back to top
16.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ιογενής γαστρεντερίτιδα έστειλε στο νοσοκομείο 350 κατοίκους τους Άργους Ορεστικού

Διαβάστε επίσης

Σε ιό γαστρεντερίτιδας οφείλεται τελικά η επιδημία που ξέσπασε τις τελευταίες τρεις μέρες στο Άργος Ορεστικό με τους ασθενείς να έχουν ξεπεράσει τους 300-350, ανάμεσά τους και δεκάδες μικρά παιδιά.

Όπως δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και στην εκπομπή Ντάμες Σπαθί, η υπεύθυνη του γραφείου τροφιμογενών νοσημάτων του ΚΕΕΛΠΝΟ Κασσιανή Μέλλου, η επιδημία οφείλεται σε ιό (νοροϊό), ενώ όλες οι εξετάσεις για το πόσιμο νερό ήταν αρνητικές.

Στην Καστοριά έχει μεταβεί κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ για το συντονισμό όλων των απαραίτητων ενεργειών.

Η επιδημία ξεκίνησε την Παρασκευή το βράδυ και μέσα σε 3 ημέρες είχαν καταγραφεί περισσότερα από 300-350 κρούσματα γαστρεντερίτιδας εκ των οποίων 35 σε παιδιά στην πόλη του Άργους Ορεστικού, την Τ.Κ Λεύκης και στους Μανιακούς Καστοριάς.

Σήμερα, ο ρυθμός των κρουσμάτων είναι μικρότερος σε σχέση με την ημέρα εκδήλωσης της επιδημίας.

Από τα μέχρι στιγμής καταγεγραμμένα περιστατικά χρειάστηκε τουλάχιστον 100 ασθενείς να φιλοξενηθούν στην μονάδα βραχείας νοσηλείας του νοσοκομείου Καστοριάς και το Κέντρο Υγείας όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ 18 παιδιά εισήχθησαν στην Παιδιατρική Κλινική για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Παράλληλα κρίθηκε αναγκαία η εισαγωγή 4 ασθενών με υποκείμενα νοσήματα στην Παθολογική Κλινική.

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Καστοριάς κ. Βασίλης Αντωνιάδης δήλωσε ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και σε σχετική ύφεση.

Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι για την ύπαρξη σαλμονέλας και συγγέλας ήταν αρνητικοί, όπως και τα αποτελέσματα ελέγχου στο πόσιμο νερό σε δείγματα που λήφθηκαν την περασμένη Παρασκευή οπότε και εκδηλώθηκαν τα κρούσματα.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, η επιδημία οφείλεται σε ιό που μεταδίδεται εξαιρετικά εύκολα και οι ειδικοί του Κέντρου συστήνουν την αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής για αποφυγή μετάδοσης του νοσήματος από άτομο σε άτομο.

Τι είναι η ιογενής γαστρεντερίτιδα

Η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια εντερική λοίμωξη που οφείλεται σε διάφορους ιούς. Οι συχνότεροι από αυτούς είναι οι νοροϊοί, οι ροταϊοί και οι αδενοϊοί (τύποι 40 και 41).

Τα κύρια συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας είναι οι διάρροιες και οι έμετοι.

Οι ασθενείς μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ναυτία, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, ρίγη και σπανιότερα πυρετό, κατά κανόνα χαμηλό.

Στην πλειονότητα των ατόμων τα συμπτώματα είναι ήπια και υποχωρούν χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη στο γιατρό.

Νίνα Κομνηνού

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα