back to top
16.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Βαριά σκιά στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις λόγω κατασκοπίας

Διαβάστε επίσης

Νέο σκάνδαλο κατασκοπίας σκιάζει τις ήδη βεβαρημένες σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ. Πριν από λίγες ημέρες, η Υπηρεσία Κρατικής Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας ανακοίνωσε τη σύλληψη ενός Αμερικανού πρώην πεζοναύτη για “κατασκοπευτικές ενέργειες” σε βάρος της χώρας.
Πρόκειται για τον Αμερικανό υπήκοο, πρώην πεζοναύτη Πολ Ουιλάν, ο οποίος, κατά τις ρωσικές αρχές, συνελήφθη τη στιγμή που παραλάμβανε ένα στικάκι με ονόματα εργαζομένων σε απόρρητο εργοστάσιο της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, από Ρώσο πολίτη στο ξενοδοχείο “Μετροπόλ” της ρωσικής πρωτεύουσας. Την πληροφορία αυτή μετέδωσε αργά χθες το βράδυ, ο ρωσικός ειδησεογραφικός οργανισμός Rosbalt με αναφορά σε μη κατανομαζόμενες πηγές των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών”.
“Εκείνη την ημέρα, ο Αμερικανός, συναντήθηκε με πολίτη της Ρωσίας, τον οποίο γνώριζε από καρό. Ο Ουιλάν προσπάθησε πολλές φορές να στρατολογήσει τον φίλο του και να τον χρησιμοποιήσει ως πράκτορας, προκειμένου να αποκτήσει πληροφορίες, σχετικά με το προσωπικό διαφόρων οργανισμών και υπηρεσιών”, σημειώνει ο συντάκτης του Rosbalt.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, γίνεται λόγος για κατάσταση ονομάτων προσώπων τα οποία καλύπτονται από τη νομοθεσία περί κρατικών μυστικών, τα οποία από καιρό βρίσκονται στο μικροσκόπιο του ενδιαφέροντος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.
Κατά τις ρωσικές αρχές, ο Ουιλάν πριν από δέκα χρόνια άρχισε να γίνεται συνδρομητής σε διάφορες ρωσικές ιστοσελίδες και φόρουμ, όπου υπήρχε μεγάλος αριθμός ρώσων χρηστών. Στις διαδικτυακές του συζητήσεις ανέφερε πως αγαπάει τη Ρωσία, πως ήθελε να βελτιώσει τις γνώσεις ρωσικής γλώσσας, να επισκεφτεί τη Μόσχα κλπ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειχνε για πρόσωπα, τα οποία είχαν εκ των προτέρων επιλεγεί από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, λόγω της πρόσβασής τους σε απόρρητες πληροφορίες.
Πριν από δύο χρόνια ο Ουιλάν κατάφερε να αποκτήσει σχέσεις με Ρώσους πολίτες στο διαδίκτυο. Στη συνέχεια άρχισε να ταξιδεύει στη Ρωσία ανά τακτά χρονιά διαστήματα για να συναντηθεί μαζί τους. “Ο αμερικανός δεν έδειχνε ενδιαφέρον για Ρωσίδες, παρά μόνο για το πως θα πιει παρέα με Ρώσους” σημειώνει το δημοσίευμα. “Για να αποκτήσει στενές σχέσεις μαζί τους, πήγαινε μέχρι και στις οικογενειακές τους γιορτές”.
Τα τελευταία δέκα χρόνια ο Αμερικανός, ήταν στέλεχος της αμερικανικής εταιρείας BorgWagenr Incorporated, η οποία έχει παραρτήματα σε 17 χώρες. Πριν υπηρετούσε στο Σώμα Αμερικανών Πεζοναυτών, από το οποίο αποστρατεύτηκε ατιμωτικά λόγω επανειλημμένων κλοπών. Ο οργανισμός Rosbalt ωστόσο, σημειώνει πως αυτή η “σελίδα” του βιογραφικού του, θα πρέπει να είναι κατασκευασμένη από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, για να τον διευκολύνουν στο έργο του. Ωστόσο, η αμερικανική εφημερία Wasington Post σε δημοσίευμα της επιβεβαιώνει την εκδοχή της ατιμωτικής αποστρατείας λόγω κλοπών.
Αξίζει να σημειώσουμε πως ο Πολ Ουίλαν συνελήφθη στις 28 Δεκεμβρίου και η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας άσκησε εναντίον του ποινική δίωξη με βάση το άρθρο 276 του Ποινικού Κώδικα, με την κατηγορία της κατασκοπίας, η οποία επιφέρει ποινή από 10 έως 20 χρόνια σε φυλακές υψίστης ασφαλείας.
Χθες, 2 Ιανουαρίου, ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Ρωσία Τζον Χάντσμαν, επισκέφτηκε τον Αμερικανό στη φυλακή “Λεφέρτοβο” και του υποσχέθηκε κάθε δυνατή βοήθεια εκ μέρους της διπλωματικής αντιπροσωπείας της χώρας του.
Ο αδελφός το Ουιλάν, δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN πως ο αδελφός του έφτασε αεροπορικώς στην Μόσχα στις 22 Δεκεμβρίου, για να παραβρεθεί στο γάμο ενός φίλο του με μία Ρωσίδα. Πρόσθεσε πως ο συλληφθείς είχε υπηρετήσει στους αμερικανούς πεζοναύτες και υπηρέτησε στο Ιράκ, ενώ στη συνέχεια άρχισε να εργάζεται στην Borg Wagner, εταιρεία ανταλλακτικών αυτοκινήτων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα