back to top
14.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

14.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Δάνεια σε «αποκλεισμένους» από τις τράπεζες μέσω του Ταμείου Μικροπιστώσεων

Διαβάστε επίσης

Τη δημιουργία Ταμείου Μικροπιστώσεων που θα παρέχει δάνεια έως 25.000 ευρώ σε νέους επιχειρηματίες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αλλά και άνεργους και μειονεκτούσες ομάδες, προωθεί το υπουργείο Οικονομίας με σχέδιο νόμου που ετοιμάζει και το οποίο πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως το τέλος του έτους.

Το υπουργείο Οικονομίας, σύμφωνα με πληροφορίες θα συμμετάσχει στα πρώτα στάδια δημιουργίας των οργανισμών μικροπιστώσεων με κεφάλαια ύψους 40 εκατ. ευρώ, ενώ η σκέψη είναι να υπάρξει και μερική επιδότηση του επιτοκίου.

Στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητες σε αυτές τις ομάδες να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση, καθώς αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στην Τραπεζική χρηματοδότηση. Οι μικροπιστώσεις θα συνοδεύονται από υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης (π.χ. εκπαίδευση, mentoring, coaching, συμβουλευτική, λογιστική και νομική υποστήριξη), ενώ το ποσό του δανείου μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως κεφάλαιο κίνησης όσο και για επενδυτικές δαπάνες. Για να λάβει κάποιος ενδιαφερόμενος δανειοδότησης θα πρέπει να υποβάλει αίτηση στον ανεξάρτητο χρηματοδοτικό οργανισμό, όπου και θα παρουσιάζει το επιχειρηματικό του σχέδιο το οποίο θα πρέπει να κρίνεται βιώσιμο.

Με δεδομένα ότι ελλείψει εμπράγματων εξασφαλίσεων οι μικροπιστώσεις χαρακτηρίζονται ως δάνεια υψηλού κινδύνου θα υπάρχει καθοδήγηση από συμβούλους του φορέα χρηματοδότησης. Το συγκεκριμένο μοντέλο δανειοδότησης εφαρμόζεται ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες της Ε.Ε. Το νομοσχέδιο προβλέπει και ένα νέο κλάδο, μη τραπεζικών ιδρυμάτων που θα παρέχουν μικροπιστώσεις, σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, με βάση το σχεδιασμό που έχει εκπονήσει η γενική γραμματεία Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του υπουργείου.

Σημειώνεται πως μόλις το 28% όσων αιτούνται επιχειρηματικά δάνεια εγκρίνεται το σύνολο του ποσού (αντί του 70% που ισχύει στην Ε.Ε.) ενώ το 20% των αιτήσεων απορρίπτονται (αντί του 7% που ισχύει στην Ε.Ε.). την ίδια στιγμή πάνω από 100.000 υφιστάμενες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση και γύρω στις 50.000 νέες επιχειρήσεις.

Οι μορφές των δανείων

Σύμφωνα με τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων που θα συσταθούν θα πρέπει να χορηγούν τις ακόλουθες μορφές μικροχρηματοδοτήσεων:

1) επιχειρηματικές μικροχρηματοδοτήσεις

Ως τέτοιες νοούνται ιδίως:

α) όλες οι μορφές πιστώσεων έως το όριο των 25.000 ευρώ που χορηγούνται είτε για την κάλυψη επενδυτικών αναγκών είτε ως κεφάλαιο κίνησης,

β) προϊόντα χρηματοδοτικής μίσθωσης έως 25.000 ευρώ για την απόκτηση εξοπλισμού,

γ) αυτοτελείς εγγυήσεις έως το όριο των 25.000 ευρώ, οι οποίες δεν μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη λήψη δανείων από άλλα χρηματοδοτικά ιδρύματα.

2) προσωπικές μικροχρηματοδοτήσεις

Ως τέτοιες νοούνται ιδίως προσωπικές πιστώσεις, τακτής λήξης, για:

α) εκπαιδευτικούς σκοπούς έως 10.000 ευρώ,

β) την ενίσχυση δημόσιων πολιτικών ή με σκοπό την κοινωνική και οικονομική ένταξη ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, έως το ποσό των 25.000 ευρώ, που αφορούν ιδίως την αντιμετώπιση των ακόλουθων καταστάσεων:

– ανεργία,

– αναστολή ή μείωση του χρόνου εργασίας για λόγους που δεν οφείλονται στη δική τους βούληση.

Ποιοι έχουν δικαίωμα να λάβουν δάνεια

1. Δικαιούχοι των επιχειρηματικών μικροχρηματοδοτήσεων είναι οι εξής:

α) πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις,

β) φυσικά πρόσωπα για τη σύσταση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων,

γ) αυτοαπασχολούμενοι,

δ) Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

2. Δικαιούχοι των προσωπικών μικροχρηματοδοτήσεων είναι οι εξής:

α) φυσικά πρόσωπα για την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών,

β) δικαιούχοι προγραμμάτων εφαρμογής δημόσιας πολιτικής,

γ) ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα