.  Τα μπόνους σε ύψος, όγκο και εμβαδόν που δίνονται σε νέα κτήρια, οδηγούν σε μετωπική σύγκρουση την Τοπική Αυτοδιοίκηση με την πολιτεία και τους μηχανικούς, χωρίς να αποκλείεται να εξελιχθεί σε ένα γαϊτανάκι προσφυγών με απρόβλεπτες συνέπειες.

Κι ενώ στη Βουλή συζητείται  το ν/σ για τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο  συμπεριλαμβάνει τα μπόνους στην οικοδομή, ο δήμαρχος Βούλας, Βάρης, Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ζητά μέσω του Αθήνα 984 να μπει φρένο στην ξέφρενη υπερδόμηση λέγοντας χαρακτηριστικά «όχι άλλο τσιμέντο».

Ακόμα, απαντά σε αυστηρό τόνο στις προβλέψεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, αλλά και στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το οποίο εγκαλεί για παροχή στήριξης στην κυβέρνηση με καταστροφικές συνέπειες για τις πόλεις και τις γειτονιές.

*ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΜΠΟΝΟΥΣ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ – ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΘΕΤΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΔΟΜΗΣΗΣ

«Αυτό το οριζόντιο μέτρο πρέπει να σταματήσει, γιατί δεν έχει θετικό αποτύπωμα σε περιοχές με χαμηλό συντελεστή δόμησης» τονίζει και ως αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, που εκπροσωπεί τους 332 Δήμους της χώρας, στην συνέντευξή του στην Αθηνά Κορλίρα.

Τι ενόχλησε όμως την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αντιτίθεται στον ΝΟΚ;

«Ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός δεν είναι νέος. Θεσμοθετήθηκε το 2012, έχει τροποποιηθεί 35 φορές έως σήμερα, αλλά οι μεγαλύτερες αλλαγές σημειώθηκαν το 2019. Με μια εγκύκλιο αποφασίστηκε τότε η συνδιαστική εφαρμογή τριών καταστροφικών- για εμάς – άρθρων, που επιτρέπουν την αύξηση του ύψους των κτιρίων κατά περίπου 10μ. Δόθηκε μπόνους ανέγερσης δύο ορόφων, δηλαδή αύξηση 25% στον συντελεστή δόμησης. Στη διάρκεια του χρόνου και με την ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας, άρχισαν να γίνονται ορατά τα αποτελέσματα, ξεκίνησαν οι αντιδράσεις, αλλά δεν μας άκουγε κανένας» εξηγεί ο κ Κωνσταντέλλος.

*ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ, Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΕΚΑΛΗΣ, ΨΥΧΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΙΛΟΘΕΗΣ- ΦΡΕΝΟ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΔΟΜΗΣΗ

«Με τροπολογία,  εξαιρέθηκαν των ρυθμίσεων οι περιοχές Εκάλης, Ψυχικού και Φιλοθέης Είχαν προηγηθεί προσφυγές κατοίκων και του Δήμο Αλίμου στο ΣτΕ, το 5ο τμήμα του οποίου έκρινε τον Μάρτιο ως αντισυνταγματικές και καταχρηστικά εφαρμοζόμενες, τις ρυθμίσεις για τα μπόνους στα κτίρια. Ενόψει και της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ, ζητούμε να ανασταλεί η εφαρμογή των κινήτρων διότι προκαλούν υπερδόμηση και δημιουργούν μη αναστρέψιμα  πολεοδομικά δεδομένα».

*ΚΑΛΗ ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΛΙΓΗ Η ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΟ 1/3 ΤΟΥ ΜΠΟΝΟΥΣ ΤΩΝ 10μ. ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ- ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΝΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΟΥΝ ΑΛΓΕΙΝΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ  ΜΕ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΤΕΕ

Ωστόσο, ο κ. Κωνσταντέλος χαρακτήρισε  «καλή μεν, αλλά πολύ λίγη» την τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «που  προβλέπει να μειωθεί στο  1/3 το μπόνους των 10 μ. στο ύψος των κτιρίων». Διέγνωσε μάλιστα «κυβερνητική επικοινωνιακή προσπάθεια με στόχο να διασκεδαστούν οι αλγεινές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν. Επίσης, έστρεψε τα πυρά του και στο ΤΕΕ εγκαλώντας το ότι  «έχει μπει μπροστά προκειμένου  να καλύψει την κυβέρνηση για να διατηρηθούν οι καταστροφικές διατάξεις του ΝΟΚ».

*ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ

Εν κατακλείδι, έστειλε μήνυμα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όχι άλλο τσιμέντο»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα