back to top
15.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

15.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Μαρία Γιαννακάκη στον Αθήνα 9.84: «Η αντιρατσιστική νομοθεσία προβλέπει αυτεπάγγελτη δίωξη»

Διαβάστε επίσης

Νομικές αντιδράσεις προκάλεσε το ρατσιστικό σχόλιο του οργανωμένου οπαδού του Ολυμπιακού, Τάκη Τσουκαλά, ο οποίος σε πρόσφατη εκπομπή προέβη σε ρατσιστικό σχόλιο κατά του μπασκετμπολίστα του Παναθηναϊκού, Θανάση Αντετοκούνμπο.

Για το θέμα αυτό μίλησε στον Αθήνα 9,84 και στην εκπομπή «Ντάμα Σπαθί» η Μαρία Γιαννακάκη, ΓΓ Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «Δεν είναι η δουλειά της ΓΓ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (να διαβιβάσουμε το οπτικοακουστικό υλικό στον εισαγγελέα). Η αντιρατσιστική νομοθεσία προβλέπει αυτεπάγγελτη δίωξη. Εμείς ως ΓΓ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα είμαστε εδώ προκειμένου να παραπέμπουμε στον εισαγγελέα τέτοιες περιπτώσεις. Δεν είναι καν η περίπτωση της ελευθερίας του λόγου (το συγκεκριμένο περιστατικό)».

Παράλληλα η κ. Γιαννακάκη επισήμανε ότι: «Έχουμε μείνει όλοι σύμφωνοι και εμείς και όλος ο κόσμος ο οποίος έχει τις ελάχιστες δημοκρατικές ευαισθησίες και είμαι σίγουρη ότι και η συντριπτική πλειονότητα του κόσμου του Ολυμπιακού θα συμφωνήσει μαζί μας ότι η άποψη του καθενός σε μια δημοκρατική κοινωνία σταματάει εκεί που αρχίζει η προσβολή της προσωπικότητας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων και φυσικά η σπορά του μίσους. Γιατί η αντιρατσισιτκή νομοθεσία δεν θεωρεί ότι έχουμε ρατσιστικό λόγο μόνο όταν έχουμε προτροπή σε βία, αλλά όταν έχουμε και πρόκληση σε διάκριση.
Ένα μεγάλο στοίχημα για εμένα προσωπικά και για τη ΓΓ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι η εγρήγορση και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Μία νομοθεσία δεν φτάνει.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα