back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η υποχώρηση του Ε. Μακρόν έναντι του αιτήματος των “Κίτρινων Γιλέκων” για την αύξηση στην τιμή των καυσίμων είναι και σήμερα ένα από τα βασικα θέματα στον διεθνή Τύπο.

Στη Γαλλία

“Η δύναμη του δρόμου… επιστρέφει στη Γαλλία” σχολιάζει το Politico. Μήπως είναι η πρώτη φορά που υποχωρεί ο Γάλλος πρόεδρος; Σε μια ομιλία διάρκειας 11 λεπτών για το θέμα ο πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ είπε ότι η κυβέρνηση υποχωρεί στο θέμα του αμφιλεγόμενου φόρου βάσει του οποίου θα αυξάνονταν οι τιμές στα καύσιμα περίπου 3%. “Κανένας φόρος δεν πρέπει να διακινδυνεύει την ενότητα του έθνους” αναφώνησε ο Φιλίπ. Ο φόρος προκάλεσε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα και βίαια επεισόδια. Το πιο ανησυχητικό για τον ίδιο τον Μακρόν υπήρξε μια δημοσκόπηση που έδειξε ότι το 72% των Γαλλων συνέχισαν να υποστηρίζουν τα “Κίτρινα Γιλέκα” παρά τα βίαια επεισόδια στο κέντρο. Η χθεσινή υποχώρηση συνιστά μια άνευ προηγουμένου αλλαγή πολιτικής και ρητορικής εκ μέρους της κυβέρνησης Μακρόν.
Σύμφωνα με τη Monde, πρόεδρος και πρωθυπουργός κατέληξαν σε αυτό το σχέδιο εξόδου από την κρίση στη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης στο Ελιζέ το βράδυ της Δευτέρας, στην οποία είχαν κληθεί να συμμετάσχουν περισσότεροι από δέκα υπουργοί. Μπροστά σε μια κρίση συνεχώς κλιμακούμενη, όλοι συμφωνούσαν πως χρειαζόταν άμεση αλλαγή πορείας. Ακόμα και εκείνα τα μέλη της κυβέρνησης που θεωρούν, όπως ο υπουργός που επικαλείται η γαλλική εφημερίδα, «άδικο» αυτό που συμβαίνει. Ή που κρίνουν, όπως ένας άλλος, ότι «η Γαλλία δεν αγαπά τίποτα περισσότερο από το να φέρνει κάποιον στην εξουσία και μετά να του κόβει το κεφάλι». Περισσότερα από 100 λύκεια στη Γαλλία τελούν υπό κατάληψη, με τους μαθητές να διαμαρτύρονται για τη μεταρρύθμιση του τρόπου εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Το συνδικάτο CGT έχει προαναγγείλει γενική κινητοποίηση για τις 14 Δεκεμβρίου. Οι αγρότες έχουν προαναγγείλει κινητοποιήσεις για την ερχόμενη εβδομάδα: η κυβέρνηση είχε κάθε λόγο να φοβάται, σε συνδυασμό με τα Κίτρινα Γιλέκα, αυτή τη διαβόητη στη Γαλλία «σύγκλιση των δυσφοριών».
Σύμφωνα με την DW σε πρώτη αντίδραση τα «κίτρινα γιλέκα» χαρακτηρίζουν την αναστολή ως ένα «θετικό βήμα» και προϋπόθεση για την έναρξη των συζητήσεων για «την αύξηση της αγοραστικής δύναμης». Με άλλα λόγια ο αγώνας συνεχίζεται και η νέα διαμαρτυρία του Σαββάτου δεν έχει ακόμα ακυρωθεί. Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε την ακύρωση της πορείας που έχει προγραμματισθεί για το Σάββατο.
Ανεπαρκή και καθυστερημένα χαρακτήριζαν χθες τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Εντουάρντ Φιλίπ πολλοί εκπρόσωποι του κινήματος – το ίδιο και η γαλλική αντιπολίτευση, με την Ακροδεξιά και την Ακροαριστερά να ειρωνεύονται μάλιστα τους έξι μήνες του μορατόριουμ, μία εσκεμμένη στα μάτια τους προσπάθεια της κυβέρνησης να “κουκουλώσει” το πρόβλημα έως τις ευρωεκλογές. Οσο για τον ίδιο τον Εμανουέλ Μακρόν, αυτός προς το παρόν τηρεί σιγήν ιχθύος, επιλέγοντας να αφήνει τον πρωθυπουργό του στην πρώτη γραμμή. Χθες το απόγευμα πραγματοποίησε αιφνιδιαστικά επίσκεψη στη νομαρχία του Πουί-αν-Βελέ -το κτίριο πυρπολήθηκε την Κυριακή στη διάρκεια διαδήλωσης των Κίτρινων Γιλέκων. Μικρή ομάδα διαδηλωτών τον αποδοκίμασε έντονα.
Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε ειρωνικά την Τρίτη στις παραχωρήσεις που έκανε ο γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν στα «κίτρινα γιλέκα» όσον αφορά τη φορολογία στα καύσιμα, υποστηρίζοντας πως δείχνουν ότι η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. «Είμαι χαρούμενος που ο φίλος μου Εμανουέλ Μακρόν και οι διαδηλωτές στο Παρίσι συμφώνησαν με το συμπέρασμα στο οποίο είχα καταλήξει πριν από δύο χρόνια», σχολίασε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ μέσω Twitter.
“Η άνοδος και η πτώση της ευρωπαϊκής επανάστασης του Μακρόν”: Όταν ο Ε, Μακρόν εξελέγη οριακά τον Μάιο του 2017 αρκετοί στην Ευρώπη διαισθάνθηκαν μια νέα αυγή. Όμως τις τελευταίες ημέρες φαίνεται πως δεν έχουν απομείνει και πολλά από το όραμα του Μακρόν” ισχυρίζεται σε άλλο άρθρο του το Politico.

Στη Βρετανία

“Η συζήτηση για το Brexit: Οι υπουργοί μάχονται για τη συμφωνία της Μέι” αναφέρει το BBC. Οι υπουργοί αναμένεται να δώσουν νέα μάχη έναντι των βουλευτών για τη συμφωνία για το Brexit μια μέρα μετά τις τρεις διαδοχικές ήττες της κυβέρνησεις σε αντίστοιχες ψηφοφορίες. Το θέμα της ασφάλειας θα βρεθεί στο επίκεντρο της δεύτερης από τις συνολικά πέντα μέρες συζήτησης στη Βουλή των Κοινοτήτων, ενώ η μαραθώνια συζήτηση της Τρίτης ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες. Επί της ουσίας οι βουλευτές στήριξαν τα αιτήματα να δοθεί μια ξεκάθαρη απάντηση για το τι θα συμβεί αν απορριφθεί η συμφωνία της Μέι στη ψηφοφορία της επόμενης εβδομάδας. Πρώην επικεφαλής των Τόρις μιλώντας στο BBC είπε ότι αναμένει να ηττηθεί η πρωθυπουργός την ερχόμενη εβδομάδα. Ο Μαρκ Χάρπερ που ήταν υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε στο δημοψήφισμα είπε ότι θα ψηφίσει εναντίον της αποσυρσης της συμφωνίας και προέβλεψε ωστόσο ότι αυτή θα απορριφθεί από τουλάχιστον 80 βουλευτές του κόμματος. Πρώτα, η κυβέρνηση έχασε το “στοίχημα” να συζητηθεί η γνωμοδότηση επί της συμφωνίας σε ειδική επιτροπή της Βουλής. Δεύτερον, οι υπουργοί αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν και να δημοσιεύσουν πλήρως τη γνωμοδότηση παρά το γεγονός ότι μέχρι την τελευταία στιγμή προειδοποιούσαν ότι αυτό δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας. Η τρίτη ήττα αφορά τις αλλαγές στη κοινοβουλευτική διαδικασία σε περίπτωση που απορριφθεί η συμφωνία της Μέι. Αντί να περιοριστεί η διαδικασία σε μια ψηφοφορία που θα κατευθύνονταν από την κυβέρνηση οι βουλευτές θα μπορούν πλέον να ψηφίσουν για το τι θέλουν οι ίδιοι να κάνει η κυβέρνηση.
“Η μέρα που η Μέι έχασε τον έλεγχο” είναι ο τίτλος της Daily Telegraph που αναφέρει ότι η πρωθυπουργός “υπέστη ιστορική ταπείνωση”.
Η Daily Mirror χαρακτηρίζει την κατάσταση ως “χαοτική”. Πιστεύει ότι “μια αδύναμη Μέι έχασε κάθε κύρος” και πως ήρθε η ώρα να σκεφθεί ένα σχέδιο Β’.
“Συνταγή για χάος και προδοσία” είναι ο τροπος με τον οποίο “διαβάζει” η Daily Mail την τροπολογία που πέρασε χθες που δίνει στο Κοινοβούλιο τη δυνατότητα να ενεργεί πάνω από τους υπουργούς σε ό,τι αφορά το Brexit, στην περίπτωση που η συμφωνία απορριφθεί από τη Βουλή. Η εφημερίδα κατηγορεί τους βουλευτές για ματαιοδοξία και αλαζονεία και προειδοποιεί πως αν το Brexit δεν συμβεί θα χαθεί κάθε εμπιστοσύνη προς το πολιτικό καταστημένο.
Από την πλευρά της η Daily Express αναφέρει ότι οι υπερμαχοι της παραμονής στην Ε.Ε δεν θα πρέπει να επιτρέψουν μια ήττα για το Brexit.Εκτιμά πως η συμφωνία αποτελεί “γενναια” επιτυχία της πρωθυπουργου και τον μόνο τρόπο για να διασφαλιστεί η έξοδος της χώρας από την Ε.Ε.
“Ήταν μια πολύ κακή μέρα για την Μέι” σχολιάζει το Politico. To κοινοβούλιο ψήφισε εναντίον της κυβέρνησης Μέι δύο φορές μέσα σε μια μέρα – με τους υπουργούς να επιχειρούν να διατηρήσουν τον έλεγχο του Brexit – κάτι που όμως αφησε την πρωθυπουργό πιο αδύναμη απο ποτέ.

Για το Eurogroup

“Η τεράστια μεταρρυθμιση (που δεν έγινε)” σχολιάζει το Politico. Οι υπουργοί Οικονομικών πέρασαν όλο το βράδυ της Δευτέρας αποφασίζοντας για τη συμφωνία σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις της Ευρωζώνης. Αυτοί που συμμετείχαν ενεργά έδωσαν έμφαση στο αποτέλεσμα. Τι συμφώνησαν: Η δέσμη μέτρων που αποφασίστηκε αφορά τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) και την τραπεζική ένωση, ενώ έγινε ένα πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός χωριστού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, το οποίο, όμως, θα πρέπει να διευκρινιστεί περαιτέρω από τους ηγέτες την επόμενη εβδομάδα. Αντίθετα, δεν σημειώθηκε πρόοδος στο θέμα της σύστασης ευρωπαϊκού ταμείου εγγύησης των καταθέσεων. Οι χθεσινές αποφάσεις σίγουρα δεν ικανοποιούν εκείνους που ήθελαν μια ριζική μεταρρύθμιση η οποία θα ενίσχυε περισσότερο την κοινωνική διάσταση. Ωστόσο, επειδή στην Ευρώπη οι μεταρρυθμίσεις γίνονται με μικρά βήματα, το αποτέλεσμα της χθεσινής συνεδρίασης του Εurogroup μάλλον θα πρέπει να θεωρηθεί ικανοποιητικό, γιατί λαμβάνει υπ’ όψιν τις θέσεις όλων των χωρών. Τι δεν συμφώνησαν: η συμφωνία αναφέρεται σε σχέδια να αναπτυχθεί ένας προϋπολογισμός της Ευρωζώνης – μάλλον μια υποχώρηση προς τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μπρυνό Λεμέρ που συγκρούστηκε με την Ολλανδία γύρω απο το θέμα της “σταθεροποιητικής λειτουργίας” στο τελικό κείμενο. Τελικά ο συμβιβασμός επετεύχθη με την αναφορά ότι “οι τεχνικές συζητήσεις θα συνεχιστούν”. Γιατί; Η βασική απάντηση είναι ότι ενώ η Γερμανία πάντα θέτει ως προτεραιότητα την ανάγκη περαιτέρω ενσωμάτωσης της ευρωζώνης, το Βερολίνο οραματίζεται πάντα μια δομή βασισμένη σε αυστηρούς κανόνες με τη λογική δηλαδή “του καρότου και μαστιγιου” αλλά βρίσκει λίγους συμμάχους. “Πράγματι σε μια χώρα όπου αρκετοί είναι πεπεισμένοι ότι η Γερμανία έσωσε την Ευρωζώνη (και όχι ότι συνέβαλε στην κρίση με τα τεράστια πλεονάσματα” το να μοιράζεται το πορτοφόλι της δεν αποτελεί σοβαρή επιλογή”. Στο μεταξύ Γαλλία και Γερμανία πρότειναν έναν νέο φόρο επί των διαφημίσεων για τεχνολογικους κολοσσούς όπως η Facebook & Google σε μια ακόμα προσπάθεια να φθάσουν σε συμβιβασμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η νέα πρόταση δίνει τέλος στον προτεινόμενο “φόρο επί των ψηφιακών υπηρεσιών”. Το προσχέδιο της γαλλογερμανικής πρότασης για φόρο θα αφορά ένα 3% επί των διαφημιστικών εσόδων τους

Για Ελλάδα

Στη σταθερά αναπτυξιακή τροχιά της ελληνικής οικονομίας με αφορμή τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναφέρεται μερίδα του γερμανικού Τύπου. «Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κι άλλο το καλοκαίρι», γράφει σε σχετικό δημοσίευμά της η Handelsblatt. Η οικονομική εφημερίδα του Ντύσελντορφ επισημαίνει τους θετικούς δείκτες ανάπτυξης για έκτο συνεχές τρίμηνο στην Ελλάδα με αφορμή τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα οποία δείχνουν μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 1% στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο του 2018. Η Handelsblatt παρατηρεί ότι «μετά από χρόνια ύφεσης» η Ελλάδα επανέρχεται στον δρόμο της ανάπτυξης.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι «η Κομισιόν επαίνεσε την κυβέρνηση στην Αθήνα το τελευταίο διάστημα για τη δημοσιονομική της πειθαρχία, την οποία θα ήθελαν να δουν οι Βρυξέλλες, για παράδειγμα, και στην περίπτωση της Ιταλίας. Η Κομισιόν εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να πετύχει ανάπτυξη ύψους 2% το 2018. ‘Συν’ ίδιου ύψους υπολογίζει και για τα δύο επόμενα χρόνια –υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει σε τροχιά μεταρρυθμίσεων», αναφέρει η Handelsblatt.
Στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αναφέρεται και το ειδησεογραφικό δίκτυο n-tv στην ιστοσελίδα του, αποδίδοντας τη νέα αύξηση του ΑΕΠ κατά κύριο λόγο στην ενίσχυση της κατανάλωσης. «Το ελληνικό σχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει ανάπτυξη 2,1% για το 2018. Για την επόμενη χρονιά η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αναμένει ακόμη υψηλότερη ανάπτυξη της τάξης του 2,5%. Αυτές οι εκτιμήσεις είναι όμως αισθητά πιο αισιόδοξες από τις αντίστοιχες της Κομισιόν», σχολιάζει το δημοσίευμα.
Το n-tv επισημαίνει την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια τον περασμένο Αύγουστο, υπογραμμίζοντας όμως παράλληλα ότι το ποσοστό του δημόσιου χρέους της χώρας είναι το μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη. Το δημοσίευμα κλείνει με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν για την ελληνική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια εφόσον βέβαια η κυβέρνηση δεν αποκλίνει από τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, όπως επισημαίνει. «Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι έτσι η χώρα θα μπορέσει να δρέψει τους καρπούς των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και να γίνει αισθητά ελκυστικότερη για τους επενδυτές».

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα