18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Τα who is who των υποψηφίων προέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Διαβάστε επίσης

Ενώ οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές έχουν ήδη καταλήξει στην υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα αποφασίσει μεθαύριο Πέμπτη 8 Νοεμβρίου ανάμεσα στους δύο επικρατέστερους υποψηφίους. Το ενδιαφέρον, βέβαια, επικεντρώνεται στις θέσεις των μέχρι σήμερα υποψηφίων, απέναντι σε ορισμένα θεμελιώδη, υπαρξιακά και δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε μία περίοδο ραγδαίων αλλαγών του διεθνούς κλίματος λόγω της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, αλλά και της αναθεωρητικής στάσης των διεθνών σχέσεων που εκδηλώνουν ορισμένες τρίτες χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα.

Φρανς Τίμερμανς: ο σοσιαλιστής
Ο Τίμερμανς μεγάλωσε στο Παρίσι και έχει ζήσει στις Βρυξέλλες, στη Ρώμη και στο Χέερλεν της Ολλανδίας και μιλά επτά γλώσσες. Ως πρώτος αντιπρόεδρος του Γιούνκερ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο 57χρονος Τίμερμανς είναι υπεύθυνος, μεταξύ άλλων και για το κράτος δικαίου και παράλληλα, στον τομέα ευθύνης του η Βελτίωση της Νομοθεσίας, οι Διοργανικές Σχέσεις, και ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γεννήθηκε το 1961 και πριν αναδειχθεί το 2014 αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Φρανς Τίμερμανς ήταν υπουργός Εξωτερικών (2012 – 2014) και υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (2017- 2010). Διετέλεσε βουλευτή στις περιόδους 1998 – 2007 και 2010 – 2012. Ως μέλος του Εργατικού Κόμματος της χώρας του, ανήκει στην ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το 1980 ξεκίνησε τις σπουδές του στη Γαλλική φιλολογία στο Radboud Univercity απ’ όπου αποφοίτησε το 1985 και συνέχισε στο Nancy Univercite όπου σπούδασε Δίκαιο, Διεθνές Δίκαιο, Γαλλική Λογοτεχνία και Ιστορία.
Υπηρέτησε στον ολλανδικό στρατό ως στρατιώτης – ανακριτής Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου.
Μιλάει Λιμβουργιανά, Ολλανδικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά και Ρωσικά.
Ο Φρανς Τίμερμανς έχει παντρευτεί δύο φορές, έχει μία κόρη και ένα γιο από τον πρώτο του γάμο, και άλλη μία κόρη και ένα γιο από το δεύτερο.
Διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ρουμανία, Πολωνία, Γαλλία, Εσθονία, Λιθουανία, Σουηδία, αλλά και οι Βραζιλία και Χιλή του έχουν απονείμει ύψιστες κρατικές τιμές παρασημοφορώντας τον.

Μάνφρεντ Βέμπερ: ο φιλοευρωπαίος συντηρητικός
Μέλος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας ο 46χρονος επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ συγκαταλέγεται στην φιλοευρωπαϊκή πτέρυγα της παράταξής του, την οποία όμως θα σύρει πιθανότατα προς τα δεξιά με μια ατζέντα υπέρ του νόμου και της τάξης. Στην ιστοσελίδα του υπογραμμίζει πόσο πιστός Καθολικός είναι και πόση σημασία έχει γι’ αυτόν η προάσπιση των χριστιανικών αξιών «σε μια εποχή που συρρικνώνονται τα ποίμνια στις εκκλησίας και ενισχύεται η εκκοσμίκευση».

Σύμμαχος του Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς ο Βέμπερ δηλώνει ανοικτός στη διερεύνηση της πιθανότητας σύναψης συμφωνιών με ξενόφοβους ευρωσκεπτικιστές όπως ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας, ο συντηρητικός εθνικιστής ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος στην Πολωνία, Γιάροσλαβ Καζίνσκι και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν. Στο όνομα του πολιτικού ρεαλισμού δεν αποκλείει τη συνεργασία με την λαϊκιστική δεξιά. «Πρέπει να εργαστούμε με όλους και να τους ακούσουμε όλους για να βρούμε λύσεις από κοινού», δήλωσε τον περασμένο μήνα. Ειδικά όσον αφορά τον γνωστό για τις αντιδημοκρατικές απόψεις του, Όρμπαν, η στάση του είναι αμφιλεγόμενη: Από τη μια υπερψήφισε στο ευρωκοινοβούλιο την έκθεση Σαρτζεντίνι για την εκκίνηση της διαδικασίας του άρθρου 7 κατά της Ουγγαρίας για παραβίαση των αξιών της Ε.Ε κι από την άλλη αντιτάχθηκε στην αποπομπή του κόμματος του Ούγγρου πρωθυπουργού από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Ο Βέμπερ λέει ότι στις βασικές του προτεραιότητες θα ήταν η ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης και η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και εξωτερικής πολιτικής με βάση την πλειοψηφία των κυβερνήσεων των κρατών μελών και όχι τη λήψη αποφάσεων με ομοφωνία.
Στα ντισαβαντάζ του Βέμπερ περιλαμβάνεται και το ότι δεν είναι ιδιαίτερα χαρισματικός, τα Αγγλικά του είναι μέτρια, θεωρείται περισσότερο τοπικιστής παρά κοσμοπολίτης και δεν διαθέτει καμία απολύτως κυβερνητική εμπειρία.
Ο κεντρώος οραματιστής Στουμπ
Ο 50χρονος Αλεξάντερ Στουμπ από την άλλη, που τοποθετείται ιδεολογικά στα «αριστερά» του Λαϊκού Κόμματος, έχει διατελέσει πρωθυπουργός, υπουργός Οικονομικών και υπουργός Εξωτερικών στη Φινλανδία και σήμερα είναι αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB).
Ο Φινλανδός τεχνοκράτης δηλώνει πεπεισμένος ευρωπαϊστής, η υποψηφιότητα του οποίου αποσκοπεί στην ακλόνητη υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών και του κράτους δικαίου και ευρύτερα στην αντιπαράθεση με την ανερχόμενη λαϊκιστική Άκρα Δεξιά. «Πιστεύω ότι οι ευρωπαϊκές αξίες δέχονται επίθεση, τόσο στην Ε.Ε. όσο και μέσα στο ίδιο μας το κόμμα. Τα θεμελιώδη δικαιώματα, η ελευθερία, η φιλελεύθερη δημοκρατία, το κράτος δικαίου: αν δεν προσκολληθούμε σε αυτές τις βασικές αρχές δεν μας απομένει τίποτα», λέει.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα