12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού στο Προεδρικό Μέγαρο

Διαβάστε επίσης

Οι πόρτες του Προεδρικού Μεγάρου άνοιξαν και υποδέχτηκαν τους μαθητές του 87ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, του Μουσικού Σχολείου Ιλίου και του 1ου ΕΠΑΛ Σιβιτανιδείου, για μια εκδήλωση αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού.

Στις 16 Νοεμβρίου του 1960, η Ρούμπι Μπρίτζις γίνεται το πρώτο έγχρωμο παιδί που γίνεται δεκτό σε σχολείο λευκών. Κατά την είσοδό της στο σχολείο, συμμαθητές της και γονείς την υποδέχονται με πέτρες, αποδοκιμασίες και ένα φέρετρο, υπενθυμίζοντας της ότι για εκείνους, μόνο το χρώμα του δέρματος της μετράει, και όχι το πολύ νεαρό της ηλικίας, ώστε να φτάνει στο σημείο να γίνεται αντικείμενο επίθεσης και εκφοβισμού: Ήταν μόλις 6 χρονών!

58 χρόνια μετά, ο σχολικός εκφοβισμός και οι διακρίσεις που γίνονται σε σχολικούς χώρους, και όχι μόνο, δυστυχώς παραμένουν στην επικαιρότητα, όσα βήματα μπροστά και αν γίνονται για την εξάλειψη κάθε είδος ρατσισμού. Σήμερα, λοιπόν, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα παιδιού, τις πόρτες του προεδρικού μεγάρου πέρασαν μαθητές από τρία σχολεία, για μια εκδήλωση αφιερωμένη στο παιδί: Πρόκειται για το 87ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, το Μουσικό Σχολείο Ιλίου και το 1ο ΕΠΑΛ Σιβιτανιδείου.

Η επιλογή των σχολείων δεν ήταν τυχαία, όπως εξήγησε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Άλλωστε, στο διαπολιτισμικό δημοτικό σχολείο συνυπάρχουν παιδιά που μεταξύ τους έχουν διαφορετική καταγωγή ή θρησκεία.

Το μουσικό σχολείο επιλέχθηκε επειδή τα παιδιά “έρχονται από μικρή ηλικία σε επαφή με το μαγικό κόσμο της μουσικής”, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ στο ΕΠΑΛ τα παιδιά καλούνται από νωρίς να διαλέξουν είτε το δρόμο της επιστήμης, είτε της επαγγελματικής αποκατάστασης.

Ταυτόχρονα, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε πως απαιτείται δράση και εγρήγορση προκειμένου τα Δικαιώματα του Παιδιού να εξασφαλίζονται έμπρακτα, γιατί παρά τη συνταγματική κατοχύρωση των Δικαιωμάτων, αυτά καταπατούνται σε καθημερινή βάση.

Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, αλλά και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου.

Το υπουργείο Πολιτισμού επιλέχθηκε, έναντι του υπουργείου Παιδείας, γιατί, όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η σημερινή μέρα είναι κατεξοχήν στοιχείο πολιτισμού, ενώ η κ. Δημητρίου έδωσε το παρόν εκπροσωπώντας την έννομη τάξη, γιατί βεβαίως τα δικαιώματα του παιδιού είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα.

Η κ. Ζορμπά στάθηκε στο γεγονός ότι η προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών είναι επιτακτική, όσο και το γεγονός ότι σε ένα σχολικό χώρο -αλλά και πουθενά- είναι αναγκαίο να εξαλειφθεί κάθε είδος ανισότητας.

Από τη μεριά της η κ. Δημητρίου επεσήμανε πως τα παιδιά είναι σημαντικό να σέβονται το ένα το άλλο ανεξάρτητα από το φύλο, την καταγωγή, τη θρησκεία και το σεξουαλικό προσανατολισμό. Επεσήμανε, παράλληλα, πως όλα τα παιδιά έχουν ίσα δικαιώματα και πρέπει να τα υπερασπίζονται τόσα τα ίδια, όσο και η πολιτεία, αρκεί, όμως, να μην γίνονται κατάχρηση, δημιουργώντας έτσι νέες ανισότητες.

Το λόγο πήρε προς το τέλος της εκδήλωσης μαθήτρια του Μουσικού Σχολείου Ιλίου, η οποία εκπροσωπώντας το σχολείο της, ανέφερε πως είναι αναγκαίο τα Δικαιώματα του Παιδιού να εξασφαλίζονται έμπρακτα, και όχι απλώς να διασφαλίζονται μέσω του συντάγματος.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα