back to top
16.6 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

16.6 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Οι προτάσεις και η στάση της ΝΔ στη Συνταγματική Αναθεώρηση

Διαβάστε επίσης

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά της απόπειρας “συριζοποίησης” του Συντάγματος και η προειδοποίηση ότι η ΝΔ θα εμποδίσει μία “συρρικνωμένη αναθεωρητική πρωτοβουλία με κάθε μέσο που το ίδιο το Σύνταγμα, της παρέχει, σήμερα ως αξιωματική αντιπολίτευση, και αύριο, στην αναθεωρητική Βουλή, ως η επόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία», έδωσε το στίγμα των προθέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την συνεδρίαση της ΚΟ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τους βασικούς άξονες της πρότασης της ΝΔ καθιστώντας παράλληλα σαφές ότι θα επαναφέρει στη συζήτηση στη Βουλή την πρόταση για αμοιβαία αποδοχή των άρθρων που θα προτείνει το κάθε κόμμα ως αναθεωρητέα ώστε η αναθεώρηση να είναι ευρεία και να περιλαμβάνει και τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Είναι στο χέρι της κυβέρνησης να δεχτεί αυτή την έντιμη και καθαρή πρόταση ή να λειτουργήσει ως συντηρητική τροχοπέδη στην αναβάθμιση των θεσμών», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει ότι με τον τρόπο που προτείνει η ίδια οι επόμενες εκλογές “δεν θα αφορούν μόνο τη διακυβέρνηση της χώρας αλλά και το περιεχόμενο του ίδιου του καταστατικού χάρτη” .

Στελέχη της Πειραιώς υποστηρίζουν μάλιστα πως είναι “η επιτομή της υποκρισίας να απορρίπτει ο ΣΥΡΙΖΑ να κριθεί τελικά η συνταγματική αναθεώρηση από τους πολίτες την ώρα που αυτό που υποτίθεται ότι θέλει με τη συνταγματική του πρόταση είναι να τους δώσει τη δυνατότητα να αποφασίζουν για περισσότερα θέματα μέσω δημοψηφισμάτων”.

Η στάση που θα τηρήσει η ΝΔ στις ψηφοφορίες εάν το κυβερνών κόμμα δεν αποδεχθεί την γαλάζια πρόταση, θα καθοριστεί μετά από νέα συνεδρίαση της ΚΟ.
Οι διαρροές από την Πειραιώς μετά και την χθεσινή ομιλία του κ. Μητσοτάκη αφήνουν πάντως σαφώς να εννοηθεί πως εάν δεν γίνει αποδεκτή η πρόταση που θα οδηγήσει σε μία ευρεία και τολμηρή αναθεώρηση, η ΝΔ, ως επόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θεωρεί ότι θα είναι, θα εξετάσει και το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει τελικά η διαδικασία που θα έχει εκκινήσει σε αυτή την Βουλή και να μην στηρίξει καμία αναθεωρητέα διάταξη, αποσκοπώντας στην εκκίνηση νέας διαδικασίας.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «το μεγάλο ερώτημα που θα κληθούμε στη διάρκεια της επιτροπής, στις ψηφοφορίες που θα γίνουν σε αυτή τη Βουλή, αλλά και στην επόμενη να απαντήσουμε όλοι είναι αν μετά την αναθεώρηση περιορισμένης έκτασης του 2008 αντέχουμε ως χώρα να χάσουμε άλλη μια δεκαετία για να έχουμε την ευκαιρία να αποκτήσουμε ένα πραγματικά νέο Σύνταγμα για μια νέα Ελλάδα;».

Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι «η συναίνεση δεν είναι μέσα στις δυνατότητες ούτε μέσα στις προθέσεις αυτής της κυβέρνησης», ενώ χαρακτήρισε «θλιβερό» το γεγονός ότι «ταυτόχρονα επιδίδεται σε ένα άνευ προηγουμένου πογκρόμ κατά κάθε πολιτικού αντιπάλου, μέσω ευτελισμένων εξεταστικών και προανακριτών επιτροπών».
Επιφυλάξεις για τη συμμετοχή της ΝΔ στη διαδικασία εξέφρασε ο βουλευτής Δημήτρης Σταμάτης.

Σύμφωνα με τις προτάσεις της ΝΔ, όπως τις παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης:

-Καθιερώνεται σταθερός εκλογικός κύκλος και περιορίζονται οι λόγοι πρόωρης διάλυσης της Βουλής.
Στη σημερινή πρόταση δεν περιλαμβάνεται πάντως η 5ετής κοινοβουλευτική θητεία για την οποία έκανε λόγο το προσχέδιο προτάσεων που είχε παρουσιάσει το 2016 η ηγεσία της ΝΔ.

Για την εκλογή ΠτΔ

-Αποσυνδέεται πλήρως η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής. Σε περίπτωση που αποβούν άκαρπες δύο ψηφοφορίες με αυξημένη πλειοψηφία, θα εκλέγεται μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων απευθείας από τον λαό.
Για το ζήτημα αυτό διατυπώθηκε πάντως και διαφορετική άποψη εντός της ΚΟ, καθώς υποστηρίζεται και η πρόταση για εκλογή από ευρύτερο εκλεκτορικό σώμα.
Σημειώνεται ότι στο θέμα της απευθείας εκλογής υπάρχει σαφής διαφοροποίηση της στάσης της ΝΔ σε σχέση με το προσχέδιο 9 σημείων που είχε δημοσιοποιήσει το καλοκαίρι του 2016, το οποίο έκανε λόγο για “επέκταση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να αλλάζει ο τρόπος εκλογής του και χωρίς η εκλογή του να σχετίζεται με τη διάλυση της Βουλής”.

-Διατηρούνται οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος θα έχει και επιπλέον τη δυνατότητα να συγκαλεί -και θεσμικά κατοχυρωμένα, πια- το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

-Ενισχύεται η λειτουργία της Βουλής, με κανόνες καλής νομοθέτησης.

-Προβλέπονται νέες αρμοδιότητες και δικοί της αυτοτελείς πόροι, αλλά και νέες ευθύνες λογοδοσίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

-Αλλάζει το άρθρο για την ασυλία των βουλευτών και την ευθύνη των υπουργών.

-Επιλογή των ανωτάτων δικαστικών από την Βουλή

-Καθιερώνονται συνταγματικοί κανόνες και μηχανισμοί που αποτρέπουν τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας και προϋπολογισμοί πάντα ισοσκελισμένοι.

-Δεν θα επιτρέπεται πλέον η επιβολή φόρων και άλλων βαρών με αναδρομική ισχύ.

-Πλήρη αυτονομία των δημοσίων ΑΕΙ και αλλαγή του άρθρου 16 και λειτουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων υπό δημόσια εποπτεία ανεξάρτητης Αρχής υψηλού κύρους

-Καθιερώνεται η αξιολόγηση και συνταγματικά σε όλα τα επίπεδα.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Τασούλας πρότεινε αλλαγή του άρθρου 110 ώστε τα άρθρα που είναι εκτός αναθεώρησης να μην παρασυρθούν από την αναθεώρηση εκείνων για τα οποία ισχύει η 5ετία, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κώστας Τζαβάρας έθεσε από την πλευρά του το ζήτημα του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα