back to top
16.6 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

16.6 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Τα γεγονότα στη Γαλλία μετά τα βίαια επεισόδια, που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια των διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων» στο κέντρο του Παρισιού είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Για Γαλλία

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για την ασφάλεια, αμέσως μετά τα βίαια επεισόδια στα οποία συμμετείχαν οι χιλιάδες διαδηλωτές εναντίον της κυβέρνησης, αναφέρει η Monde. Οι υπουργοί δήλωσαν ότι ενώ καμία επιλογή δεν εξαιρέθηκε η επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης δεν συζητήθηκε στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης, παρά τις σχετικές πληροφορίες. Οι διαδηλώσεις για την άνοδο στην τιμή των καυσίμων έχουν εξελιχθεί σε γενικευμένη οργή για την άνοδο του κόστους ζωής. Τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν στις διαμαρτυρίες, που κρατούν εδώ και δύο εβδομάδες, σύμφωνα με την αστυνομία. Η υπουργός Δικαιοσύνης, Νικόλ Μπελουμπέ δεσμεύθηκε για πλήρη εφαρμογή του νόμου και επιβολής κυρώσεων σε όσους συμμετείχαν στα βίαια επεισόδια. Πριν την έκτακτη συνεδρίαση της Κυριακής o κ. Μακρόν επισκέφθηκε αρκετά από τα μέρη που υπέστησαν ζημιές στη διάρκεια των διαδηλώσεων στο κέντρο του Παρισιού. Πάνω από 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν, 23 εκ των οποίων μέλη των σωμάτων ασφαλείας ενώ 400 έχουν συλληφθεί. Στο μεταξύ σήμερα ο πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ αναμένεται να συναντηθεί στο Ματινιόν με τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και με εκπροσώπους των «κίτρινων γιλέκων», όπως του ζήτησε ο ίδιος ο Εμανουέλ Μακρόν χθες, κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο.
Nέα δημοσκόπηση δείχνει ότι το 72% των Γάλλων εξακολουθεί να στηρίζει το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων». Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μετά τα επεισόδια που σημάδεψαν τις διαδηλώσεις του Σαββάτου στο Παρίσι. Για αυτό και πάνω από 8 στους 10 φαίνονται να καταδικάζουν τις εκδηλώσεις βίας. Αναφορικά με την στάση της κυβέρνησης και του ίδιου του Μακρόν, το 90% των Γάλλων δηλώνει ότι δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων.
«Το αίτημα για φθηνό πετρέλαιο μπορεί να βρίσκεται πρώτο στη λίστα των επιθυμιών αρκετών πολιτών αλλά για τους μοτοσικλετιστές φαίνεται να αποτελεί απλά το σύμβολο των κινητοποιήσεων τους όπως συνέβη με το ψωμί το 1789 σχολιάζει το Politico. Όμως: το πετρέλαιο δεν είναι ψωμί, ενώ στους Γάλλους δεν αρέσει καθόλου να βανδαλίζονται μνημεία όπως η Αψίδα του Θριάμβου ή το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και επίσης ο Εμανουέλ Μακρόν δεν φαίνεται να θέλει να παίξει τον ρόλο της Μαρίας Αντουανέτας.

Για Ιταλία

«Ώρα για ιταλικό σόου» σχολιάζει το Politico. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν σήμερα ξανά για να αξιολογήσουν τα προσχέδια των προϋπολογισμών για το 2019. Για ακόμα μια φορά στο επίκεντρο δεν θα είναι άλλη από την Ιταλία. Μια εβδομάδα μετά το «πράσινο φως» που έδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών στην Κομισιόν να εκκινήσει τη διαδικασία κυρώσεων έναντι της Ιταλίας, η πίεση έχει κορυφωθεί. Στο μεταξύ, μάλλον υπεραισιόδοξες ήταν οι εκτιμήσεις πως θα μπορούσε να προκύψει κάτι θετικό από τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της G20 o Ιταλός πρωθυπουργός, Τζιουζέπε Κόντε με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Η λύση είναι δύσκολη, ο Κόντε είπε: «Η Ιταλία δεν στέκεται εναντίον της Ευρώπης, μια διαδικασία κυρώσεων δεν είναι καλή λύση ούτε για την Ιταλία, ούτε για την Ευρώπη καθώς είμαστε στην ίδια βάρκα». Προσέθεσε ότι Ρώμη και Βρυξέλλες βρίσκονται «κοντά» στη διαχείριση μιας τελικής λύσης. Ίσως να είναι έτσι… προτού ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι εμπλακεί. Το βασικό θέμα συνεχίζει να είναι το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ιταλίας και οι αλλαγές για το συνταξιοδοτικό, σύμφωνα με Ευρωπαίους και Ιταλούς αξιωματούχους. Να σημειωθεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Ματέο Ρέντσι κατόρθωσε να διαπραγματευθεί εξαιρέσεις από τους κανόνες για τον προϋπολογισμό σε μια προσπάθεια να του επιτραπεί να μεταρρυθμίσει το συνταξιοδοτικό σύστημα. Επομένως οι Βρυξέλλες δεν μπορούν ούτως ή άλλως να παραχωρήσουν περαιτέρω εξαιρέσεις για την ίδια ακριβώς διαδικασία.

Στην Ισπανία

«Χτύπημα για τους Σοσιαλιστές η είσοδος των ακροδεξιών στο κοινοβούλιο της Ανδαλουσίας» αναφέρει το Politico, ενώ το θέμα απασχολεί και τον ισπανικό Τύπο.
«Ήττα για τους Σοσιαλιστές στην Ανδαλουσία… Οι ακροδεξιοί βρήκαν είσοδο στην Ισπανία» ο χαρακτηριστικός τίτλος της Pais. H υποψήφια με τους Σοσιαλιστές (PSOE) Σουζάνα Ντίας έλαβε το χειρότερο ποσοστό στην ιστορία του σοσιαλιστικού κόμματος στην περιφέρεια με τους Ciudadanos να διπλασιάζουν τα ποσοστά τους και το Λαϊκό Κόμμα να χάνει ψήφους. Δεν συγκεντρώνεται η απαιτουμενη πλειοψηφία για τη διακυβέρνηση. Το ακροδεξιλό κόμμα de Vox εξέλεξε 12 βουλευτές και κρατά το «κλειδί» για πιθανό σχηματισμό δεξιάς κυβέρνησης.
Οι Σοσιαλιστές (PSOE) – που ήταν το κυρίαρχο κόμμα στην Ανδαλουσία για 36 συνεχόμενα έτη – βγήκαν πρώτοι αλλά ενδεχομένως να μην μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση αν τα δεξιά κόμματα επιχειρήσουν συνασπισμό. Τα αποτελέσματα προκαλούν περαιτέρω δυσκολίες για τον Σάντσεθ καθώς έχει να αναμετρηθεί και με άλλες τοπικές εκλογές, περιφερειακές αλλά και τις ευρωεκλογές του Μαϊου – και ίσως να κηρύξει βουλευτικές εκλογές κάποια στιγμή το 2019. Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων το Σοσιαλιστικό Κόμμα κερδίζει 33 έδρες από τις συνολικά 109 – χάνοντας συνολικά 14 έδρες από τις εκλογές του 2015 ενώ το ακροδεξιό κόμμα Vox κέρδισε 12 έδρες. Πρόκειται για την πρώτη φορά που ακροδεξιό κόμμα μπαίνει σε τοπικό κοινοβούλιο απο το 1982. Έως την Κυριακή η Ισπανία είχε αποφύγει να βιώσει την άνοδο ακροδεξιού κόμματος, όπως συμβαίνει αλλού στην Ευρώπη. Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι είσοδος του Vox στο κοινοβούλιο της Ανδαλουσίας είναι μόνο η αρχή. Το Λαϊκό Κόμμα βγήκε δεύτερο με 26 έδρες – χάνοντας 15 από το 2015 – ενώ οι φιλελεύθεροι Πολίτες, Ciudadanos κέρδισαν επιπλέον 12 φθάνοντας συνολικά στις 21 έδρες.

Στη Γερμανία

Οι τρεις υποψήφιοι διάδοχοι της Μέρκελ ολοκλήρωσαν την περιοδεία τους μέσω των 8 περιφερειακών συνεδρίων του CDU. Η ψηφοφορία για τη διαδοχή θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, στη διάρκεια συνεδρίου στο Αμβούργο. Αυτό σημαίνει πως οι υποψήφιοι έχουν μόνο 4 μέρες στη διάθεσή τους για να κερδίσουν τις ψήφους και την προτίμηση στελεχών του κόμματος. Πρόκειται όμως για μια διαδικασία που αφορά επί της ουσίας «την πολιτική κληρονομιά» της Μέρκελ καθώς η ψήφος θα αποτελέσει ένα δημοψήφισμα για το πώς το κόμμα θα ήθελε να θυμάται την εποχή της Άγκελα Μέρκελ: ως μια βάση για να συνεχίσει ή ένα κεφάλαιο που πρέπει να κλείσει στην ιστορία του κόμματος, σχολιάζει το Politico.

Οι υποψήφιοι: Φρίντριχ Μέρτς. Αποτελεί ένα ρίσκο για το κόμμα – καθώς ασχολούνταν με τις επιχειρήσεις για 15 χρόνια και τις προηγούμενες εβδομάδες υπήρξαν περιπτώσεις που εδειξαν ότι έχει μείνει εκτός της πολιτικής για πολύ καιρό. Υπόσχεται να ανταποκριθεί στα αιτήματα της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος που έχει επικρίνει τα τελευταία χρόνια τη Μέρκελ κυρίως για τη διαχείριση του προσφυγικού. Η Άννεγκρετ Κραμπ – Καρενμπάουερ φαίνεται να αποτελεί την πιο ασφαλή επιλογή- η εκλογη της θα σηματοδοτήσει τη συνέχιση της πορείας του κόμματος σε μια πιο κεντρώα πολιτική. Αλλά και η δική της επιλογή αποτελεί ρίσκο καθώς τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά στο κόμμα δεν θα επιλυθούν εύκολα. Και μετά βέβαια υπάρχει και το «μαύρο πρόβατο» ο Γενς Σπαν. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα. Εννοείται πως ήδη έχουν σχηματιστεί διάφορα στρατόπεδα εντός του κόμματος. Το πρώτο είναι βέβαιο ότι ο Μερτς, δικηγόρος και επιχειρηματίας, ο αουτσάιντερ θα κερδίσει. Αν οι 1001 εκπρόσωποι σεβαστουν το βαρόμετρο των προτιμήσεων των συμμετεχόντων στα περιφερειακά συνέδρια, τότε αυτός σίγουρα θα είναι ο διάδοχος στον θρόνο της Μέρκελ (πρώτα στο κόμμα και μετά στη καγκελαρία). Το δεύτερο στρατόπεδο δεν αμφιβάλει ότι η νικήτρια θα είναι η Κραμπ – Καρενμπάουερ. Οι υποστηρικτές της προβλέπουν ότι θα νικήσει με διαφορά τον Μέρτς. Εκτιμούν ότι οι αντιπρόσωποι θα επιλέξουν εκείνη θεωρώντας ότι το κόμμα με την Καρενμπάουερ στο τιμόνι θα πάει πολύ καλά στις επόμενες εκλογές. Το τρίτο στρατόπεδο: αυτό του Γενς Σπαν, που όμως θεωρείται γενικά ότι δεν έχει καμία τύχη βάσει των δημοσκοπήσεων. Αλλά μην τον υποτιμάτε: έχει συχνά εκπλήξει το κόμμα και μπορεί να το κάνει και τώρα αν δεν υπάρξει απόλυτη πλειοψηφία κατά τον πρώτο γύρο…Ποιον προτιμούν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες; Φυσικά την Κραμπ – Καρενμπάουερ δηλώνει πηγή από το κόμμα . «Είναι αριστερόστροφη στην οικονομία και δεξιόστροφη στα κοινωνικά θέματα. Αυτό χρειαζόμαστε». Για τους Πράσινους… ο Μερτς εμφανίζεται ως η πιο επιθυμητη επιλογή.

Για Brexit

Η Τερέζα Μέι αισθάνεται την πίεση από όλες τις πλευρές στην προσπάθειά της να κερδίσει τους βουλευτές της σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για το Brexit.
Η Independent το θέτει σωστά: «Κοινοβούλιο εναντίον της Ντάουνινγκ Στριτ»
Ο βρετανικός Τύπος αναφέρει ότι η ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων – προγραμματισμένη για την επόμενη Τρίτη – θα μπορούσε να καθυστερήσει, αποκαλύπτοντας ότι αρκετά κυβερνητικά στελέχη ζητούν περαιτέρω υποχωρήσεις από την Ε.Ε προτού παρουσιαστεί η συμφωνία στους βουλευτές. Μια τέτοια κίνηση θα υπαγόρευε στην Μέι να επιστρέψει στις Βρυξέλλες είτε αναζητώντας αλλαγές για να «κερδίσει» τους αντάρτες ή με «μια τελική απόδειξη» ότι επιχείρησε όντως το καλύτερο δυνατό. Ωστόσο το πρωθυπουργικό γραφείο επιμένει ότι η Μέι σχεδιάζει να προχωρήσει κανονικά με την ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα.
Από την πλευρά της η Daily Telegraph ισχυρίζεται ότι έχει στην κατοχή της μια επιστολή στην οποία ο σύμβουλος της Μέι για το Brexit, Όλι Ρόμπινς την προειδοποιεί ότι η προτεινόμενη «δικλείδα ασφαλείας» (backstop) δεν αποτελεί «καλή λύση» για το Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης την προειδοποιεί ότι δεν υπάρχει νομική εγγύηση για το Ηνωμένο Βασίλειο πως θα μπορούσε να βγει από αυτή τη συμφωνία, επομένως η Βρετανία είναι πλέον «παγιδευμένη».
Υπέρμαχος του Brexit, ο Πρίτι Πάτελ αναφέρει στην εν λόγω εφημερίδα ότι «όταν ο αρχιτέκτονας της συμφωνίας παραδέχεται ότι είναι μια κακή συμφωνία, τότε οι συνάδελφοί του θα πρέπει να απαντήσουν σοβαρά στο πώς θα μπορέσουν να την ψηφίσουν».
Σύμφωνα με τον Guardian η κυβέρνηση θα μπορούσε να κατηγορηθεί ότι παρακάμπτει το Κοινοβούλιο αν δεν δημοσιεύσει όλες τις λεπτομέρειες γύρω από τη συμφωνία με την εφημερίδα «i» να προειδοποιεί ότι επίκειται «συνταγμαιτκή κρίση». Για τους Times, οι ιδιαίτερες συνθήκες του Brexit υπαγορεύουν τη δημοσίευση όλων των λεπτομερειών. «Είναι ζωτικής σημασίας» αναφέρει η εφημερίδα ότι όταν οι βουλευτές κληθούν να ψηφίσουν τη συμφωνία «για μια τέτοια σημαίνουσα απόφαση να έχουν ενώπιον τους όλα τα στοιχεία». Αφορμή είναι η άρνηση της Ντάουνινγκ Στριτ να δημοσιοποιήσει την απόφαση με την οποία κρίνεται η νομιμότητα της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ σε ότι αφορά την εγγύηση των συνόρων στην Ιρλανδία, το περίφημο backstop.
Κάποιες εφημερίδες αναφέρονται στα σενάρια που ενδέχεται να ακολουθήσουν μια «ήττα» της Μέι στο Κοινοβούλιο. Για τους Times ο κυβερνητικός εταίρος DUP θα εξετάσει το ενδεχόμενο να πάψει να στηρίζει τη Μέι στη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης εναντίον της. Μια πηγή του κόμματος αναφέρει στην εφημερίδα ότι η συμφωνία με την οποία στηρίζει την κυβέρνηση δεν δεσμεύει το κόμμα να ψηφίσει υπερ της πρωθυπουργού.
Η Daily Mail κατηγορεί το Εργατικό Κόμμα πως είναι «κυνικό» λέγοντας πως το σχέδιο του κόμματος να εκκινήσει διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης αποκαλύπτει πως ο μοναδικός στόχος είναι να «πέσει η κυβέρνηση».
Στο μεταξύ, ο Guardian αναφέρει ότι η κα Μέι θα συνεχίσει την «επιχείρηση γοητείας» και σήμερα έναντι των βουλευτών της σε μια ακόμα προσπαθειά της να τους πείσει για τη συμφωνία.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα