back to top
15.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

15.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Γ. Κουμουτσάκος: «Η ΝΔ δεν θα απεμπολήσει το δικαίωμα του βέτο στην ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων στην ΕΕ»

Διαβάστε επίσης

“Η ΝΔ δεν θα απεμπολήσει το δικαίωμα του βέτο στην ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων στην ΕΕ. Θυμίζουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να είμαστε αυστηροί κριτές της Ευρωπαϊκής πορείας τους και θα το κάνουμε. Δεν θα κλείσουμε τα μάτια αν για πχ οι ρυθμίσεις πλήττουν τους Έλληνες αγρότες. Όχι και να τους βάλουμε σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων. Δεν θα πούμε έχουμε τη συμφωνία των Πρεσπών και θα κλείσουμε τα μάτια” . Αυτό δήλωσε τομεάρχης εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος μιλώντας στον Αθήνα 98.4 και στη «Στάση των δύο».

Ο κ. Κουμουτσάκος πρόσθεσε πως τα Σκόπια όταν θα γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ θα πρέπει πλέον να μην υποστηρίζουν τις απόψεις της Τουρκίας και να δημιουργήσουν έναν άξονα Σκοπίων – Άγκυρας -μετά την υποχώρηση που κάναμε- αλλά θα πρέπει να κινούνται κοντά στις δικές μας αναγνώσεις.

Όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της γείτονος στην ΕΕ ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι αν τα Σκόπια αμφισβητήσουν την αρχή καλής γειτονίας δεν θα πούμε ότι εντάξει δεν ανταποκρίνεται αλλά έχουμε τη συμφωνία των Πρεσπών. Δεν θα πυροβολήσουμε και τα πόδια μας. Αν το κράτος δικαίου δεν λειτουργεί στα Σκόπια δεν θα περάσουμε το κεφάλαιο περί θεσμών, ή αν οι δημοκρατικές λειτουργίες υπολείπονται ή τα θέματα διαφθοράς είναι τόσο μεγάλα που να υπολείπονται των ευρωπαϊκών στάνταρτς η Ελλάδα δεν θα κλείσει τα μάτια και θα πει αφού έχουμε τη συμφωνία ναι να προχωρήσουν. Όχι δεν θα προχωρήσουν.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ τόνισε ότι το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών για τη ΝΔ παραμένει πολιτικά ανοιχτό γιατί είναι ψυχολογικά και ουσιαστικά ανοιχτό στη μέγιστη, στην συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων: “Είναι πολιτικά ανοιχτό όχι θεσμικά. Θεσμικά μετά την κύρωση της συμφωνίας το ζήτημα έχει κλείσει, έχει γίνει νόμος του κράτους και μάλιστα αυξημένης τυπικής ισχύος και όπως ξέρετε και δική ου παράδοση είναι υπέρ των θεσμών αλλά και η ουσιαστική μας παράδοση όσον αφορά στους θεμέλιους λίθους της εξωτερικής μας πολιτικής δεν αμφισβητείται. Όμως σε επίπεδο λαϊκής αποδοχής παραμένει ανοιχτή η συμφωνία, επομένως μένει ανοιχτή και για εμάς που είμαστε η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη του τόπου”.

Ο κ. Κουμουτσάκος αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει η ΝΔ το δικαίωμα της για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας είπε: αυτό το δικαίωμα το έχουμε στη φαρέτρα μας, δεν θα το απεμπολήσουμε. Έρχονται ζητήματα μείζονος κοινωνικής βαρύτητας. Αν κριθεί ότι ήρθε η ώρα να την καταθέσουμε θα το κάνουμε, δεν θα την βάλουμε στη σοφίτα”.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα