back to top
15.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

15.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κλιμακώνεται η ένταση στη Μαύρη Θάλασσα – Στρατιωτικός νόμος στην Ουκρανία για 30 ημέρες

Διαβάστε επίσης

Το Κρεμλίνο δήλωσε τη Δευτέρα πως η κατάσχεση από τη Ρωσία τριών μικρών πλοίων του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού ανοικτά της προσαρτημένης από τη Ρωσία Κριμαίας την Κυριακή συνάδει πλήρως με το διεθνές και το εσωτερικό δίκαιο.

Η Ρωσία κατέσχεσε δύο μικρά πλοία και ένα ρυμουλκό του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού, τα οποία, σύμφωνα με τη Μόσχα, είχαν εισέλθει παράνομα στα ρωσικά χωρικά ύδατα. Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατηγόρησε τα ουκρανικά πλοία ότι εισήλθαν παράνομα στα ρωσικά χωρικά ύδατα και ότι αγνόησαν τις προσπάθειες των Ρώσων συνοριοφυλάκων να επικοινωνήσουν μαζί τους.

Το Κίεβο υποστήριξε πως τα πλοία του δεν έκαναν τίποτα επιλήψιμο και κατηγόρησε τη Ρωσία για στρατιωτική επιθετικότητα.

Απαντώντας σε ερώτηση αν οι συνέπειες του συμβάντος μπορεί να επηρεάσουν μια σχεδιαζόμενη συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 (G20) στην Αργεντινή αργότερα αυτό τον μήνα, ο Πεσκόφ είπε πως τα σχέδια για την πραγματοποίηση της συνάντησης εξακολουθούν να ισχύουν.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την Ουκρανία ότι προκάλεσε σκόπιμα ένα συμβάν στον Πορθμό Κερτς κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας την Κυριακή προκειμένου να δημιουργήσει πρόσχημα για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι θα απαντήσει σκληρά σε οποιεσδήποτε προσπάθειες να υπονομευτεί η κυριαρχία και η ασφάλεια της Ρωσίας.

Εξάλλου, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας ανέφερε σήμερα ότι τα ουκρανικά πολεμικά πλοία αγνόησαν προειδοποιητικές βολές, εξωθώντας τα ρωσικά πλοία να άνοιξουν πυρ με πραγματικά πυρά, μετά αφότου εισήλθαν παράνομα σε ρωσικά χωρικά ύδατα. «Τα ουκρανικά πλοία ήταν εκείνα που πρώτα στόχευσαν τα όπλα τους ενάντια σε ρωσικά πλοία στον Πορθμό Κερτς κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας», ανέφερε η ανακοίνωση της FSB.

Την ίδια στιγμή, η Συνήγορος του Πολίτη της Ρωσίας κ. Μοσκαλόβα, δήλωσε στον ραδιοσταθμό “Ηχώ της Μόσχας” πως οι Ουκρανοί τραυματίες είναι τρεις, διακομίσθηκαν στο Κερτς όπου τους παρέχεται ιατρική βοήθεια και βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Προηγουμένως, η ουκρανική προεδρία ανακοίνωσε πως ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο υπέγραψε διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο επιβάλεται η κατάσταση στρατιωτικού νόμου στη χώρα για διάστημα 60 ημέρων. Την πρόταση Ποροσένκο για την επιβολή στρατιωτικού νόμου, με διάρκεια 30 και όχι 60 ημερών, σε περιοχές της χώρες που είναι πιο ευάλωτες σε μια επίθεση από τη Ρωσία, ενέκριναν οι Ουκρανοί βουλευτές το βράδυ της Δευτέρας, ενώ ψήφισαν και για τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στις 31 Μαρτίου.

Ρωσικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για κλιμάκωση της έντασης, ενώ η Κομισιόν απηύθυνε σκληρό μήνυμα προς την Μόσχα προειδοποιώντας την να επιστρέψει τα πλοιάρια και τα πληρώματά τους στην Ουκρανία.

Η Ρωσία συνέλαβε 24 Ουκρανούς ναύτες

Η Ρωσία έχει συλλάβει 24 Ουκρανούς ναύτες που βρίσκονταν πάνω σε τρία πλοία του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού στον Πορθμό Κερτς, μετέδωσετο πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τη Ρωσίδα επίτροπο ανθρωπίνων δικαωμάτων Τατιάνα Μοσκάλκοβα. Η επίτροπος είπε πως τρεις από τους ναύτες τραυματίστηκαν κατά το συμβάν και αναρρώνουν στο νοσοκομείο, αλλά πως η κατάστασή τους δεν είναι κρίσιμη.

Στις τελευταίες εξελίξεις αναφέρθηκε και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά : “Δεν είναι καλό…δεν είμαστε καθόλου χαρούμενοι με αυτό”, ενώ πρόσθεσε ότι συνεργάζεται με Ευρωπαίους ηγέτες για την εξέρευση λύσης.

Συστάσεις Στόλτενμπεργκ προς Ρωσία

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ προέτρεψε τη Ρωσία να απελευθερώσει τα τρία ουκρανικά πλοία και τα συλληφθέντα μέλη του πληρώματος, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία αιτιολόγηση για τις ενέργειες της Μόσχας.

«Αυτό που είδαμε χθες ήταν πολύ σοβαρό», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Στόλτενμπεργκ μετά από μια επείγουσα συνάντηση του ΝΑΤΟ που διεξήχθη με αίτημα της Ουκρανίας, που δεν αποτελεί μέλος της Βορειοανατολικής Συμμαχίας.

«Όλοι οι σύμμαχοι εξέφρασαν πλήρη στήριξη για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και την κυριαρχία της», ανέφερε.

«Δεν υπάρχει καμία αιτιολόγηση για την χρήση στρατιωτικής δύναμης ενάντια σε ουκρανικά πλοία και το πλήρωμα, οπότε καλούμε τη Ρωσία να απελευθερώσει άμεσα τους Ουκρανούς ναύτες και τα πλοία που κατάσχεσε χθες».

Αντιπαράθεση ΗΠΑ – Ρωσίας στον ΟΗΕ

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι κατήγγειλε τη Ρωσία για «παράνομη» ενέργεια όσον αφορά την κατάσχεση των ουκρανικών πλοίων και την κράτηση των πληρωμάτων , σημειώνοντας ότι αυτή η συμπεριφορά καθιστά «αδύνατη» μια «φυσιολογική σχέση» μεταξύ Ουάσιγκτον- Μόσχας.

«Όπως το έχει πει πολλές φορές ο πρόεδρος της χώρας μου, οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ μιας φυσιολογικής σχέσης με τη Ρωσία. Όμως, παράνομες ενέργειες όπως αυτή καθιστούν αυτό αδύνατο» υπογράμμισε η Αμερικανίδα διπλωμάτης, στην έκτακτη συνέλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζήτησε η Ουκρανία και κάλεσε τη Ρωσία «να ελευθερώσει» τα ουκρανικά πλοία και τα πληρώματά τους.

Παίρνοντας τον λόγο, ο αναπληρωτής πρέσβης της Ρωσίας Ντιμίτρι Πολάνσκι διατύπωσε τη δυσφορία του εναντίον εκείνων που τροφοδοτούν μια «αντι-ρωσική» συμπεριφορά. «Πυροδοτείτε τα μίση» σε βάρος της Ρωσίας, είπε ο Ρώσος διπλωμάτης, καταγγέλλοντας «την παραβίαση» που διαπράχθηκε, σύμφωνα με τη Μόσχα, από τα ουκρανικά πλοία στο στενό του Κερτς.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα