back to top
15.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

15.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Εμπλοκή του Ευ. Παπαευαγγέλου της Jumbo σε σκάνδαλο πώλησης ακινήτων σε Κινέζους

Διαβάστε επίσης

Την αποπομπή του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου από τη θέση αντιπροέδρου της εταιρείας Jumbo, έπειτα από 23 χρόνια, αναμένεται να οριστικοποιησεί εντός της ημέρας το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, μετά τις πληροφορίες εμπλοκής του σε σκάνδαλο πώλησης ακινήτων σε Κινέζους προκειμένου να αποκτήσουν την golden visa, μέσω POS.

Ο κ. Παπαευαγγέλου, σύμφωνα με πληροφορίες, κατηγορείται ότι συνεργαζόταν με τους Κινέζους επενδυτές – αγοραστές για την παραβίαση των Capital Controls της Κίνας και για ξέπλυμα χρήματος.

Υπενθυμίζεται ότι, το Πεκίνο έχει επιβάλει κεφαλαιακούς περιορισμούς στην προσπάθειά του να ελέγξει την αξία του εγχώριου νομίσματος και να καταστήσει ανθεκτικό τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται και η γενική διευθύντρια λιανικής της Εθνικής Τράπεζας Νέλλη Τζάκου η οποία ενώ γνώριζε τις κινήσεις συνέχιζε να τις εγκρίνει.

Ο κ. Παπαευαγγέλου είχε στήσει το ίδιο κόλπο σε άλλη συστημική Τράπεζα, η οποία όταν αντιλήφθηκε τις κινήσεις του τον απέπεμψε.  Το σύνολο των κινήσεων μέσω POS υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ.

Η όλη διαδικασία έγινε αντιληπτή από τις κινεζικές αρχές, οι οποίες ερεύνησαν το κύκλωμα αφενός λόγω παράβασης των κινεζικών capital controls, όσο και υπονοιών για παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Τι φέρεται να έχει κάνει ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου

Κατ’ αρχήν τα κέρδη ή ένα μέρος αυτών που αποκόμισε από την δραστηριότητά του στην Jumbo τα επένδυσε στο real estate. Μεταξύ των ακινήτων που απέκτησε είναι αυτό του Πέτρου Κωστόπουλου στην Φιλοθέη, το περασμένο Καλοκαίρι αντί του ποσού των 4,7 εκατ. ευρώ. Αγοραστής ήταν επίσης και ακινήτων του Γιώργου Κούμπα στο Παλαιό Ψυχικό.

Στο μεσοδιάστημα εκμεταλλευόμενος τις γνωριμίες που είχε αποκτήσει στην Κίνα, εξαιτίας του γεγονότος ότι η Jumbo εισάγει από την Κίνα το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων της, μετέφερε από την Ελλάδα στην Κίνα δύο ασύρματα POS, τα οποία είχαν ανοικτό roaming και ήταν συνδεδεμένα με ελληνική συστημική τράπεζα.

Έτσι κάποιοι Κινέζοι πολίτες, αγόραζαν ακίνητα, σπάζοντας τα capital controls η συνολική αξία των οποίων, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, μπορεί να υπερέβαιναν και τα 50 εκατ. ευρώ. Τα παραστατικά που απαιτούνταν για γίνει κάτι τέτοιο, προφανώς παραποιούνταν στην Ελλάδα, άγνωστο το πως και έτσι οι Κινέζοι αποκτούσαν Golden Visa.

Να σημειωθεί ότι προκειμένου, με νόμιμο τρόπο, κάποιος Κινέζος να αποκτήσει ακίνητο στην Ελλάδα, θα πρέπει να περάσει μέσα από κάποιες διαδικασίες, καθόλου εύκολες και γρήγορες, τόσο στην Κίνα όσο και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, απαγορεύεται η αγορά ακινήτου και η απόκτηση Golden Visa μέσω πιστωτικής κάρτας, παρά μόνο με δίγραμμες επιταγές.

Το κέρδος για τον Ευάγγελο Παπαευαγγέλου, ήταν η διαφορά που αποκόμιζε από την πώληση ακινήτων.

Ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου υπήρξε για πάρα πολλά χρόνια το δεξί χέρι του επιχειρηματία Απόστολου Βακάκη, μεγαλομετόχου του Ομίλου Jumbo. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες δεν φαίνεται να υπάρχει η παραμικρή, συμμετοχή ή γνώση, στην υπόθεση της Jumbo.

Ποιος είναι ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου

Όπως και η οικογένεια Βακάκη έτσι ο Παπαευαγγέλου ξεκίνησε από την παραγωγή παιχνιδιού. Από τον θείο του Χρήστο κληρονόμησε στην δεκεατία του ’70 της παιχνιδοβιομηχανία FINO. To εργοστάσιο της Fino βρισκόταν στην Καλλιθέα, στην οδό Κύπρου εκεί που στεγάζεται σήμερα κατάστημα της Jumbo.

Οι δρόμοι του με τον Απόστολο Βακάκη (σ.σ. η οικογένεια του οποίου είχε την El Greco) ενώθηκαν το 1990 όταν το εργοστάσιο της Fino πέρασε κάτω από την ομπρέλα της Jumbo.

Σύμφωνα με το βιογραφικό του κ. Παπαευαγγέλου “διαθέτει πολυετή πείρα στον κλάδο και είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της JUMBO από το 1995. Είναι πτυχιούχος της Α.Β.Σ.Π Πειραιώς, στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Από το 1992, είναι Πρόεδρος Ελλήνων Κατασκευαστών και Εμπόρων Παιχνιδιών. Από το 2006, είναι Μέλος του Δ.Σ. του Ε.Β.Ε.Α. (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών). Από το 2006, είναι Μέλος του Δ.Σ. του Σ.Ε.Λ.Π.Ε. (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος)”.

Νίκος Καρούτζος – Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα