back to top
16.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Αγριεύουν οι τράπεζες, προτείνουν να μειωθεί κάτω από τις 100.000 ευρώ το όριο στον νέο «νόμο Κατσέλη»

Διαβάστε επίσης

Η αντίστροφη μέτρηση για την κατάργηση του νόμου Κατσέλη, προκαλεί αναστάτωση αλλά και μπαράζ δηλώσεων και εκτιμήσεων για την επόμενη ημέρα.

Μετά τις πληροφορίες, που αναφέρουν πως ο Ενιαίος Εποπτικός Mηχανισμός προκρίνει τον περιορισμό των κριτηρίων προστασίας, ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Θεόδωρος Καλαντώνης, μιλώντας σε συνέδριο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στο Βερολίνο, επιβεβαίωσε τα σενάρια που επεξεργάζονται οι τράπεζες και τα νέα δεδομένα. Οι τράπεζες έχουν προτείνει να μειωθεί το όριο κάτω από τις 100.000 ευρώ.

Σήμερα, ο νόμος Κατσέλη- Σταθάκη καλύπτει ακίνητα αξίας από 180.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, ως 280.000 ευρώ για πολύτεκνες οικογένειες.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το όριο των 80.000 ευρώ, αν τελικά υιοθετηθεί θα λειτουργεί ανεξάρτητα από την όποια ρύθμιση που θα αντικαθιστά το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας στον νόμο Κατσέλη που θα τεθεί σε εφαρμογή από 1/1/2019.

Το σχέδιο των τραπεζών δεν θα λάβει νομοθετική μορφή αλλά θα αποτελεί μία άτυπη συμφωνία μεταξύ των τραπεζών, ώστε να πιεστούν ακόμη περισσότερο, όσοι μπορούν να πληρώσουν.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες η κυβέρνηση προτίθεται να συζητήσει και να ζητήσει κατ’ αρχάς από τους Θεσμούς την παράταση του ισχύοντος πλαισίου προστασίας ως έχει, δηλαδή με τα σημερινά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Με δεδομένο ότι τόσο ο SSM όσο και οι τράπεζες έχουν ήδη τραβήξει «κόκκινη» γραμμή, το επόμενο βήμα θα είναι το παζάρι για τα όρια προστασίας, που όπως όλα δείχνουν θα είναι εξαιρετικά χαμηλά.

Σημειωτέον ότι ακόμα κι αν η κυβέρνηση επιλέξει και συμφωνήσει με τους Θεσμούς για την εφαρμογή μοντέλου ανάλογου με της Κύπρου, τα κριτήρια θα είναι, επίσης, πολύ αυστηρά, έτσι ώστε να καλύπτουν πολύ αδύναμα νοικοκυριά. Με βάση το μοντέλο Κύπρου, ο Κρατικός Προϋπολογισμός θα επιδοτεί το 1/3 της δόσης, που θα συμφωνεί ο δανειολήπτης με την τράπεζα, χωρίς να είναι ακόμα σαφές εάν ο διακανονισμός θα γίνεται επί τη βάσει της τρέχουσας αξίας του ακινήτου, ενσωματώνοντας έτσι κάποιο «κούρεμα» σε σχέση με το αρχικό δάνειο.

Ραγδαία αύξηση των κόκκινων δανείων

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2007, δηλαδή λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση, τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια ήταν μόλις 2,2 δις ευρώ, δηλαδή μόλις στο 3,9% του συνόλου των στεγαστικών δανείων. Σήμερα, επί συνόλου περίπου 60 δις ευρώ στεγαστικών δανείων, το 44,3%, δηλαδή περίπου 27,5 δις ευρώ, είναι προβληματικά, αποτυπώνοντας έτσι την κατάρρευση της μικρομεσαίας τάξης στην Ελλάδα.

Κι ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο, που δείχνει την εικόνα του κοντινού μέλλοντος. Το 68,1% των προβληματικών δανείων (Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα), με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, έχουν καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους και αποτελούν απαιτήσεις οι οποίες εν δυνάμει θα καταγγελθούν στο άμεσο μέλλον. Το αντίστοιχο ποσοστό για τα στεγαστικά δάνεια διαμορφώνεται σε 74,1%, κοινώς τα περισσότερα προβληματικά στεγαστικά δάνεια έχουν μπει βαθιά στα «κόκκινα».

Με περίπου 3 χιλιάδες πλειστηριασμούς κλείνει ο Δεκέμβριος

Και ενώ τα σενάρια για το μέλλον της πρώτης κατοικίας είναι δυσοίωνα, ο Δεκέμβριος μπήκε με άγριες διαθέσεις για τους πλειστηριασμούς.

Για αύριο έως και την Παρασκευή είναι προγραμματισμένοι 798 πλειστηριασμοί, ενώ η επόμενη εβδομάδα φέρνει άλλους 1.082, ενώ ο μήνα κλείνει με 1.234 ακίνητα να βγαίνουν στο σφυρί. Έως το τέλος του α’ εξαμήνου του 2019 προγραμματίζονται συνολικά 24.941 εκποιήσεις ακινήτων, με τον αριθμό τους να ανεβαίνει μέρα με τη μέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα.

Xριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα