back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Αδυνατούν να πουλήσουν σε funds τα «κόκκινα» στεγαστικά οι τράπεζες

Διαβάστε επίσης

Στα αζήτητα βρίσκονται τα προβληματικά στεγαστικά δάνεια από τα διεθνή funds με αποτέλεσμα οι ελληνικές τράπεζες να αδυνατούν να εκτελέσουν τις υποχρεώσεις τους στο σκέλος της μείωσης των προβληματικών δανείων και να αποτελεί μονόδρομο η δημιουργία SPV’s που θα διαχειριστούν τα δάνεια αυτά.

Τα προβληματικά στεγαστικά δάνεια είναι 27 δις ευρώ σε σύνολο στεγαστικών δανείων 62 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 44% των NPEs.

Οι τράπεζες παρά τις συνεχείς προσπάθειες να πουλήσουν α πωλήσουν στεγαστικά προβληματικά δάνεια ή να προχωρήσουν σε τιτλοποιήσεις δεν τα καταφέρνουν καθώς πρώτον ο χρόνος εκκαθάρισης αυτής της κατηγορίας των δανείων είναι μακρύς (οι ρυθμίσεις γίνονται σε ορίζοντα στην καλύτερη περίπτωση δεκαετίας) δεύτερον οι εξασφαλίσεις (προσημειώσεις) θεωρούνται μη επαρκείς και τρίτον θεωρούν ότι οι πλειστηριασμοί δεν μπορούν να αποδώσουν λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι τράπεζες φοβούνται ότι λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος θα αναγκαστούν αν δεν βρεθούν άλλες λύσεις ή δεν μπορέσουν να δημιουργηθούν SPV η ζημία που θα προκύψει μπορεί να φτάσει και τα 5 δις ευρώ μέγεθος το οποίο δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμο.

Νίκος Καρούτζος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα